Jar je skvelé obdobie - dni sa otepľujú, príroda a záhrady sa začínajú prebúdzať a hlavne, deň sa predlžuje! Presun na letný čas ma síce na pár dní vyvedie z rovnováhy a ranné vstávanie ma pár dní veru trápi, ale tento rok som tieto prvé "dlhšie" dni preležala a prespala s chorobou, takže som to výraznejšie nepocítila.
Jar je skvelá aj v tom, že sa zjavuje prvá jedlá zeleň. Najprv v lesoch (medvedí cesnak), a postupne aj v záhradách, na poliach a predovšetkým na trhoviskách, kde posledné kusy unavenej zimnej zeleniny začne nahrádzať tá nová, čerstvá, chrumkavá... Prvé reďkovky, prvé šaláty, cibuľka, špargľa...
Šalát na fotografii síce nie je vyslovene jarný, ale u mňa symbolicky už pred pár týždňami odštartoval jarnú sezónu. Vznikal v práci, cez obednú pauzu a slniečko mi v ten deň asistovalo pri fotení na firemnej záhrade.
Inšpirácia pochádza od Gennara Contalda, jedného z "talianskych gurmánov" a myslím, že recept nájdete v knihe
Dvaja talianski gurmáni ochutnávajú Taliansko.
Šalát s bresaolou "Valtellina"
Na štyri porcie potrebujeme:3 krajce farmárskeho chleba
2 lyžice olivového oleja
2 hlávky šalátu little gem
hrsť rukoly
hrsť čiernych olív s kôstkou
zväzok červených reďkoviek
2 vajíčka uvarené na tvrdo (resp. na hniličku+)
100 g bresaoly
parmezán
Na dresing:4 lyžice panenského olivového oleja
2 lyžice bieleho vínneho octu
1 strúčik cesnaku
soľ a čierne korenie
Poznámka:
1. Bresaolu, čo je sušená hovädzia šunka, môžete nahradiť plátkami prosciutta, či iným druhom sušenej šunky.
2. Čierne olivy kupujte s kôstkou a dávajte si pozor na farbu olív. Čierno-čiernym olivám anonymného vzhľadu, bez uvedenia pôvodu či názvu odrody sa vyhnite, pozerajte skôr po olivách s nádychom do fialovej farby. Z čiernych olív zaručene nikdy nesklamú grécke kalamata, patria k mojim najobľúbenejším.1. Z krajcov chleba odkrojíme kôrku, pokrájame ich na trojuholníky, potrieme olivovým olejom a na panvici alebo v rúre opečieme do zlatista.
2. Pripravíme si dresing - metličkou spolu vyšľaháme pretlačený strúčik cesnaku, olej a ocot. Zľahka osolíme a okoreníme mletým čiernym korením.
3. Šalát little gem natrháme do misy, pridáme rukolu, na plátky nakrájané reďkovky a zalejeme časťou dresingu. Zľahka prstami premiešame, potom šalát naaranžujeme na plochý servírovací tanier. Obložíme ho olivami (ktoré predtým vykôstkujeme), na štvrtinky pokrájanými vajíčkami, opečenými kúskami chleba a plátkami bresaoly. Pokvapkáme zvyšným dresingom a posypeme hoblinami parmezánu.
Pre pridávanie komentárov k článkom musíte byť prihlásený.