Nie ste prihlásený login

Fašiangy zahájené

Doma v kuchyni

09. 01. 2011




Posledné moje príspevky boli všetky v sladkom duchu. Chcela som už konečne písať o niečom inom, ale vyšlo to tak, že idem znova o sladkom. V Opere včera zahájila plesovú sezónu naša smotánka, ja som zasa pre zmenu zahájila dnes fašiangy, a to tradičným fašiangovým pečivom – šiškami. Šišky alebo kreple (čítaj krepľe) ako ich voláme doma som piekla druhýkrát. Premiéru som mala pred rokom, dnes som si, s iným receptom dala repete. Pri prvom pokuse som robila plnené šišky, ako aj šišky, ktoré sa plnia džemom navrchu, do vzniknutej priehlbinky. U nás doma sme prvý typ šišiek nikdy nepiekli, takže to bola úplná premiéra. Cesto bolo chuťovo výborné, ale trošku nákladnejšie (okrem iného šlo do neho 8 žĺtkov). Trošku ma však zarazila rýchlosť s akou tmavli šišky v horúcom oleji. Nestíhala som ich otáčať a vyťahovať von, bála som sa, že pod tmavých povrchom budú nedopečené. Našťastie, upiekli sa, i keď tmavá farba im veľmi nepristala.


Môj prvý pokus z minulého roka.

Vedela som, že tento recept už skúšať nebudem, preto som včera hľadala v starých číslach Apetitu a našla som recept na „najlepší koblihy“. Bolo rozhodnuté. Pozdávalo sa mi aj zloženie, aj postup. Cesto krásne nakyslo, veľmi dobre sa s ním pracovalo, šišky sa piekli pekne pozvoľna do nádhernej zlatistej farby. A chuťovo sa podarili na jednotku. Z jednej dávky vyjde len cca 25 šišiek, takže sa nemusíte báť, že ich budete jesť celý týždeň. Pokiaľ je vás doma viac, len sa po nich zapráši. Ja som zabalila zopár kusov bratovi, nejaké som odniesla svokrovcom, pár sme si dali doma a nakoniec som zistila, že na zajtrajšie raňajky ostali len posledné štyri kusy.


Vyprážané pečivo jedávam zriedka, nepatrí k mojim favoritom. Ale raz do roka zopár chutných, domácich a úplne čerstvých šišiek padne vhod. Tohtoročné fašiangy budú výnimočne dlhé. Končia sa až popolcovou stredou 9. marca. Máme pred sebou presne dva mesiace hodov, plesov, karnevalov, zabíjačiek. Ak máte radi šišky, doprajte ich sebe a svojej rodine aspoň symbolicky raz do roka. Čo je vzácne a zriedkavé chutí oveľa lepšie.

Najlepšie šišky

   (zdroj inšpirácie: časopis Apetit)

500 g hladkej alebo polohrubej múky (použila som zmes v pomere 3 : 2)
40 g krupicového cukru
40 g masla
4 žĺtky
30 g droždia
3 PL rumu
250 ml vlažného mlieka
štipka soli
nastrúhaná kôra z jedného citrónu
zaváranina na plnenie (jahodová, malinová, prípadne podľa chuti)
asi 250 ml oleja na vyprážanie
práškový cukor na posypanie


V hrnčeku rozotrieme droždie s lyžicou cukru a múky, pridáme 4 lyžice vlažného mlieka a vymiešame na hladkú kašičku. Odložíme ju na teplé miesto a necháme vykysnúť. Zmes musí narásť a vytvárať bublinky.
V mise utrieme maslo so zvyšným cukrom do peny a postupne pridávame po jednom žĺtky. Vlejeme kvások a rum, pridáme soľ, citrónovú kôru, múku a vlažné mlieko. Vypracujeme cesto, ktoré prikryjeme a necháme na teplom mieste asi 45 minút kysnúť.
Ak máme domácu pekáreň, cesto si pripravíme nasledovne: Na dno nádoby nalejeme vlažné mlieko, pridáme žĺtka, maslo, rum a citrónovú kôru. Nasypeme múku a do rôznych rohov nádoby dáme cukor a soľ. Pridáme pripravený kvások a zapneme program „Cesto“.
Hotové cesto vyberieme na zľahka pomúčenú dosku, premiesime a vyvaľkáme na 1 cm hrúbku. Pomocou pohára naznačíme tesne vedľa seba krúžky. Na polovicu krúžkov dáme do stredu po jednej lyžičke zaváraniny, ostatné krúžky dokrojíme. Položíme ich na zaváraninu, dôkladne postláčame okraje a ešte raz vykrojíme pohárom. Pri vykrajovaní pohár poriadne pritlačíme a môžeme ním zatočiť z jednej strany na druhú, aby sa obidva krúžky pevne spojili a nevytiekla z nich pri vyprážaní plnka. Naplnené šišky prikryjeme utierkou a necháme 15 minút podkysnúť.
Olej zohrejeme v menšom hlbšom kastróle. Vhodíme do neho kúsok chleba, pokiaľ začne olej prskať, je dosť horúci na vyprážanie. Šisky opatrne vkladáme do oleja a vyprážame z oboch strán dozlatista. Vyberáme ich drôtenou naberačkou (príp. penovačkou). Necháme odkvapkať na vrstve papierových utierok a na záver bohato pocukrujeme.


Komentáre k článku

Nikto ešte nepridal komentár k tomuto článku.

Pre pridávanie komentárov k článkom musíte byť prihlásený.

Prihlásiť, alebo registrovať sa môžete tu  

 

food4fun © 2009 - 2024 | Všetky práva vyhradené