Nie ste prihlásený login

Letné krémové polievky

Doma v kuchyni

08. 07. 2011


O tom, že krémové polievky sú mojou srdcovkou som písala už veľakrát. Varievam ich celoročne, podľa sezónnej ponuky zeleniny na trhu. Niektoré z nasledujúcich receptov som skúšala už minulý rok, ale ostali neuverejnené v mojom archíve. Poslednou vyskúšanou polievkou bola krémová karfiolová, ktorú som varila najprv v nedeľu, kedy k nám na obed prišiel môj brat, veľký milovník tohto typu polievok. Keďže som si nedeľu veľmi zle zorganizovala, bola som pri varení vo veľkom časovom sklze. Na dekorovanie a fotenie nebol čas, preto o dva dni prišlo repete a karfiolovú polievku som varila znova. Úžasná polievka, hlavne kvôli originálnej vložke. Slaninové špízy potešia všetkých mäsožrútov. A s takou dobrotou zjedia karfiolovú polievku aj nemilovníci tejto zeleniny.

Hráškovo-mätová polievka

Rada skúšam nezvyčajné kombinácie, preto ma táto polievka zaujala a hneď som ju musela skúsiť. Ako som sa neskôr dočítala, hrášok s mätou je tradičná anglická kombinácia (to som pred rokom ešte nevedela). A musím dodať, že veľmi zaujímavá.

1 pór
1 cibuľa
1 strúčik cesnaku
200 g hrášku
hrsť čerstvej nasekanej mäty
2 lyžice masla
150 ml smotany na šľahanie
600 ml kuracieho alebo zeleninového vývaru
2 plátky toastového chleba
soľ
čierne korenie

Na sporák postavíme vývar a necháme ho zovrieť. Cibuľu ošúpeme a nadrobno nakrájame. Pór rovnako umyjeme a nakrájame. V hrnci roztopíme maslo, pridáme nakrájaný pór a cibuľu a pražíme približne 8 minút domäkka. Potom zalejeme horúcim vývarom a privedieme k varu. Vsypeme hrášok a varíme asi 6 minút, kým hrášok nezmäkne. Zložíme z ohňa, osolíme, okoreníme a pridáme nasekanú mätu. Polievku po častiach nalejeme do mixéra a rozmixujeme. Vrátime späť do hrnca, prilejeme smotanu a dôkladne premiešame.
Plátky toastového chleba pokrájame na drobné kocky, alebo ak sa vám chce trošku hrať, môžete z neho vykrojiť drobnými vykrajovatkami napríklad drobné srdiečka. V panvici rozpustíme lyžicu masla a spolu s pretlačeným strúčikom cesnaku na ňom krutóny opečieme. Polievku servírujeme s krutónmi a ozdobíme lístkami mäty.

Hráškový krém so slaninkovými chipsami

400 g hrášku (čerstvý alebo mrazený)
2 – 3 zemiaky, pokrájané na kocky
1 menšia cibuľa, nakrájaná nadrobno
1 strúčik cesnaku, nasekaný
zeleninový vývar
200 ml smotany na šľahanie
soľ
mleté čierne korenie
citrónová šťava

Na horúcom oleji speníme cibuľu a cesnak, podlejeme vývarom a pridáme nakrájané zemiaky. Varíme skoro domäkka, potom prisypeme hrášok, krátko podusíme, zalejeme vývarom a uvaríme domäkka. Odstavíme, prilejeme smotanu a rozmixujeme dohladka ponorným mixérom. Dochutíme soľou, korením a citrónovou šťavou. Podávame so slaninovými chipsami.

Príprava slaninových chipsov:
Pásiky natenko nakrájanej slaniny opečieme na grilovacej panvici dochrumkava. Masť, ktorú počas opekania slanina pustí vytierame papierovými utierkami, aby sa nám slanina nepremenila na oškvarky.

