Nie ste prihlásený login

Nigella, šošovica, kozí syr a panko

Doma v kuchyni

11. 05. 2015



Vždy keď chytím do ruky prvú do slovenčiny preloženú Nigellinu knihu, Nigella Express, smejem sa. Nie však na zúfalom preklade, ale na mojich poznámkach, ktoré som si na zdrap papiera naškrabala niekedy v roku 2009, keď táto kniha u nás vyšla. Vypísala som si na papier všetky cudzie slová, vtedy pre mňa úplne neznáme suroviny. Jedným z tých cudzích slov bolo aj slovo panko, japonská strúhanka. Japonská strúhanka sa používa na vyprážanie zeleniny, mäsa a rýb. Tvoria ju veľké vzdušné vločky, ktoré dodajú jedlu ľahkosť a chrumkavosť. Vtedy som ani nechýrovala, kde by som ju mohla zohnať, ale ani som sa o to aktívne nesnažila. O pár rokov neskôr sa ku mne panko dostala úplnou náhodou sama (alebo ja k nej?).



Keď som však pred pár dňami rozmýšľala, ako miniem zvyšok v otvorenom balení, spomenula som si na Nigellu a na jej recept, resp. kombo: v panku vyprážaný kozí syr a šošovicový šalát. Jej šalát som robila už veľakrát, ako väčšinu receptov v tejto knihe, na vyprážaný kozí syr došlo len teraz. Bola som zvedavá na čerstvý kozí syr, na to, ako sa zmení jeho konzistencia po rýchlom vypražení do zlatistej farby. Vyprážať kozí syr je naozaj rýchlovka - v prípade, ak použijete čerstvý mäkký kozí syr vo valčeku. Predpokladám, že syr s bielou plesňou si vypýta trochu viac času, i keď všetko závisí od teploty oleja. Ten by nemal byť príliš vriaci, inak syr nebudete stíhať ani otáčať a bude po pár sekundách hnedý, nie zlatistý.
Ak sa vám nechce strážiť rozpálený olej a trápiť sa s vkladaním a vyberaním obalených koliesok syra, upečte ho v rúre na plechu.
Čo sa týka šalátu, nemám k nemu čo dodať, je to rýchla záležitosť, pokiaľ použijeme konzervu šošovice zo železných zásob na lenivé časy, budeme mať šalát hotový za dve minúty. Šalát posúva do vyšších dimenzií predovšetkým orechový olej, ktorý mú dáva príjemnú orechovú vôňu aj chuť. Oplatí sa zainvestovať a mať doma po ruke kvalitný "šalátový" olej, či už z vlašských orechov, lieskovcov, maku alebo napríklad hroznových jadierok.

Zlatistý kozí syr (vyprážaný v strúhanke panko)


kolieska čerstvého kozieho syra (alebo kolieska syra s bielou plesňou)
1 vajce
čerstvo pomleté čierne korenie
strúhanka panko



1. Rúru predhrejeme na 220 °C - pokiaľ chceme syr piecť v rúre; alebo do rajnice nalejeme vyššiu vrstvu rastlinného oleja a zohrejeme ho na stredne silnom plameni - olej nerozpálime na maximum, inak strúhanka hneď zhorí.
2. V jednej miske rozšľaháme vajíčkom so štipkou čierneho korenia, do druhej plytkej misky nasypeme strúhanku panko.
3. Kolieska syra namočíme do vajíčka a následne dôkladne zo všetkých strán obalíme v strúhanke. Rukou strúhanku k syru zľahka ale dôkladne pritlačíme.
4. Obalené kolieska syra poukladáme na plech vystlaný papierom a pečieme v rúre asi 10 minút, hotový syr by sa mal vo vnútri pekne roztekať. Pokiaľ sa rozhodneme syr vypražiť, vyprážame ho na stredne horúcom oleji, syru bude stačiť z každej strany asi minúta. Vyprážame dozlatista.
5. Syr podávame s listovým šalátom, resp. so šošovicovým podľa nasledujúceho receptu.

Šošovicovo-orechový šalát


400 g konzerva šošovice (alebo podobné množstvo uvarenej a scedenej šošovice)
50 g posekaných vlažských orechov
15 g nasekanej pažítky
1/2 lyžičky morskej soli
4 lyžičky orechového oleja
2 lyžičky sherry octu (nahradila som malinovým)
soľ a čierne korenie podľa chuti a potreby



Šošovicu scedíme, dôkladne prepláchneme a necháme odkvapkať. Presunieme do misky, pridáme nasekané vlašské orechy (môžeme predtým nasucho opražiť na zintenzívnenie vône a chuti) a nasekanú pažítku. Olej, ocot, soľ a korenie vymiešame v miske, pridáme k šalátu a dôkladne premiešame. Podľa potreby ešte dochutíme.

Komentáre k článku

Nikto ešte nepridal komentár k tomuto článku.

Pre pridávanie komentárov k článkom musíte byť prihlásený.

Prihlásiť, alebo registrovať sa môžete tu  

 

food4fun © 2009 - 2017 | Všetky práva vyhradené   webdesign