Fašiangy, obdobie rozšafnej zábavy, zakáľačiek, hostín, karnevalov, svadieb dnes v noci končí pochovaním basy. Fašiangy, obdobie medzi sviatkom Troch kráľov a Popolcovou stredou bolo v minulosti obdobím, keď sa robili zabíjačky, svadby, ľudové veselice. V zime sa ľudia viacej stretávali, keďže práce na poli nebolo. Preto práve v januári a vo februári bývalo v minulosti najviac svadieb. Okrem svadieb sa stretávali mládež na rôznych veseliciach a pred koncom tohto obdobia sa robili sprievody v maskách. Zima bola aj obdobím zakáľačiek. Bolo to praktické, keďže spracovať a na čas zakonzervovať mäso bolo jednoduchšie v chladnom počasí. A tak vlastne zakáľačky a svadby išla ruka v ruke. V súčasnosti tých svadieb v zime asi až toľko nebýva, ale na dedinách sa stále robia zakáľačky v tomto období. Určite sa pritrafia aj nejaké tie veselice a v mestách viac či menej pompézne plesy alebo bály. No, na tých sa zrejme jaternice, oškvarky, či šišky vyprážané na masti nepodávajú, i keď práve dobroty tohto typu patria k tradičným fašiangom.
Fašiangy boli obdobím, keď si ľudia dopriali viac jedla aj pitia. Pred obdobím pôstu bolo zvykom poriadne sa najesť, dokonca sa tradovalo, že kto sa nenaje poriadne cez fašiangy, bude hladný po zvyšok roka.
Zajtra začína 40-dňový pôst. Toto obdobie nemusíme chápať iba nábožensky. Pokojne ho môžeme vziať za svoj aj keď nie sme veriaci. Je to výborná príležitosť zbaviť sa nejakého toho kila navyše, ktoré sa na nás počas zimy nalepilo. A zároveň je to aj príležitosť na jarnú očistu, detox. Nasledujúce recepty sa však toho ani zďaleka netýkajú. Takže fašiangy, o rok dovidenia.
Jaternice pečené s cesnakovými zemiakmi
(zdroj inšpirácie: Apetit)Viem, že toto je úplne primitívny recept, ale tá božská chuť zemiačikov pečených na masti, sladkastý cesnak a voňavý majorán je úžasná kombinácia, ktorá mi aktivuje slinné žľazy len pohľadom na fotografiu. Jaternica je len bonus, zemiaky si vystačia pokojne aj bez nej.
1 kg drobných zemiakov, umytých
1 hlavička cesnaku, rozdelené na strúčiky
2 – 3 lyžice masti
soľ a čierne korenie
čerstvý majorán
čerstvé kvalitné jaternice (1 na osobu)
Zemiaky v šupke povaríme asi 10 minút vo vriacej vode. Potom ich scedíme a každý zemiak stlačíme rukou, aby sme ho jemne roztlačili a šupka praskla. Na plechu alebo panvici vhodnej do rúry rozpustíme masť. Zemiaky rozložíme na plech alebo panvicu, pridáme celé strúčiky cesnaku so šupkou, dobre osolíme vločkovou soľou a vložíme do rúry vyhriatej na 220 °C. Pečieme asi 20 minút, kým zemiaky zozlátnu. Pred koncom pečenia zemiaky posypeme majoránom a pridáme k nim jaternice, aby sa zohriali. Podľa potreby môžeme domastiť masťou. Pred podávaním posypeme ďalším čerstvým majoránom.
Fašiangové tvarohové jednohubky
(zdroj inšpirácie: Apetit)
250 g mäkkého tvarohu
220 g hladkej múky, preosiatej
2 vajíčka
½ vrecúška kypriaceho prášku
50 ml rumu
štipka soli
1 lyžička krupicového cukru
masť alebo slnečnicový olej na vyprážanie
práškový cukor
Z prvých 7 surovín vypracujeme cesto. V hrnci zohrejeme masť alebo olej. Dvoma malými lyžičkami vykrajujeme z cesta malé kúsky, ktoré ihneď vkladáme do horúceho tuku. Z cesta sa nafúknu guľôčky, ktoré po chvíli vyplávajú na hladinu. V tuku ich poobraciame, aby sa zo všetkých strán sfarbili dozlatista. Hotové jednohubky necháme odsať od prebytočného tuku na papierových obrúskoch, potom ich pocukrujeme a podávame ešte teplé, vtedy chutia najlepšie.
Pre pridávanie komentárov k článkom musíte byť prihlásený.