Nie ste prihlásený login

Šalvia & sardelky

Sezónne suroviny

21. 09. 2014



Šalvia je nádherná a vďačná bylinka, ktorej, i keď je v podstate prístupná celú sezónu, patrí predovšetkým nastupujúca jeseň. Bez šalvie sa nezaobíde jesenná tekvica, gaštany, strukoviny, klobásky, či pečená bravčovina. Ja sa však jeseni stále nejako bránim, nechcem pripustiť, že leto je fuč. Tento víkend bol v záhrade veľmi zvláštny. Spúšť po daždi, zime a slimákoch, paradajky v zúfalom stave, nie umierajúce, ale už asi dva týždne úplne mŕtve, plesnivé, hnijúce.. Dnes som s nimi konečne urobila poriadok, a plody snáď odovzdajú svoju energiu kompostu. Tri hriadky ostali úplne prázdne, porýľované a zrazu uvedomenie si, že jeseň je tu, a zima čoskoro. Aj keď stále kvitnú a plodia cukety a špagetové tekvice, a ruže sú samý kvet a puk, záhrada bez paradajok osirela. Dnes však bolo tak krásne a teplo, že rýľovať záhradu a chystať ju na zimu v kraťasoch a tielku bolo naozaj trochu divné. Neviem, aké sú prognózy počasia a ako sa to má zvrhnúť, ale dnes som cítila, že to budú posledné teplé lúče slnka. Nič sa mi nežiadalo viac, ako si ľahnúť na lehátko a nasávať do pokožky tváre, či rúk tú slnečnú energiu. Joj, dobre mi bolo dnes! Pomaly naozaj začnem rekapitulovať už tretiu sezónu v našej záhrade. Chyby, omyly, úspechy, prehodnotím zloženie vysadenej zeleniny, určite čo-to vyradím, lebo opakovane zisťujem, že niektorým plodinám sa nám už nejako nežiada, a na druhej strane určite vymyslím, čo nové budem v budúcej sezóne skúšať.



Vráťme sa však k šalvii. Aj keď centrálna časť záhrady osirela, bylinkový chodníček je v plnej kráse, a okolo šalvii sa nedá prejsť bez povšimnutia. Akoby sama vedela, že čoskoro príde jej chvíľa, jej slávne časy. Ako som však naznačila vyššie, jeseň som do svojej kuchyne ešte nepustila, oranžové tekvice ešte obchádzam oblúkom... A tak aj nasledujúci recept, snack, starter, je aj napriek použitej šalvii skôr letná chuťovka.
Tento snack mi behá po rozume odkedy som zhliadla toto video, kde ho pripravoval šedivý pán Talian Antonio Carluccio. Je to už pár mesiacov, čo som toto videjko zachytila, ale až včera som sa konečne k tomu dopracovala. Božský pokoj, konečne víkend bez naháňania a rýchlych presunov, v chladničke malá fľaštička sardeliek/ančovičiek, a zrazu idúc okolo šalvie, pripomenutie tohto receptu.



Dva šalviové listy, medzi nimi filetka sardelky, a to všetko v cestíčku - zaujímavá a zvedavá predstava, ale našťastie, funguje to! Prvú várku som ochutnávala studenú, lebo samozrejme, prednosť malo fotenie. Vo fľaštičke mi ostali zo tri filetky, a to sa veru neoplatilo odkladať, tak došlo ešte k príprave ďalšej várky, ktorú som ochutnala hneď po vypražení, teplú, a to bol veru iný level! Slané ančovičky/sardelky príjemne smädia, a tak fľaša bieleho vína na seba nedala dlho čakať. Bez vína to jednoducho nie je ono. Ak máte na záhrade šalviu, a nevadí vám výrazná a intenzívna chuť sardeliek, určite vyskúšajte. Vašu návštevu k vínku, či samých seba, milo prekvapíte.


Šalviové listy plnené sardelkou vypražené v cestíčku

(zdroj inšpirácie: Antonio Corluccio)

väčšie šalviové listy
sardelky
1/2 pohára hladkej múky
1 ČL kypriaceho prášku
1 vajíčko
mlieko
olej na vyprážanie



1. Väčšie šalviové listy umyjeme a osušíme, stonky odtrhneme. Filetky sardeliek osušíme a skrátime na veľkosť listov. Ak nemáme sardelky príliš v láske, môžeme na plnenie listov použiť aj menšie kúsky (ja som sardelkami nešetrila, plátok sardelky v podstate kopíroval veľkosť listov).
2. Pripravíme si cestíčko. V mise spolu zmiešame múku, kypriaci prášok, vajíčko a toľko mlieka, aby sme získali polotekuté cestíčko (musí sa do neho šalvia ľahko namáčať, ale musí odstať na listoch, nesmie z nich stekať).
3. V panvici zohrejeme olej.
4. Do ruky chytíme lístok šalvie a namočíme ho do cestíčka. Priložíme k nemu plátok sardelky, prikryjeme druhým listom, namočíme celé do cestíčka a vložíme do panvice. Postup zopakujeme aj s ostatnými listami. V oleji vyprážame z oboch strán dozlatista. Trvá to asi minútu z každej strany.
5. Vypražené šalviové listy necháme osušiť na papierových obrúskoch, potom podávame ako snack či ako starter k pivu, alebo k vínu.






Komentáre k článku


Meno: nora.tornosova Dátum: 27. 09. 2014 17:21:29
vyzerá to zaujímavo, ako to chutí?


Meno: Adusha Dátum: 27. 09. 2014 20:53:31
noo, zaujímavo ;) Veľmi silná intenzívna chuť, hneď ako som okoštovala som si musela víno otvoriť, chcelo to zapiť ;) Pokiaľ ti nevadia ančovičky a ani šalvia, tak je to mňamka.

Pre pridávanie komentárov k článkom musíte byť prihlásený.

Prihlásiť, alebo registrovať sa môžete tu  

 

food4fun © 2009 - 2017 | Všetky práva vyhradené   webdesign