Okrem rebarbory som do plnky použila aj naše posledné jahody, maliny z prvej vlny a prvé černice, ktorých tento rok bude požehnane. Plnku si však môžete vyskladať ľubovoľne podľa aktuálnej ponuky, jahodu a rebarboru môžete nahradiť marhuľami, nektárinkami a broskyňami, prípadne skombinovať aj s letnými bobuľami.
A na záver jeden slaný tip - podobným spôsobom sa dá upiecť aj slaná tarta, napr. zo špenátu a fety, len treba použiť slanú verziu cesta.
Rustikálna ovocná galetta
Na cesto potrebujeme:1,5 pohára polohrubej múky
2 lyžice cukru
štipka soli
115 g masla, studeného a nakrájaného na kocky
1 vajce
2 - 3 lyžice studenej vody
Na plnku:2 poháre nakrájanej rebarbory
2 poháre nakrájaných jahôd, príp. bobuľového ovocia (maliny, černice...)
1/2 cukru (v prípade rebarbory po sv. Jánovi aj viac, je viac kyslá ako skoršia rebarbora)
1 lyžica citrónovej šťavy
4 lyžice kukuričného škrobu
K tomu:1 vajíčko na potretie
hnedý cukor na posypanie okrajov
1. Do misy foodprocesoru dáme múku, soľ, cukor a nakrájané maslo. Mixujeme, kým nevznikne niečo ako mrvenička na koláč. Potom pridáme vajíčko a opäť mixujeme. Podľa potreby pridáme trochu studenej vody a foodprocesor necháme bežať, kým nemáme vymiesené cesto. To vyberieme, zabalíme do fólie a necháme 30 minút odpočinúť v chladničke.
Cesto sa dá vymiesiť aj ručne, treba však postupovať rýchlo, a nemiesiť cesto príliš dlho.
2. Pokrájanú rebarboru, jahody a bobuľové ovocie dáme do misy, pridáme cukor, citrónovú šťavu a škrob a premiešame. Necháme 30 minúť odstáť.
3. Odpočinuté cesto rozvaľkáme na hrúbku cca 3 mm do tvaru kruhu (ak sa nám to nepodarí dokonale, nič sa nedeje) a opatrne prenesieme na plech vystlaný papierom.
4. Do stredu cesta navrstvíme odležané ovocie (bez šťavy, ktorú pustilo), okraje o šírke cca 7 cm necháme voľné. Tie opatrne preložíme cez plnku tak, aby nevznikli žiadne medzery, cez ktoré by mohla počas pečenia vytekať šťava. Galettu necháme v chladničke 30 minút, medzitým si rúru vyhrejeme na 200 °C.
5. Po polhodine potrieme okraje cesta rozšľahaným vajíčkom a posypeme hnedým kryštálovým cukrom a vložíme do vyhriatej rúry, kde pečieme 35 až 40 minút.
6. Koláč necháme chvíľu chladiť, potok rozkrájame a podávame s vanilkovou zmrzlinou, kyslou smotanou či creme fraiche.