Nie ste prihlásený login

Buon giorno, Italia!

Cestovanie a akcie

02. 08. 2009

Pred týždňom sme sa vrátili z našej letnej dovolenky – tentoraz z Talianska. Pre blízke Taliansko, dostupné autom sme sa rozhodli kvôli nášmu ročnému drobcovi. Priznám sa, s morom vo vybranej destinácii (Grado) som vôbec nebola spokojná. Vyzeralo totiž ako jedna veľká hnedá mláka. Mútna voda, riasy a chaluhy, žiadne vlny...nič, čo si spájam s morom. Našťastie nádherný bazénový komplex bol na skok od našej vilky, takže syn si vodu náležite užil.


Ja vodu až tak nepotrebujem, som totiž skôr „poznávací“ ako „pobytový“ typ turistu. Takže som si neodpustila návštevu nádherných starých talianskych mestečiek. Najväčší pôžitok a dovolenkové zadosťučinenie som však mala z miestnych delikates. Návšteva potravín, prehrabávanie sa v regáloch a hlasné „óóhkanie“ pri každom objavenom talianskom gastronomickom zázraku, večere v reštaurácii, raňajky na terase... Naše raňajky – mozzarella di bufala, prosciutto di San Daniele, mortadella, pancetta, paradajky, cukrový a vodový melón, taliansky chlieb... Priznám sa, po týždni hodovania som už proscciutto crudo nemohla ani vidieť ;-)


Samozrejme, že sme sa z Talianska nemohli vrátiť naprázdno. Milujem taliansku kuchyňu, takže som sa „vyšantila“ a nakúpila talianske víno, olivy, sušené paradajky, nakladanú zeleninu, cestoviny... a samozrejme, rôzne lahôdky sme kúpili aj našej rodine a priateľom miesto trápnych gýčových suvenírov.

Z talianskej kuchyne mám najradšej šalát Caprese, nádhernú trojkombináciu v národných farbách štátu. Rýchla príprava, skvelá chuť – super tip pre neskoré raňajky, predjedlo, či ľahkú večeru. Podávame s čerstvým pečivom.

Šalát Caprese

mozzarella
paradajky
soľ
čerstvo mleté čierne korenie
panenský olivový olej
balsamico ocot
čerstvé lístky bazalky

Mozzarellu aj paradajky pokrájame na rovnako hrubé kolieska. Striedavo ukladáme na tanier do kruhu. Jemne posolíme, okoreníme, pokvapkáme olejom a octom a ozdobíme lístkami bazalky.


Komentáre k článku

Nikto ešte nepridal komentár k tomuto článku.

Pre pridávanie komentárov k článkom musíte byť prihlásený.

Prihlásiť, alebo registrovať sa môžete tu  

 

food4fun © 2009 - 2017 | Všetky práva vyhradené   webdesign