Priznám sa, že som z misy na výrobu zmrzliny od Kitchen Aid taká nadšená, že som uplynulý víkend musela vyskúšať ďalšiu zmrzlinu. A keďže som opäť plánovala
grilovať ananás - náš hit posledných týždňov - moja voľba padla na kokosovo-limetkovú zmrzlinu. V knihe Basic varenia po ázijsky má táto zmrzlina na fotke krikľavo bielu farbu s drobnými bodkami vanilky a zelenými škvrnkami limetkovej kôry. V realite má však táto zmrzlina "špinavšiu" farbu, v úvode jej prípravy sa totiž pripravuje karamel a zo zlatistého karamelu belostne bielu zmrzlinu nezískate. I keď výsledná farba nie je kokosovo biela, chuť je výborná.
Kokosové mlieko ako aj limetková šťava kôra dávajú zmrzline príjemnú tropickú chuť, ktorá je ako stvorená ku grilovanému ananásu, voňavému mangu, či k tropickému ovocnému šalátu.
Kokosovo-limetková zmrzlina
(zdroj inšpirácie: Basic varenia po ázijsky, Ikar)
1 limetka
1/2 struku vanilky
100 g cukru
1 plechovka kokosového mlieka
1 kopcovitá lyžica strúhaného kokosu
Limetku umyjeme, osušíme ju a nastrúhame z nej kôru. Potom ju rozpolíme a vytlačíme z nej šťavu. Do hrnca dáme cukor a pri nízkej teplote zohrievame, až sa rozpustí na karamel. Prilejeme kokosové mlieko a privedieme k varu. Vmiešame limetkovú kôru a šťavu, strúhaný kokos, dreň z vanilky a necháme vychladnúť. Odložíme do chladničky a necháme vychladiť. Potom nalejeme do vychladenej misy na výrobu zmrzliny alebo zmrzlinovača a postupujeme podľa návodu.
Postup bez zmrzlinovača: Zmes nalejeme do kovovej misy a postavíme na 3 hodiny do mrazničky. Počas tejto doby misu každú hodinu vyberieme a zmrzlinovú zmes dôkladne premiešame. Takto zmrzlina oveľa lepšie tuhne a nevytvára veľké kryštály ľadu.
15 minút pred podávaním zmrzliny ju vyberieme z mrazničky a necháme povoliť. Podávame samotnú posýpanú a kokosom, alebo s tropickým ovocným šalátom alebo s grilovaným ananásom.