O tom, že krémové polievky sú mojou srdcovkou som písala už veľakrát. Varievam ich celoročne, podľa sezónnej ponuky zeleniny na trhu. Niektoré z nasledujúcich receptov som skúšala už minulý rok, ale ostali neuverejnené v mojom archíve. Poslednou vyskúšanou polievkou bola krémová karfiolová, ktorú som varila najprv v nedeľu, kedy k nám na obed prišiel môj brat, veľký milovník tohto typu polievok. Keďže som si nedeľu veľmi zle zorganizovala, bola som pri varení vo veľkom časovom sklze. Na dekorovanie a fotenie nebol čas, preto o dva dni prišlo repete a karfiolovú polievku som varila znova. Úžasná polievka, hlavne kvôli originálnej vložke. Slaninové špízy potešia všetkých mäsožrútov. A s takou dobrotou zjedia karfiolovú polievku aj nemilovníci tejto zeleniny.
Rada skúšam nezvyčajné kombinácie, preto ma táto polievka zaujala a hneď som ju musela skúsiť. Ako som sa neskôr dočítala, hrášok s mätou je tradičná anglická kombinácia (to som pred rokom ešte nevedela). A musím dodať, že veľmi zaujímavá.
1 pór
1 cibuľa
1 strúčik cesnaku
200 g hrášku
hrsť čerstvej nasekanej mäty
2 lyžice masla
150 ml smotany na šľahanie
600 ml kuracieho alebo zeleninového vývaru
2 plátky toastového chleba
soľ
čierne korenie
Na sporák postavíme vývar a necháme ho zovrieť. Cibuľu ošúpeme a
nadrobno nakrájame. Pór rovnako umyjeme a nakrájame. V hrnci roztopíme
maslo, pridáme nakrájaný pór a cibuľu a pražíme približne 8 minút
domäkka. Potom zalejeme horúcim vývarom a privedieme k varu. Vsypeme
hrášok a varíme asi 6 minút, kým hrášok nezmäkne. Zložíme z ohňa,
osolíme, okoreníme a pridáme nasekanú mätu. Polievku po častiach
nalejeme do mixéra a rozmixujeme. Vrátime späť do hrnca, prilejeme
smotanu a dôkladne premiešame.
Plátky toastového chleba pokrájame na drobné kocky, alebo ak sa vám chce
trošku hrať, môžete z neho vykrojiť drobnými vykrajovatkami napríklad
drobné srdiečka. V panvici rozpustíme lyžicu masla a spolu s pretlačeným
strúčikom cesnaku na ňom krutóny opečieme. Polievku servírujeme s
krutónmi a ozdobíme lístkami mäty.
400 g hrášku (čerstvý alebo mrazený)
2 – 3 zemiaky, pokrájané na kocky
1 menšia cibuľa, nakrájaná nadrobno
1 strúčik cesnaku, nasekaný
zeleninový vývar
200 ml smotany na šľahanie
soľ
mleté čierne korenie
citrónová šťava
Na horúcom oleji speníme cibuľu a cesnak, podlejeme vývarom a pridáme nakrájané zemiaky. Varíme skoro domäkka, potom prisypeme hrášok, krátko podusíme, zalejeme vývarom a uvaríme domäkka. Odstavíme, prilejeme smotanu a rozmixujeme dohladka ponorným mixérom. Dochutíme soľou, korením a citrónovou šťavou. Podávame so slaninovými chipsami.
Príprava slaninových chipsov:
Pásiky natenko nakrájanej slaniny opečieme na grilovacej panvici
dochrumkava. Masť, ktorú počas opekania slanina pustí vytierame
papierovými utierkami, aby sa nám slanina nepremenila na oškvarky.
1 lyžica sušených dubákov
250 g čerstvých šampiňónov
1 malá cibuľa
2 lyžice masla
1 lyžica múky
¾ l zeleninového vývaru
soľ a čierne korenie
2 – 3 lyžičky citrónovej šťavy
2 lyžice crème fraîche
petržlenová vňať na ozdobu
Sušené hríby dáme do misky, zalejeme ¼ litrom vlažnej vody a necháme
ich zmäknúť. Trvá to asi 30 minút. Medzitým očistíme šampiňóny a
nakrájame ich na malé kocky. Tri šampiňóny si odložíme stranou, poslúžia
na ozdobu. Cibuľu najemno nasekáme, rovnako aj zmäknuté dubáky. Vodu, v
ktorej boli namočené nevylievame, ale precedíme cez husté sitko alebo
papierový filter.
