Keď som sa dnes poobede začala pohrávať myšlienkou na hriešne sladký dezert, do poslednej chvíle som nemala jasno, čo to bude. Vedela som, že treba minúť smotanu na šľahanie, ktorá sa blížila k dátumu spotreby, iné limity, resp. smer som nemala jasný. Áno, v poslednej dobe som poškuľovala po mise/pohári na trifle, ktorý bolo na čase pokrstiť. Drahý čoskoro predložil ďalšiu, a v podstate hlavnú ideu - gaštanové pyré. V prvej chvíli som ešte netušila, či vôbec budem niečo kreovať, vytiahla som z mrazáku jednu kocku pyré, aby povolilo.
Zrazu som však pred očami videla celý dezert. Nasekaná horká čokoláda, gaštanové pyré, snehové pusinky, šľahačka. Spomenula som si však aj na otvorené cereálne hobbits sušienky, ktoré som v momente nasypala do plastového vrecúška a valčekom podrvila. Nemusela som ani rozmýšľať, čím omrvinky navlhčím, utekala som do obývačky a z hromady alkoholových fliaš v bare vydolovala taliansky orieškový likér Frangelico. Začala som sa smiať sama nad sebou, lebo som sa cítila, akoby sa do mňa prevtelila Nigella. Dezert som pripravovala presne podľa jej štýlu a pravidiel: a) dezert musí byť rýchly a jednoduchý na prípravu, b) musím pôsobiť luxusným dojmom, c) musí byť hriešne sladký, d) a vystačí pre celú bandu ľudí. Mimochodom, s dezertom "Mont Blanc" ako aj s likérom Frangelico som sa prvýkrát stretla práve u Nigelly. "Mont Blanc" mám však schválne v úvodzovkách, sušienky navlhčené likérom do pravej verzie nepatria.
Príprava celého dezertu mi trvala asi 10 minút. Kým mixér šľahal smotanu, stihla som podrviť sušienky, snehové pusinky a nastrúhať gaštanové pyré. Ešte predtým som si nasekala horkú čokoládu a potom, už len vrstviť. Trifle je dezert, ktorý odporúčam robiť, keď čakáte početnejšiu návštevu. Dôvody? 1. Jesť trifle vo dvojici vás dlho baviť nebude, prejete sa ním pri prvej-druhej dupli. 2. Misa sa zje na posedenie a nebude Vám nedojedená zaberať miesto v chladničke. 3. Dezert môžete pripraviť priamo pred očami hostí, za čo určite zožnete úspech. 4. Trifle je naozaj luxusný dezert, tak prečo ním nezahviezdiť pred hosťami?
Je advent, čas vianočných večierkov, neskôr vianočných sviatkov. Ak nie ste v pečení práve majster, a radi by ste na svojich hostí urobili dojem, dezert typu "trifle" je tým správnym rozhodnutím.
Trifle "Mont Blanc"
Na cca 2,5 litrový trifle pohár potrebujeme:
jedno balenie cereálnych sušienok (použila som Hobbits)
likér Frangelico (prípadne iný orieškový, orechový, gaštanový likér alebo rum)
200 g horkej čokolády
2 kocky gaštanového pyré (cca 450 g)
snehové bezé (pusinky, hniezda, kolieska) - domáce alebo kúpené
750 ml smotany na šľahanie
Sušienky dáme do plastového vrecúška a valčekom podrvíme. Veľmi zľahka v inom vrecúšku podrvíme aj snehové bezé (použila som snehové venčeky, ideálne je mať upečené vlastné). Bezé podrvíme tak, aby ostali aj väčšie kúsky. Čokoládu nasekáme nadrobno a gaštanové pyré postrúhame na strúhadle. Smotanu vyšľaháme dotuha a primiešame do nej polovicu podrvených snehových pusiniek.
Podrvené sušienky nasypeme do trifle pohára a zvlhčíme likérom alebo rumom. Na sušienky navrstvíme polovicu pyré a čokolády. Pridáme polovicu smotany. Nasleduje opäť vrstva pyré a čokolády. Vrstvenie ukončíme šľahačkou, ktorej povrch uhladíme a posypeme zvyšnými polámanými snehovými pusinkami. Dáme na hodinu odstáť do chladničky, ale v časovej tiesni môžete tento dezert smelo podávať hneď.