Jesenná kombinatorika pokračuje
Sezónne suroviny
13. 10. 2014
Jeseň a jej plody umožňujú úžasné kombinácie tak v slanom, ako aj sladkom spektre. Tentoraz pokračujem opäť v tom sladkom. Minulý víkend som zavŕšila v kombinácii s milovaným makom slivkovú sezónu, včerajšku a dnešku patrila ďalšia obľúbená kombinácia: jablká a vlašské orechy.
A aj náročnosť prípravy tohto koláča je podobná tomu predošlému. Ba, ešte jednoduchšia, stačí misa a varecha. A práve takto to mám rada, keď príde chuť nedeľné dopoludnie dotvoriť sladkou bodkou za víkendom, či plán príjemne otvoriť pracovný týždeň s kolegami pri rannej pondelkovej káve.
Jablkovo-orechový koláč
Na jeden klasický plech potrebujeme:200 g polohrubej múky
1 balíček kypriaceho prášku
1 PL kakaa
100 g kryštálového cukru
100 g trstinového cukru
4 veľké vajíčka
100 ml oleja
100 ml mlieka
tuk a múka na vymastenie a vysypanie plechu (príp. papier na pečenie)
Na plnku:150 - 200 g vlašských orechov, nahrubo posekaných
700 g nahrubo nastrúhaných jabĺk (čistá hmotnosť po očistení a nastrúhaní)
300 ml smotany na šľahanie
2 veľké vajíčka
100 g práškového cukru
1. Rúru predhrejeme na 180 °C, klasický hlboký plech vymastíme a vysypeme, prípadne vystelieme papierom na pečenie. Vlašské orechy posekáme nahrubo.
2. Múku, prášok do pečiva a kakao preosejeme do misy. Pridáme cukor, vajíčka, olej a mlieko a varechou vymiešame hladké cesto, ktoré nalejeme na plech a vložíme do vyhriatej rúry. Pečieme približne 10 minút, tak, aby cesto nebolo ešte celkom dopečené.
3. Medzitým si pripravíme jablká, ktoré ošúpeme a nastrúhame nahrubo (700 g čistej hmotnosti). Z jabĺk vyžmýkame šťavu a rovnomerne nimi posypeme predpečené cesto. Povrch koláča posypeme orechmi a na záver zalejeme smotanou, v ktorej sme rozmiešali vajíčka a cukor.
4. Takto pripravený koláč vrátime späť do rúry a na rovnakej teplote dopekáme približne 30 minút, kým sa povrch nesfarbí do zlatohneda. Upečený koláč necháme vychladnúť a potom pokrájame na štvorce.
Komentáre k článku
Nikto ešte nepridal komentár k tomuto článku.
Pre pridávanie komentárov k článkom musíte byť prihlásený.