Vráťme sa však k šalvii. Aj keď centrálna časť záhrady osirela, bylinkový chodníček je v plnej kráse, a okolo šalvii sa nedá prejsť bez povšimnutia. Akoby sama vedela, že čoskoro príde jej chvíľa, jej slávne časy. Ako som však naznačila vyššie, jeseň som do svojej kuchyne ešte nepustila, oranžové tekvice ešte obchádzam oblúkom... A tak aj nasledujúci recept, snack, starter, je aj napriek použitej šalvii skôr letná chuťovka.
Tento snack mi behá po rozume odkedy som zhliadla
toto video, kde ho pripravoval šedivý pán Talian Antonio Carluccio. Je to už pár mesiacov, čo som toto videjko zachytila, ale až včera som sa konečne k tomu dopracovala. Božský pokoj, konečne víkend bez naháňania a rýchlych presunov, v chladničke malá fľaštička sardeliek/ančovičiek, a zrazu idúc okolo šalvie, pripomenutie tohto receptu.
Dva šalviové listy, medzi nimi filetka sardelky, a to všetko v cestíčku - zaujímavá a zvedavá predstava, ale našťastie, funguje to! Prvú várku som ochutnávala studenú, lebo samozrejme, prednosť malo fotenie. Vo fľaštičke mi ostali zo tri filetky, a to sa veru neoplatilo odkladať, tak došlo ešte k príprave ďalšej várky, ktorú som ochutnala hneď po vypražení, teplú, a to bol veru iný level! Slané ančovičky/sardelky príjemne smädia, a tak fľaša bieleho vína na seba nedala dlho čakať. Bez vína to jednoducho nie je ono. Ak máte na záhrade šalviu, a nevadí vám výrazná a intenzívna chuť sardeliek, určite vyskúšajte. Vašu návštevu k vínku, či samých seba, milo prekvapíte.
Šalviové listy plnené sardelkou vypražené v cestíčku
(zdroj inšpirácie: Antonio Corluccio)väčšie šalviové listy
sardelky
1/2 pohára hladkej múky
1 ČL kypriaceho prášku
1 vajíčko
mlieko
olej na vyprážanie
1. Väčšie šalviové listy umyjeme a osušíme, stonky odtrhneme. Filetky sardeliek osušíme a skrátime na veľkosť listov. Ak nemáme sardelky príliš v láske, môžeme na plnenie listov použiť aj menšie kúsky (ja som sardelkami nešetrila, plátok sardelky v podstate kopíroval veľkosť listov).
2. Pripravíme si cestíčko. V mise spolu zmiešame múku, kypriaci prášok, vajíčko a toľko mlieka, aby sme získali polotekuté cestíčko (musí sa do neho šalvia ľahko namáčať, ale musí odstať na listoch, nesmie z nich stekať).
3. V panvici zohrejeme olej.
4. Do ruky chytíme lístok šalvie a namočíme ho do cestíčka. Priložíme k nemu plátok sardelky, prikryjeme druhým listom, namočíme celé do cestíčka a vložíme do panvice. Postup zopakujeme aj s ostatnými listami. V oleji vyprážame z oboch strán dozlatista. Trvá to asi minútu z každej strany.
5. Vypražené šalviové listy necháme osušiť na papierových obrúskoch, potom podávame ako snack či ako starter k pivu, alebo k vínu.