O mangolde som už písala viackrát. Prvýkrát som ho ochutnala v marci 2010 a postupne sa stál stálicou v mojej kuchyni. Obľúbila som si ho natoľko, že na jar som ho nasiala na balkóne a následne presťahovala do záhrady svokrovcov. Na obale semien síce stálo, že ide o stopkový mangold, vykľul sa však z neho listový. Mangold zo záhrady som spracovávala postupne počas celého leta a jesene, ale ak je niečoho veľa, prejde chuť aj nápady. Svokrovci ho nechávali nepovšimnutý, takže všetok mangold končil u nás. Posledné kusy som pred prvými mrazmi zachránila minulý týždeň. Po krátkom blanšírovaní skončili v mrazničke. Rozmrazený mangold už síce nebude ono, ale ako náhrada špenátu či ako súčasť chorvátskej prílohy – zemiaky s mangoldom – poslúži viac ako dobre.
Pasta spighe s mangoldom a slaninou
cestoviny v tvare pšeničných kláskov
mangoldové listy, pokrájané
1 šalotka, nakrájaná nadrobno
slanina, pokrájaná na drobné rezančeky
smotana na šľahanie
soľ a čierne korenie
štipka čerstvo strúhaného muškátového orieška
parmezán
olivový olej
Vodu na cestoviny necháme zovrieť. Medzitým pripravíme omáčku. Na oleji speníme nakrájanú šalotku so slaninou, pridáme mangold a necháme zavädnúť. Podlejeme smotanou na šľahanie a povaríme, kým mangold neskrehne. Ochutíme soľou, čiernym korením a muškátovým orieškom. Uvarené cestoviny scedíme, premiešame s omáčkou a posypeme nastrúhaným parmezánom.
Fazuľová polievka s mangoldom
(zdroj inšpirácie: Marcel Ihnačák: Radosť variť, Slovart)200 g suchej pestrej fazule (namočiť cez noc)
3 paradajky, olúpané a pokrájané na štvrtiny
5 ošúpaných strúčikov cesnaku
3 bobkové listy
soľ a mleté čierne korenie
3 lyžice olivového oleja
1 cibuľa, posekaná nadrobno
1 mrkva, nakrájaná na polkolieska
2 kusy stopkového zeleru, pokrájaného
400 g mangoldu, umytého a pokrájaného nadrobno
1,5 litra horúceho kuracieho vývaru
pikantná papriková klobáska (nemusí byť)
Namočenú fazuľu prepláchneme studenou vodou a dáme do hrnca. Pridáme paradajky, 3 strúčiky cesnaku a bobkové listy. Zalejeme vodou a uvaríme domäkka. Asi po polhodine varenia ochutíme soľou a mletým čiernym korením.
V inom hrnci zohrejeme olej. Pridáme cibuľu, mrkvu, zeler a zvyšný cesnak, posekaný nadrobno. Na slabom ohni dusíme asi 10 minút. Prilejeme obsah prvého hrnca, pokrájaný mangold a zalejeme vývarom. Varíme ďalších 10 minút, kým mangold nezmäkne. Hotovú polievku rozdelíme do misiek a pokvapkáme panenským olivovým olejom.
Tip: Ak máte doma mäsožrúta, ktorý musí mať mäso všade, pridajte do polievky kolieska pikantnej klobásky, ktoré najprv opečte na panvici a nechajte odsať na papierových obrúskoch od prebytočného tuku.
Malfatti s ricottou a mangoldom
V taliančine znamená malfatti nepodarené, zle urobené. Tento názov sa však myslí ironicky, pretože nedokonalý tvar týchto gnocchi z ricotty a zo špenátu alebo mangoldu ukazuje na domácu prípravu. Malfatti sa môžu tvarovať pomocou dvoch lyžíc, ale pokojne aj navlhčenými rukami. Ak sa jednotlivé kúsky na seba veľmi nepodobajú, nie je to na škodu. Každý zúčastnený bude vedieť, že má pred sebou skutočné domáce jedlo.
