Nie ste prihlásený login

Keď záhrada káže, čo sa bude variť

Sezónne suroviny

08. 07. 2013



To čo rastie a dozrieva v záhrade silno určuje, čo sa u nás doma ocitne na tanieri. Naša záhrada, to je momentálne najmä mangold, cvikla, cukety, mladá karotka - zatiaľ skôr drobná ako veľká, ale neviem odolať jej sladkej chrumkavosti, takže pravidelne vytrhávam. Uhorky sa rozrastajú a kvitnú, neviem odhadnúť, či o týždeň alebo dva by sme už mohli zbierať prvé drobné plody. No a paradajky hrdo otŕčajú svoje plody slnečným lúčom, po červeni však zatiaľ ani stopy. Verím však, že vydrží pekné slnečné počasie, a o pár týždňov si budeme môcť začať pochutnávať aj na nich.
Mangold je nevďačná zelenina v tom zmysle, že v momente ako ho odtrhnete, začína vädnúť. S jeho spracovávaním netreba otáľať. Tentoraz som sa rozhodla, že ho použijem do slaného koláča. Slané koláče doma nerobievam často, drahý ich žiaľ veľmi neobľubuje, ale tentoraz som mala jasnú predstavu ako ho chcem a čo k nemu. Okrem mangoldu v chladničke čakali na spracovanie aj drobné cvikly, a tak som sa rozhodla obidve, príbuzné plodiny spárovať. Nie v jednom jedle, ale na jednom tanieri.



Mangold má špecifickú, ale nie veľmi výraznú, akoby zemitú chuť. Koláč sám o sebe by bol trochu nudný. Pýtalo si to nejaký výraznejší šalát, no a cvikla prišla vhod. Svojou sviežou sladkou chuťou, v spojitosti s hruškou, mätou a výrazným kozím syrom koláč príjemne dopĺňala.
Na šalát som natrafila u Jamieho Olivera, keď som hľadala inšpirácie na "raw" úpravu cvikly. Jamie je kráľ, kombinácia cvikly a hrušky ma uchvátila! Nikdy by mi nenapadlo spárovať tieto dve suroviny, ale v tomto šaláte je to bomba. S opatrnosťou som na šalát kúpila len dve hrušky, ale nabudúce jej dám určite viac.
Čo sa týka koláča - ak nezoženiete cesto yufka alebo filo, pokojne použite naše štrúdľové. U nás som žiaľ videla predávať toto cesto dosť nešťastne - v jednom balení zložený jeden (či tri?) pláty cesta. V Maďarsku sa však zo štrúdľového cesta zakaždým vytešujem, má k yufke či filo oveľa bližšie, v jednom balení je 6 až 18 plátov, a pekne zrolovaných, takže pri ich rozkladaní nehrozí, že sa potrhajú. Samozrejme, ak máte dosť času, pokojne si "naťahajte" vlastné štrúdľové cesto. Na koláč môžete použiť aj lístkové, ale výsledok bude trochu iný. Alebo koláč upečte ako kiš, tam však musíte opäť rátať s časom navyše na prípravu cesta. Ja sa priznávam, v poslednej dobe dávam prednosť tým jednoduchším veciam, a tak je to aj v tomto prípade.

Slaný mangoldovo-syrový koláč


5 veľkých plátov cesta filo, yufka alebo štrúdľového
cca 60 g masla, roztopeného
zväzok mangoldových listov, pokrájaných aj so stopkami a sparené
250 g mäkkého tvarohu
250 g fety
1 mozzarella
3 vajíčka
180 g šľahačkovej smotany
3 jarné cibuľky, pokrájané na tenké kolieska
soľ a čierné korenie



Rúru predhrejeme na 180 °C. Menší plech (20 x 30 cm, v mojom prípade 20 x 20 cm) zľahka potrieme maslom. Pripravíme si pláty cesta - opatrne ich rozložíme, každý potrieme maslom a uložíme na seba na plech. Nezabudnime maslom potrieť aj okraje previsajúce cez okraj plechu.
Fetu rozdrobíme, mozzarellu natrháme a obidvoma syrmi obložíme cesto. Pridáme sparený mangold a rozložíme na syry. V mise spolu prešľaháme vajíčka so smotanou a mäkkým tvarohom, pridáme nakrájanú cibuľku, osolíme a okoreníme a túto zmes nalejeme na cesto. Lyžicou veľmi opatrne prejdeme po plnke, aby sa mangold a feta dostali miestami hore. Vložíme do horúcej rúry a pečieme približne 30 - 40 minút, kým cesto nezozlátne a plnka nestuhne.
Upečený koláč necháme trochu vychladnúť a potom podávame s cviklovým šalátom.

Tip: Do náplne môžete použiť rôzne syry - ricottu, parmezán, kozí syr - buď v kombinácii alebo jednodruhovo.

Chrumkavý cviklový šalát s hruškou, kozím syrom a mätou

(zdroj inšpirácie: Jamie Oliver)

4 mladé cvikly, ideálne rôznych farieb
3 hrušky
čerstvý mäkký kozí syr
čerstvá mäta
hrsť píniových orieškov

Na zálievku:
3 lyžice olivového oleja, extra panenského
2 lyžice citrónovej šťavy
soľ a čierne korenie



Cviklu a hrušky umyjeme, ošúpeme a pokrájame na tenké paličky vo veľkosti zápalky. S cviklou som si pomohla tak, že som ju najprv pokrájala na strúhadle na veľmi tenké plátky a tie som následne pokrájala nožom na tenučké rezančeky.
Z oleja, citrónovej šťavy, soli a čierneho korenia vymiešame zálievku. Nakrájanú cviklu a hrušku dáme do misy, prejeme zálievkou a zľahka premiešame. Pár mätových lístkov nasekáme nadrobno a primiešame do šalátu. Šalát necháme chvíľu postáť, potom ho rozložíme na taniere, posypeme rozdrobeným kozím syrom, píniovými orieškami a lístkami mäty.
Podávame s tmavých pečivom, alebo so slaným koláčom.



Komentáre k článku


Meno: katka.hrncekvar Dátum: 27. 07. 2013 21:34:41
Ahoj Aduš, tak som sa konečne dostala k troške čítania svojich obľúbených blogov. Cesto na koláč vyzerá super. Ja síce polotovary nekupujem a teraz po odklone od živočíšnych produktov je mimo mňa, ale vizuálne parádne. Šalát sa mi ľúbi, len som akosi na surovú cviklu ešte nedorástla. Nie je cvikla priliš tuhá a v chuti zemitá?


Meno: Adusha Dátum: 05. 08. 2013 22:03:50
Ahoj Katka, posledné týždne ani ja čítanie vôbec nečítam :-( Sme čerstvo návratívší z dovolenky, čaká ma zaváranie, dnes som v záhrade naoberala snáď 10 kíl paradajok - lečo, pretlak, sugo, džem, ani neviem do čoho sa skôr pustiť... škoda toho počasia, na nič nemám energiu, musím sa premáhať. Cvikla za surova je super, len musí byť mladá, šťavnatá a chrumkavá, staršie jedince už nie sú také dobré.

Pre pridávanie komentárov k článkom musíte byť prihlásený.

Prihlásiť, alebo registrovať sa môžete tu  

 

food4fun © 2009 - 2024 | Všetky práva vyhradené