Formičku anjelika, koníka, panáčika, medvedíka a lietadielka, aby som potešila aj detského konzumenta. Seba som zasa potešila vykrajovačkou v tvare korunky a lyžičky, ktorú sa chystám použiť pri servírovaní
perníkovej zmrzliny z magazínu Foodissimo extra:
Celú dávku som sa rozhodla rozdeliť na dve časti. Nemala som totiž doma 400 g medu. No, po pravde, medu som mala doma zo štyri druhy, ale dať do cesta levanduľový, či pomarančovníkový mi bolo trošku ľúto. Preto som sa rozhodla, že z 1/2 kg múky vymiesim cesto podľa
pôvodného receptu a v druhom ceste nahradím chýbajúci med melasou. Medu som trošku mala, takže som nakoniec použila asi 70 g medu a 130 g tmavej melasy. Bála som sa toho, ako sa bude cesto spracovávať a aj výsledku, či neostanú medovníčky tvrdé ako kameň, ale sú vynikajúce. Upečené medovníčky som uskladnila v plechovej dóze na balkóne.
Lietajúce objekty
Po upečení boli síce mäkké, ale o pár dní stvrdli, tak som k nim dala rozrezanú polovicu jablka. Nepomohlo, vždy keď som si nejaký vzala, bola som smutná z toho, že stvrdli. Lenže mne hlúpej nedošlo, že to sú tuhé iba z chladu na balkóne. Keď som si zopár naložila na tanierik a chvíľu postáli pri izbovej teplote, v momente krásne zmäkli a zvláčneli. Spadol mi kameň zo srdca! Teším sa tomu, lebo vám môžem posunúť recept a aj jeho melasový variant, s ktorými sú medovníčky krásne, chutné, voňavé a mäkkučké.
Mäkkučké medovníky
1/2 kg hladkej múky
200 g medu
200 g práškového cukru
2 vajcia
1 ČL sódy bikarbóny
2-3 lyžice perníkového korenia
vajíčko na potretie
Na zdobenie: orechy (mandle, vlašské, lieskovce, pekany...), brusnice alebo cukrová poleva
Poznámka: rozdiel od pôvodného receptu je v množstve perníkového korenia
Múku preosejeme spolu so sódou bikarbónou a perníkovým korením. Pridáme med, práškový cukor a vajíčka a vypracujeme hutné cesto. Zabalíme do fólie a necháme aspoň 48 hodín odpočívať v chladničke. Potom cesto rozvaľkáme a pomocou formičiek z neho vykrajujeme ľubovoľné tvary, ktoré ukladáme na plech vystlaný papierom. Pečieme v rúre vyhriatej na 180 °C cca 10 minút (závisí od konkrétnej rúry). Hneď po vybraní z rúry potrieme vajíčkom, vďaka čomu sa budú nádherne lesknúť.
Ak chceme medovníčky zdobiť orechami a sušeným ovocím, urobíme tak pred pečením. Aby orechy a ovocie držalo na medovníčku, potrieme ho vajíčkom a ľubovoľne ozdobíme. Po upečení potrieme vajíčkom ešte raz.
Medovníčky s melasou
1/2 kg hladkej múky
70 g medu
130 g melasy
200 g práškového cukru
2 vajcia
1 ČL sódy bikarbóny
2-3 lyžice perníkového korenia
vajíčko na potretie
Múku preosejeme spolu so sódou bikarbónou a perníkovým korením. Pridáme
med, melasu, práškový cukor a vajíčka a vypracujeme hutné cesto. Zabalíme do
fólie a necháme aspoň 48 hodín odpočívať v chladničke. Potom cesto
rozvaľkáme a pomocou formičiek z neho vykrajujeme ľubovoľné tvary, ktoré
ukladáme na plech vystlaný papierom. Pečieme v rúre vyhriatej na 180 °C. Hneď po vybraní z rúry
potrieme vajíčkom, vďaka čomu sa budú nádherne lesknúť.