Nie ste prihlásený login

Leto a melóny sú späť

Sezónne suroviny

25. 08. 2011


Približne pred dvoma týždňami už nikto nedúfal, že sa vráti leto. Nedúfali ani obchodníci, takže melóny sa začali pomaly vytrácať z pultov. Aj keď som naň mala chuť, odolávala som, vždy ma od jeho kúpy odhovorili, že už vraj nie sú dobré. Lenže leto je späť a s ním sa vrátili aj melóny. A vrátila sa aj chuť na ne, keďže v týchto horúčavách nič neosvieži lepšie. A musím poklopať, za posledný týždeň som mala zakaždým šťastie na dobrý, sladký a voňavý melón.
Melón mám najradšej ľadovo vychladený. A najradšej ho jem priamo nad kuchynským drezom. Nie je to síce najpohodlnejšia, ale zato veľmi praktická poloha. Šťava kvapká a semiačka padajú rovno do drezu, šupky putujú do koša, ktorý je schovaný rovno pod ním, pustím vodu, umyjem si tvár... a hotovo. Samozrejme, že keď sa mi nechce vystávať v kuchyni, melón si nakrájam na tanier, často ho hneď zbavím aj šupky a takýto pojedám najčastejšie pri televízii, či pri počítači. Ku knihe ho neodporúčam.

V poslednej dobe som natrafila na viacero receptov, v ktorých sa melón používa ako ingrediencia do šalátov, najčastejšie v kombinácii s nejakým syrom. Pred mojou premiérou v tomto smere som sa trošku obávala, či mi to bude sedieť, ale nakoniec som bola viac ako milo prekvapená. Melón je úžasná šalátová ingrediencia. Namiešala som si ho spolu s rukolou, grilovanými krevetami a syrom halloumi. A bola to dobrota! Melón som vôbec nevnímala ako cudzí element, možno to bude aj tým, že je to v podstate zelenina.

Čo sa týka cukrových melónov, dlho som ich nemala veľmi rada. Ale naučila som sa ich pri mužovi jesť a pokiaľ sú správne zrelé, sú výborné. Nezrelé melóny sú mdlé, bez chute a vône, chýba im sladkosť (a chutia skoro ako uhorky). Opačný extrém, prezreté melóny sú asi ešte horšie. Mazľavé, ale najmä veľmi vtieravo aromatické s nepríjemnou chuťou. Správne zrelý cukrový melón má príjemnú medovú vôňu a sladkú chuť. Existuje viacero druhov cukrových melónov, delia sa do troch základných skupín – medové melóny s hladkou šupkou, melóny so sieťovanou šupkou a tretiu skupinou tvoria melóny cantaloupe, ktorých šupka je buď sieťovaná alebo hladká. Farba dužiny cukrových melónov sa pohybuje od bielej, cez žltú, zelenú až k oranžovej, závisí od konkrétnej odrody.
Cukrový melón mám najradšej v kombinácii s prosciuttom. Pred pár dňami som sa však rozhodla z melónu pripraviť studenú polievku. Neviem, či je pomenovanie polievka výstižné, každopádne to bola zaujímavá skúsenosť. Ľadovo vychladená je naozaj osviežujúca. A pre toto pekelné počasie ako stvorená.

Šalát s melónom, grilovaným syrom halloumi a krevetami

rukola
dužina z vodového melónu
syr halloumi
nepredvarené veľké krevety, vylúpané
olivový olej
citrónová šťava z 1 citróna
soľ a čierne korenie
údená sladká paprika

Očistené veľké krevety dáme do misy, posypeme údenou sladkou paprikou, zľahka osolíme a okoreníme a zalejeme šťavou z polovice citróna. Necháme marinovať pri izbovej teplote 10 minút. Medzitým si pripravíme zálievku na šalát – zmiešame spolu dve lyžice citrónovej šťavy, dve lyžice panenského olivového oleja, osolíme a okoreníme. Spolu vyšľaháme metličkou. Melón pokrájame na tenké plátky v tvare trojuholníčkov. Syr pokrájame na plátky hrubé pol centimetra.
Krevety vyberieme z marinády, osušíme a napicháme na drevené špajle, na jednu porciu približne 5 kreviet. Grilovaciu panvicu zľahka potrieme olejom a rozpálime. Krevetové špízy rozložíme na panvicu a grilujeme, kým nezískajú ružovú farbu. Trvá to približne 2 minúty z každej strany. Negrilujeme ich príliš dlho, nebudú krehké ale gumovité. Tesne pred dokončením kreviet rozložíme na panvicu aj syr halloumi. Opekáme ho z každej strany asi minútu, kým nezíska zlatistý odtieň a nezmäkne.
Medzitým na taniere rozložíme rukolu s melónom. Obložíme kúskami grilovaného syra a krevetovým špízom. Polejeme pripravenou zálievkou a ihneď podávame.

Melónová limonáda s bazalkou

(zdroj inšpirácie: časopis Fine cooking)

¼ pohára natrhaných bazalkových lístkov
1 PL krupicového cukru
1 pohár vriacej vody
4 poháre na kocky nakrájanej melónovej dužiny (bez semien)
2 PL čerstvej limetkovej šťavy

Bazalku a cukor dáme do malého hrnca a drevenou paličkou spolu roztlačíme. Zalejeme vriacou vodou a miešame, kým sa cukor nerozpustí. Dáme bokom a necháme 15 minút chladnúť.
Medzitým v mixéri rozmixujeme melónovú dužinu s 2 pohármi studenej vody. Spolu s bazalkovým výluhom precedíme cez veľmi jemné sito do misy. Prelejeme do džbánu, pridáme limetkovú šťavu a podľa potreby ďalšiu ľadovo vychladenú vodu. Podávame s ľadom.

Miešaný melónový šalát

dužina z červeného melóna
dužina aspoň z dvoch druhov cukrového melóna
drobné letné ovocie: jahody, ríbezle, maliny (podľa sezóny)
limetková šťava
malinový likér (prípadne iný ovocný)

Melónovú dužinu nakrájame na úhľadné kocky, alebo vydlabeme špeciálnou lyžičkou drobné guľôčky priamo z melóna. Dáme do misy, pridáme drobné ovocie podľa sezóny, pokvapkáme ovocným likérom a limetkovou šťavou. Zľahka premiešame a necháme poriadne vychladiť. Servírujeme vo vydlabaných cukrových melónoch.

Studená melónová polievka s prosciuttom

(zdroj inšpirácie: časopis Gurmet)

Na 4 porcie:
2 cukrové melóny s oranžovou dužinou (cca 1,5 kg)
2 lyžice balzamikového octu
1 stonka čerstvej mäty
šťava z ½ citróna
8 plátkov prosciutta (alebo pršutu)
8 tyčiniek grissini

Melón ošúpeme, vydlabeme z neho semienka a pokrájame. Vložíme do mixéra, pridáme 100 ml studenej vody, citrónovú šťavu, balzamikový ocot a mätu. Všetko spolu dobre rozmixujeme a potom precedíme cez husté sitko do čistej misy. Dáme do chladničky poriadne vychladiť minimálne na dve hodiny.
Studenú polievku rozlejeme do malých misiek alebo pohárov a podávame s prosciuttom a tyčinkami grissini.

Tip: Pokiaľ chceme ostrejšiu polievku, môžeme k nej pridať vodku, biele víno alebo prosecco.


Komentáre k článku

Nikto ešte nepridal komentár k tomuto článku.

Pre pridávanie komentárov k článkom musíte byť prihlásený.

Prihlásiť, alebo registrovať sa môžete tu  

 

food4fun © 2009 - 2024 | Všetky práva vyhradené