Rada kupujem a skúšam nové veci v kuchyni. Pomaly prechádzam okolo
regálov, skúmam, pozorujem a hľadám niečo nové, niečo zaujímavé. Minule
mi takto do oka padol bulgur. Na prvý pohľad mi trošku pripomenul naše
jačmenné krúpy. Bulgur sa však nevyrába z jačmeňa, ale zo pšenice.
Princíp jeho výroby je podobný ako pri ryži parboiled. Predvarené zrná
pšenice sa usušia, olúpu a nakoniec nalámu. To, že je bulgur už
predvarený, uľahčuje jeho prípravu. Stačí ho len namočiť vo vode, aby
zmäkol, alebo ho len krátko povariť v osolenej vode v pomere 2:1. Bulgur
má vysokú výživnú hodnotu a príjemnú orieškovú chuť. Môžeme ho použiť
ako prílohu, do šalátov, či ako závarku do polievok. Prípadne si z neho
môžeme pripraviť aj plnku do zeleniny.
Bulgur je veľmi obľúbený predovšetkým v Turecku, v severnej Afrike, či v
Stredomorí. Asi najznámejším jedlom s použitím bulguru je Tabbouleh –
arabský bulgurový šalát.
200 g bulguru
väčšia viazanička jarnej cibuľky
5 lyžíc citrónovej šťavy
500 g paradajok
soľ, čerstvo mleté čierne korenie
asi ½ lyžičky chilli papriky
dve štipky mletého badiánu
1 lyžička sušenej mäty, prípadne pár čerstvých posekaných lístkov
6 lyžíc olivového oleja
petržlenová vňať
Bulgur zalejeme vriacou vodou a necháme hodinu stáť, aby napučal a
zmäkol. Zelenú cibuľku umyjeme a nakrájame na kolieska. Paradajky
umyjeme a pokrájame na drobné kocky. Bulgur precedíme a snažíme sa z
neho vytlačiť pomocou lyžice všetku tekutinu. Dáme ho do misy a
premiešame s cibuľkou a paradajkami. Citrónovú šťavu vyšľaháme so soľou,
čiernym korením, chilli paprikou, badiánom a mätou. Primiešame olivový
olej. Petržlenovú vňať umyjeme a natrháme nadrobno. Primiešame do
šalátu.
Šalát podávame ku grilovanému mäsu, najlepšie k jahňacine.
Nikto ešte nepridal komentár k tomuto článku.
Pre pridávanie komentárov k článkom musíte byť prihlásený.