Nie ste prihlásený login

Sladké Katalánsko

Doma v kuchyni

12. 05. 2011


Tradičnou sladkosťou španielskeho Katalánska je katalánsky krém (Crema Catalana). Preslávil sa aj za svojimi hranicami, a to s menšími obmenami ako crème brûlèe. Katalánsky krém sa vo svojej domovine nazýva aj Crema de Sant Josep, pretože sa tradične pripravoval práve na sviatok Sv. Jozefa, 19. marca. Mnoho katalánskych rodín považuje prípravu tohto dezertu za rituál a dodnes ho pripravujú iba raz ročne, a to práve na spomínaný sviatok.
Katalánsky krém sa podáva v plytkej kameninovej miske, pretože cukor navrchu sa prepaľuje špeciálnou železnou špirálou, resp. okrúhlym kúskom železa s rúčkou.
Minulý rok v lete, v Banskej Štiavnici, sme sa stravovali v jednej reštaurácii, kde mali v ponuke aj zaujímavé mrazené krémy balené v rôznych keramických, či sklenených nádobkách. Okrem iných, mali v ponuke aj zmrzlinu „katalánsky krém“ balenú práve v typickej kameninovej miske tmavohnedej farby. Keďže som sa po týchto miskách už dlhšie obzerala po obchodoch, nezaváhala som a objednala som si jeden krém. Obsluha bola dokonca taká milá, že mi misku sama umyla a priniesla. Na odchode domov som si povedala, že musím zohnať ešte ďalších 5 kusov. V Bratislave som na tieto zmrzliny českej výroby nikde nenatrafila, i keď ich vraj majú v jednej kaviarni v NC Palace na Zlatých Pieskoch.
Koncom leta sa moja kamarátka vybrala na dovolenku do Barcelony, a nebola by som to ja, keby som si ako suvenír nevypýtala práve to špeciálne želiezko. Veľmi som neverila, že sa jej to podarí zohnať, ale predsa! Síce vraj v turistickom stredisku na pobreží nič také nezahliadla, ale pri výlete v Barcelone nakoniec natrafila na obchodík, kde tieto želiezka predávali. Urobila mi ním nesmiernu radosť. Čo najskôr som sa chystala urobiť tento dezert, ale aké bolo moje nemilé prekvapenie, keď som zistila, že priemer želiezka sa hodí len na originálnu misku a nie napríklad na misku s užším priemerom a vyšším okrajom, v ktorých sa napríklad bežnejšie pripravuje vo vodnom kúpeli varený crème brûlèe.

Celú jeseň a zimu ležal španielsky suvenír v zásuvke. Až doteraz. Cestou na Východ sme sa zastavili na obed na Spišskom salaši, a na moje prekvapenie tam mali tieto zmrzliny. I keď som na dezert nemala veľmi chuť, objednala som si katalánsky krém. Poriadne studenú zmrzlinu som pomaly zjedla, a potom som si misku vytrela papierovým obrúskom. A keďže sme už mali účet zaplatený, jednoducho som sa zdvihla a odkráčala preč. Mala som pocit, že sa na mňa upiera snáď polovica párov očí z preplnenej reštaurácie. Určite si pomysleli, že kradnem. Robila som všetko tak okato a bez okolkov, že som veru musela vyzerať divne. Našťastie za mnou z reštaurácie nikto nevybehol.
Cestou na Oravu sme sa zastavili na inom salaši, v Dechtároch a tam rovnako mali tieto zmrzliny. Katalánsky krém však nemali a možno som aj bola rada, lebo neviem či by som zvládala zjesť dosť veľkú porciu presladenej zmrzliny.

Doma mám síce zatiaľ iba dve kameninové misky, ale medzitým mi pribudli aj ďalšie keramické nádoby, do ktorých sa rozpálené železo bez problémov zmestilo.

Katalánsky krém (crema catalana)

(zdroj inširácie: Culinaria Španělsko, Slovart)

150 g bieleho cukru
50 g hnedého trstinového cukru
5 žĺtkov
1 PL škrobovej múčky (Gustin)
2 zvitky škorice
dreň z ½ vanilkového struku
kôra z ½ citróna, olúpaná natenko (bez bielej vrstvy)
500 ml plnotučného mlieka

Do hlbšieho hrnca nalejeme mlieko, pridáme vanilku, škoricu a citrónovú kôru. Pomaly privedieme k varu. Medzitým v miske vyšľaháme žĺtka s cukrom a škrobovou múčkou. Keď začne mlieko vrieť, vlejeme doň vaječnú zmes a na slabom plameni za stáleho miešania varíme do zhustnutia. Z uvareného krému vyberieme škoricu a citrónovú kôru a rozdelíme ho do štyroch misiek. Keď krém vychladne na izbovú teplotu, dáme do ho chladničky úplne vychladiť.

Tesne pred podávaním posypeme trstinovým cukrom.

1. Ak máme špeciálne želiezko, poriadne ho nahrejeme nad plameňom, priložíme na cukor a počkáme, kým cukor skaramelizuje a vytvorí karamelovú škrupinku. Tú treba pred konzumáciou „naťuknúť“ lyžičkou, aby popraskala.
2. Cukrom posypaný krém vložíme pod rozohriaty gril a necháme skaramelizovať. Ihneď podávame, aby škrupinka ostala chrumkavá (ak krém dlhšie stojí, karamel na vrchu zvlhne, začne sa roztápať a vstrebávať do vanilkového krému).


Komentáre k článku

Nikto ešte nepridal komentár k tomuto článku.

Pre pridávanie komentárov k článkom musíte byť prihlásený.

Prihlásiť, alebo registrovať sa môžete tu  

 

food4fun © 2009 - 2017 | Všetky práva vyhradené   webdesign