Krémová šampiňónová polievka

(zdroj inšpirácie: Párty a jej basic, Ikar)

1 lyžica sušených dubákov
250 g čerstvých šampiňónov
1 malá cibuľa
2 lyžice masla
1 lyžica múky
¾ l zeleninového vývaru
soľ a čierne korenie
2 – 3 lyžičky citrónovej šťavy
2 lyžice crème fraîche
petržlenová vňať na ozdobu

Sušené hríby dáme do misky, zalejeme ¼ litrom vlažnej vody a necháme ich zmäknúť. Trvá to asi 30 minút. Medzitým očistíme šampiňóny a nakrájame ich na malé kocky. Tri šampiňóny si odložíme stranou, poslúžia na ozdobu. Cibuľu najemno nasekáme, rovnako aj zmäknuté dubáky. Vodu, v ktorej boli namočené nevylievame, ale precedíme cez husté sitko alebo papierový filter.
V hrnci zohrejeme maslo a krátkom v ňom podusíme cibuľu, sušené aj čerstvé huby. Posypeme múkou, krátko zapražíme a zalejeme vývarom a vodou z húb. Prikryjeme a varíme asi 15 minút. Medzitým si odložené šampiňóny nakrájame na tenké plátky a opečieme ich na masle dozlatista.
Hotovú polievku v hrnci rozmixujeme, ochutíme soľou, korením a citrónovou šťavou. Vmiešame 2 lyžice crème fraîche. Polievku podávame ozdobenú opečenými šampiňónmi a petržlenovou vňaťou.

Krémová brokolicová polievka s kozím syrom

(zdroj inšpirácie: Apetit)

2 plátky toastového chleba bez kôrky
soľ a čierne korenie
1 lyžica olivového oleja
900 g brokolice
50 g masla
1 veľká cibuľa, nakrájaná nadrobno
štipka muškátového orieška
1 liter zeleninového alebo hydinového vývaru
600 ml plnotučného mlieka
100 g mäkkého kozieho syra

Najprv si pripravíme krutóny. Toastový chlieb nakrájame na kocky, dáme do misy, osolíme, okoreníme, pokvapkáme olejom a premiešame. Rozložíme na plech vyložený papierom a v rúre vyhriatej na 190 °C pečieme asi 12 minút dozlatista.
Brokolicu umyjeme, rozoberieme, hlúby pokrájame a ružičky necháme stranou. V hrnci zohrejeme maslo a opečieme na ňom cibuľu, hlúby a muškátový oriešok. Po piatich minútach pridáme aj ružičky a zalejeme vývarom a mliekom. Priklopíme a na stredne silnom plameni varíme domäkka. Zopár ružičiek môžeme vybrať a odložiť na ozdobu. Polievku postupne rozmixujeme v mixéri a vrátime do hrnca. Okoreníme a osolíme. Podávame ozdobené odloženou brokolicou (nemusí byť), krutónmi a nadrobeným kozím syrom.

Krémová karfiolová polievka

(zdroj inšpirácie: časopis Gurmet)

1 stredne veľký karfiol
1 lyžica masla
1 lyžica hladkej alebo polohrubej múky
cca 1 liter studenej vody
toastový chlieb
tenké plátky anglickej slaniny
1 karotka
čerstvé bylinky na ozdobu (na obr. čerstvé oregano)
soľ
biele korenie
muškátový oriešok

Karfiol rozoberieme na ružičky a dôkladne prepláchneme vo vode. Ak sú listy a hlúb pekný, použijeme do polievky aj tie. V hrnci roztopíme maslo a keď začne peniť, prisypeme lyžicu múky a sa stáleho miešania pražíme, kým nezačne múka voňať a nechytí ľahkú zlatistú farbu. Zalejeme studenou vodou a dôkladne premiešame, aby sa rozpustili prípadné hrudky. Prisypeme karfiol, osolíme a v odkrytom hrnci privedieme k varu. Potom plameň stiahneme a varíme domäkka. Hrniec zo začiatku nezakrývame, aby mohli unikať čpavé látky. Uvarenú polievku odstavíme a necháme asi 10 minút chladnúť. Potom ju rozmixujeme a dochutíme čerstvo mletým bielym korením, muškátovým orieškom a prípadne ešte aj soľou.
Polievku ozdobíme tenkými rezancami z karotky (nastrúhala som ich škrabkou na citrónovú kôru), čerstvými bylinkami podľa chute a slaninovým špízom.

Slaninové špízy

toastový chlieb
plátky anglickej slaniny

Rúru predhrejeme na 190 °C. Toastový chlieb nakrájame na kocky. Plátky slaniny rozdelíme na polovice. Kocky chleba obalíme v slanine a striedavo s neobalenými kúskami napicháme na špajľu. Uložíme na plech a v rúre upečieme dozlatista.


Komentáre k článku

Nikto ešte nepridal komentár k tomuto článku.

Pre pridávanie komentárov k článkom musíte byť prihlásený.

Prihlásiť, alebo registrovať sa môžete tu  

 

food4fun © 2009 - 2017 | Všetky práva vyhradené   webdesign