V hrnci zohrejeme maslo a krátkom v ňom podusíme cibuľu, sušené aj
čerstvé huby. Posypeme múkou, krátko zapražíme a zalejeme vývarom a
vodou z húb. Prikryjeme a varíme asi 15 minút. Medzitým si odložené
šampiňóny nakrájame na tenké plátky a opečieme ich na masle dozlatista.
Hotovú polievku v hrnci rozmixujeme, ochutíme soľou, korením a
citrónovou šťavou. Vmiešame 2 lyžice crème fraîche. Polievku podávame
ozdobenú opečenými šampiňónmi a petržlenovou vňaťou.
2 plátky toastového chleba bez kôrky
soľ a čierne korenie
1 lyžica olivového oleja
900 g brokolice
50 g masla
1 veľká cibuľa, nakrájaná nadrobno
štipka muškátového orieška
1 liter zeleninového alebo hydinového vývaru
600 ml plnotučného mlieka
100 g mäkkého kozieho syra
Najprv si pripravíme krutóny. Toastový chlieb nakrájame na kocky,
dáme do misy, osolíme, okoreníme, pokvapkáme olejom a premiešame.
Rozložíme na plech vyložený papierom a v rúre vyhriatej na 190 °C
pečieme asi 12 minút dozlatista.
Brokolicu umyjeme, rozoberieme, hlúby pokrájame a ružičky necháme
stranou. V hrnci zohrejeme maslo a opečieme na ňom cibuľu, hlúby a
muškátový oriešok. Po piatich minútach pridáme aj ružičky a zalejeme
vývarom a mliekom. Priklopíme a na stredne silnom plameni varíme
domäkka. Zopár ružičiek môžeme vybrať a odložiť na ozdobu. Polievku
postupne rozmixujeme v mixéri a vrátime do hrnca. Okoreníme a osolíme.
Podávame ozdobené odloženou brokolicou (nemusí byť), krutónmi a
nadrobeným kozím syrom.
1 stredne veľký karfiol
1 lyžica masla
1 lyžica hladkej alebo polohrubej múky
cca 1 liter studenej vody
toastový chlieb
tenké plátky anglickej slaniny
1 karotka
čerstvé bylinky na ozdobu (na obr. čerstvé oregano)
soľ
biele korenie
muškátový oriešok
Karfiol rozoberieme na ružičky a dôkladne prepláchneme vo vode. Ak sú
listy a hlúb pekný, použijeme do polievky aj tie. V hrnci roztopíme
maslo a keď začne peniť, prisypeme lyžicu múky a sa stáleho miešania
pražíme, kým nezačne múka voňať a nechytí ľahkú zlatistú farbu. Zalejeme
studenou vodou a dôkladne premiešame, aby sa rozpustili prípadné
hrudky. Prisypeme karfiol, osolíme a v odkrytom hrnci privedieme k varu.
Potom plameň stiahneme a varíme domäkka. Hrniec zo začiatku
nezakrývame, aby mohli unikať čpavé látky. Uvarenú polievku odstavíme a
necháme asi 10 minút chladnúť. Potom ju rozmixujeme a dochutíme čerstvo
mletým bielym korením, muškátovým orieškom a prípadne ešte aj soľou.
Polievku ozdobíme tenkými rezancami z karotky (nastrúhala som ich škrabkou na citrónovú kôru), čerstvými bylinkami podľa chute a slaninovým špízom.
Slaninové špízy
toastový chlieb
plátky anglickej slaniny
Rúru predhrejeme na 190 °C. Toastový chlieb nakrájame na kocky. Plátky slaniny rozdelíme na polovice. Kocky chleba obalíme v slanine a striedavo s neobalenými kúskami napicháme na špajľu. Uložíme na plech a v rúre upečieme dozlatista.
Nikto ešte nepridal komentár k tomuto článku.
Pre pridávanie komentárov k článkom musíte byť prihlásený.