Nie ste prihlásený login

Niečo o bulgure

Zoznámte sa, prosím

19. 10. 2009


Rada kupujem a skúšam nové veci v kuchyni. Pomaly prechádzam okolo regálov, skúmam, pozorujem a hľadám niečo nové, niečo zaujímavé. Minule mi takto do oka padol bulgur. Na prvý pohľad mi trošku pripomenul naše jačmenné krúpy. Bulgur sa však nevyrába z jačmeňa, ale zo pšenice. Princíp jeho výroby je podobný ako pri ryži parboiled. Predvarené zrná pšenice sa usušia, olúpu a nakoniec nalámu. To, že je bulgur už predvarený, uľahčuje jeho prípravu. Stačí ho len namočiť vo vode, aby zmäkol, alebo ho len krátko povariť v osolenej vode v pomere 2:1. Bulgur má vysokú výživnú hodnotu a príjemnú orieškovú chuť. Môžeme ho použiť ako prílohu, do šalátov, či ako závarku do polievok. Prípadne si z neho môžeme pripraviť aj plnku do zeleniny.
Bulgur je veľmi obľúbený predovšetkým v Turecku, v severnej Afrike, či v Stredomorí. Asi najznámejším jedlom s použitím bulguru je Tabbouleh – arabský bulgurový šalát.

Tabbouleh – arabský bulgurový šalát

200 g bulguru
väčšia viazanička jarnej cibuľky
5 lyžíc citrónovej šťavy
500 g paradajok
soľ, čerstvo mleté čierne korenie
asi ½ lyžičky chilli papriky
dve štipky mletého badiánu
1 lyžička sušenej mäty, prípadne pár čerstvých posekaných lístkov
6 lyžíc olivového oleja
petržlenová vňať

Bulgur zalejeme vriacou vodou a necháme hodinu stáť, aby napučal a zmäkol. Zelenú cibuľku umyjeme a nakrájame na kolieska. Paradajky umyjeme a pokrájame na drobné kocky. Bulgur precedíme a snažíme sa z neho vytlačiť pomocou lyžice všetku tekutinu. Dáme ho do misy a premiešame s cibuľkou a paradajkami. Citrónovú šťavu vyšľaháme so soľou, čiernym korením, chilli paprikou, badiánom a mätou. Primiešame olivový olej. Petržlenovú vňať umyjeme a natrháme nadrobno. Primiešame do šalátu.
Šalát podávame ku grilovanému mäsu, najlepšie k jahňacine.


Komentáre k článku

Nikto ešte nepridal komentár k tomuto článku.

Pre pridávanie komentárov k článkom musíte byť prihlásený.

Prihlásiť, alebo registrovať sa môžete tu  

 

food4fun © 2009 - 2024 | Všetky práva vyhradené