1 lyžica masla
1 malá cibuľa
100 g čerstvého listového mangoldu alebo špenátu
morská soľ a čerstvo mleté čierne korenie
štipka muškátového orieška
2 PL smotany na šľahanie
250 g ricotty
50 g strúhaného parmezánu
1 malé vajce + 1 žĺtok
½ lyžičky strúhanej citrónovej kôry
Približne 70 g hrubej múky + na pomúčenie
Na omáčku:2 lyžice olivového oleja
2 strúčiky cesnaku, nasekané nadrobno
soľ
1 menšia sušená čili paprička, drvená
400 g konzerva sekaných paradajok (nie drvených)
400 g konzerva celých cherry paradajok, prípade sladkých čerstvých
hrsť čerstvej bazalky
parmezán na posypanie
Cibuľu pokrájame nadrobno, mangold dôkladne umyjeme a necháme odkvapkať. Tuhé stonky odkrojíme. V panvici rozpustíme maslo, cibuľu podusíme domäkka, potom pridáme mangold a dusíme približne 5 minút. Osolíme, okoreníme, ochutíme muškátovým orieškom a zjemníme smotanou. Prehrejeme a odstavíme. Mangold scedíme a dôkladne z neho vytlačíme všetku tekutinu. Tú nevylievame, ale zachytíme do misky. Mangold nasekáme nadrobno.
Do veľkej misy dáme odkvapkanú ricottu, parmezán, vajce, žĺtok, citrónovú kôru a smotanovú šťavu z mangoldu. Pridáme nasekaný mangold a podľa potreby osolíme. Postupne pridávame múku a spracujeme súdržné, pevnejšie, ale nie tuhé cesto.
Plech posypeme múkou. Pomocou dvoch lyžíc namočených do horúcej vody (alebo vlhkými rukami) tvarujeme malfatti. Poprášime ich múkou a dáme na dve hodiny do chladničky. Medzitým si pripravíme omáčku. V hrnci zohrejeme olej a minútu na ňom opekáme cesnak a čili. Cesnak nesmie zhnednúť, zhorkol by. Zalejeme paradajkami, osolíme a varíme 20 – 30 minút, kým omáčka nezhustne. Na záver vmiešame natrhanú bazalku a odstavíme.
Vo veľkom hrnci necháme zovrieť osolenú vodu a opatrne do nej nahádžeme malfatti. Keď vyplávajú hore, povaríme 2 minúty a vyberieme dierkovanou lyžicou. Vo vnútri by nemali byť kašovité. Necháme krátko odkvapkať a ihneď podávame s paradajkovou omáčkou a parmezánom.
Ricottový nákyp s mangoldom a paradajkami
(zdroj inšpirácie: olive)maslo
500 g mangoldu, nakrájaného nahrubo
1 strúčik cesnaku, roztlačený
soľ a korenie
½ ČL čerstvo nastrúhaného muškátového orieška
250 g ricotty
4 vajíčka
75 g parmezánu, nastrúhaného
3 – 4 zrelé paradajky, nakrájané na tenké plátky
panenský olivový olej
Rúru predhrejeme na 220 °C. Kúsok masla roztopíme v panvici, pridáme nakrájaný mangold a dusíme asi 5 minút, kým nezmäkne. Pridáme roztlačený cesnak, minútu povaríme, potom ochutíme soľou, čiernym korením a muškátovým orieškom. Odstavíme. Drevenou varechou vytlačíme z mangoldu uvoľnenú tekutinu, ktorú vylejeme.
V mise zmiešame ricottu s vajíčkami a 50 g strúhaného parmezánu. Pridáme podusený mangold, osolíme, okoreníme a premiešame. Túto zmes nalejeme do zapekacej nádoby. Obložíme tenkými plátkami paradajok, posypeme zvyškom syra a pokvapkáme olejom. Vložíme do rúry a pečieme približne 15 minút, kým vaječno-syrová zmes nestuhne. Potom zapneme gril a zapečieme dozlatista. Podávame s čerstvým zeleninovým šalátom.
Pre pridávanie komentárov k článkom musíte byť prihlásený.