Jahody, ktoré nemajú reprezentatívny vzhľad, je ideálne spracovať tak, aby ich pôvodný "invalidný" vzhľad, čo sa veľkosti alebo tvaru týka, stupňa zrelosti, prípadných pomačkaností a iných chýb krásy nebol na očiach. Pozor - v žiadnom prípade nespracúvavame hnilé či plesnivé plody, tu hovorím o neškodných chybách krásy - darmo, na vrchu koláča, či torty, by "pomačkaná" jahoda nevyzerala dvakrát dobre a lákavo. Ale keď ju rozmixujete v smoothies, dáte do mrazničky vo formé drene, zmrzliny, či nanuku, nič zlé sa nestane.

A tak som si spomenula, že môj narodeninový darček, a teda, misa na výrobu zmrzliny k môjmu mixéru Kitchen Aid stojí už dlhšie bez práce. Rozhodla som sa pripraviť z jahôd sorbet. Jahôd však bola nakoniec viacej ako som si myslela, preto bolo treba vymyslieť ešte niečo ďalšie. A keď som už bola pri tom mrazení, pohľadala som recept aj na nanuky. Do oka mi padol jeden veľmi jednoduchý, iba s tromi ingredienciami - jahody, kokosové mlieko a agávový sirup. U mňa doma bežné suroviny, tak som sa hneď pustila do toho. Priznám sa, že som dnes "poriešila" už dva nanuky, kombinácia kokosového mlieka a jahôd je veľmi sympatická. Myslím, že s prebytkami jahôd som nemohla naložiť lepšie... a čo vy, ako s nimi nakladáte?
Jahodový sorbet s červeným sektom
150 g krupicového cukru
450 g čerstvých jahôd
1 lyžica limetkovej šťavy
100 ml červeného sektu (pokojne použite aj biely, či ružový, ideálne sladký sekt)
Cukor nasypeme do hrnca, zalejeme 150 ml vody a zohrievame, kým sa cukor nerozpustí. Varíme asi minútu, potom odstavíme a necháme úplne vychladnúť. Jahody očistíme, umyjeme a v miske roztlačíme pučidlom alebo vidličkou. Zalejeme sirupom, sektom a limetkovou šťavou. Zmes nalejeme do mixéra a dôkladne rozmixujeme, potom prepasírujeme cez sito. Nalejeme do misy na výrobu zmrzliny (alebo zmrzlinovača) a necháme vychladiť na správnu konzistenciu.
Ak nemáme zmrzlinovač, zmes nalejeme do nízkej nádoby a necháme zmrznúť. Potom zmrznuté pyré vyklopíme, rozmixujeme v mixéri a opäť necháme v mrazničke zmrznúť.
Sorbet podávame ozdobený lístkom mäty alebo medovky, samotný alebo napríklad preliaty sektom.
Nanuky z pečených jahôd a kokosového mlieka
(zdroj inšpirácie: www.two-tarts.com)Na pečené jahody:
3 poháre na polovice alebo štvrtinky pokrájaných jahôd
2 lyžice krupicového cukru
Na nanuky (7 kusov):
1 pohár pyré z pečených jahôd
1 pohár kokosového mlieka
2 PL sirupu z agáve
Pečené jahody: Rúru prehrejeme na 200 °C. Plech na pečenie vystelieme papierom, rozložíme na neho jahody, posypeme cukrom a pečieme 20 minút. Upečené jahody necháme vychladnúť, potom ich opatrne aj so šťavou, ktorú pustila pri pečení, preložíme do misky a roztlačíme vidličkou. Komu vadia jahodové zrniečka, môže zmes aj prepasírovať.
Nanuky: Jahodové pyré, kokosové mlieko a agáve sirup spolu rozmixujeme v mixéri a nalejeme do formičiek na nanuky. Odložíme do mrazničky a necháme zmrznúť.
Poznámka: Ak máte poriadne zrelé a sladké jahody, bod s pečením jahôd pokojne vynechajte.