Nie ste prihlásený login

Vianočné trhy doma

Doma v kuchyni

12. 12. 2020


Koniec roka a teda v podstate celý mesiac december býva zvyčajne plný pracovného zhonu, ale zároveň aj zhonu nákupného, či spoločenského. V práci sa snažíme dobehnúť všetko čo sme zameškali, stihnúť všetky termíny, aby sme do vianočného času a nového roku vykročili s čistým stolom a so splnenými povinnosťami. Okrem práce sa však snažíme dobehnúť zameškané aj v spoločenskej oblasti. Spomenieme si na priateľov a známych, ktorých sme nevideli dlhé mesiace, či nebodaj aj rok, dohadujeme stretnutia, družíme sa pri dobrom jedle a pití. Po práci vyrážame do ulíc, stretávame sa na vianočných trhoch, následne sa presúvame do tepla kamenných podnikov. No a do tretice je záver roka obdobím intenzívnych nákupov, čo, chvalabohu za to, sa dá poriešiť už aj z pohodlia domova online cestou.


Tento rok je všetko inak. Iný bol celý rok, iný je aj aktuálny advent. Vianočné trhy sa tento rok nekonajú, reštaurácie sú zatvorené. V práci môžeme všetko stihnúť, nákupy sa tiež dajú nejako vybaviť, ale človek - tvor spoločenský, musí aktuálne oželieť tie najpríjemnejšie aktivity. Škaredý rok 2020 sa blíži ku koncu a ja dúfam, že tento rok nebol v žiadnom prípade upútavkou na rok 2021. Chcem veriť, že bude lepšie a že sa pomaly vyhrabeme z tejto šlamastiky, v ktorej sa nachádzame.


Advent mám veľmi rada a túru po vianočných trhoch začíname zvyčajne už koncom novembra a tradične sú prvými trhmi, ktoré navštívime, tie v zámku Hof za riekou Moravou. Vzdušnou čiarou sú k nám najbližšie, takže väčšinou odštartujeme advent tam. Urobíme si pekný peší poldenný výlet a vytešujeme sa z dobrôt, ktoré sme si tam obľúbili. A naša topka? Cisársky trhanec s marhuľovou omáčkou, alebo alternatívne s jablkovým pyré. Na zapitie dobrôt nesmie chýbať punč. No a na bratislavských trhoch nám minulý rok najviac chutil podplamenník či podpecník. Lokše a cigánske už nekupujeme vôbec, začíname s "nevianočnými" gyozami, ale potom sa presúvame k slovenským záležitostiam, ako vyššie spomenutý podplamenník. Na ten minulý rok nedal dopustiť hlavne syn, a tak došlo aj na domácu verziu v podobe posúcha s detským punčom k tomu.
Tento rok sme si adventné trhy presunuli domov. Piekla som posúch, už dvakrát robila cisársky trhanec, a po večeroch chlípkame punč. Syn detskú nealko verziu, my dospeláci si ho vylepšujeme rumom či calvadosom. Z homepodu vyhráva mužom namiešaný vianočný playlist, ktorý mám za tie roky už tak napočúvaný, že viem presne, ktorá pesnička ide za ktorou. Každú sobotu podvečer si dávame spoločnú prechádzku vo štvorici po našej mestskej časti s veľmi príjemnou zástavkou u "nášho Taliana". Kúpime si niečo dobré pod zub, a do ruky takeaway horúci poctivý punč s talianskym šmrncom. Punč vylepšený Aperolom? Minulú sobotu som najprv krútila hlavou, ale po ochutnaní má pochybnosti veľmi rýchlo prešli. Dnes som už išla na istotu :-) A o týždeň pôjdem znova, zo sobotnej vychádzky sme si urobili malú adventnú tradíciu. A úprimne? Nesťažujem sa. Niekedy stačí málo, jednoducho prijať veci také, akú sú. Prispôsobiť sa a tešiť sa na Vianoce doma, medzi najbližšími. Aj mne chýbajú ľudia, stretnutia, atmosféra ulice a davu, ale tento advent sme sa zariadili tak, že si to užívame aj bez toho. A tak drahí moji, relax, gauč a dobrý punč to spravia :-)

Cisársky trhanec s vianočným jablkovým pyré


Na tri menšie, resp. dve normálne porcie

Na trhanec:
100 g hladkej múky
120 ml mlieka
60 ml smotany na šľahanie
3 veľké vajíčka, žĺtky a bielky zvlášť
štipka soli
1 vrecúško vanilkového cukru
1 lyžica krupicového cukru
1-2 PL masla na opekanie
práškový cukor na pocukrovanie
hrsť hrozienok namočených v rume (možno vynechať)

Na jablkové pyré:
2 jablká, ošúpané a pokrájané na kocky
2 PL cukru
1 zvitok škorice
6 klinčekov
1 hviezdička badiánu
vanilková dreň z 1/4 struku (možno vynechať)


1. Do misy dáme múku, mlieko, smotanu, štipku soli a žĺtky a pomocou metly vymiešame hladké cesto. Odložíme ho do chladničky na 30 minút odpočinúť.
2. Kým cesto odpočíva, uvaríme jablkové pyré. Nakrájané jablká, cukor a koreniny dáme do menšieho hrnca a podlejeme trochou vody. Prikryjeme a na strednom plameni udusíme domäkka. Koreniny vyberieme a jablká ponorným mixérom rozmixujeme na hladké pyré.
3. Odpočinuté cesto vyberieme z chladničky a zapracujeme doň sneh z bielkov, do ktorého sme zašľahali vanilkový a krupicový cukor.
4. Vo veľkej panvici necháme rozpustiť maslo, nalejeme do nej cesto a na strednom plameni opekáme približne 4 minúty, kým sa spodná strana nesfarbí dozlatista. Cesto následne otočíme na druhú stranu, a to buď pomocou dvoch obracačiek alebo pomocou veľkého taniera. Ak sa cesto pri tomto kroku potrhá, vôbec to nevadí, veď ide o trhanec. Celé cesto, alebo jednotlivé kusy otočíme na druhú stranu, necháme ju zatiahnuť a následne pomocou dvoch vidličiek cesto potrháme na stredné veľké kusy. Ak sú niektoré kúsky nedopečené a príliš vlhké, opečieme ich. Pozor, potrhaný trhanec netreba opekať príliš dlho, zbytočne vyschne a stratí sa jeho nadýchanosť.
5. Trhanec rozdelíme na dva alebo tri taniere, pocukrujeme a prelejeme jablkovým pyré.

Verzia s hrozienkami: Pokiaľ vám nevadia hrozienka, zamiešajte ich do surového cesta, prípadne v kroku, keď sa opekajú potrhané kúsky.

Detský vianočný punč


Rozpis na štyri porcie:
0,5 l uvareného ovocného čaju
0,5 l jablkového džúsu
šťava z polovice pomaranča
šťava z polovice citróna
1 PL cukru alebo medu
1 zvitok škorice
5 klinčekov
1 hviezdička badiánu
nakrájané ovocie - ošúpané jabĺčko, pomaranč, mandarinky

Poznámka: Miesto ovocného čaju možno použiť aj silný čierny čaj - ak teda starším deťom chuťovo tento čaj nevadí, resp. keď pripravujeme verziu pre dospelých. Aj džús sa dá rôzne zameniť (napr. s príchuťou pomaranč, hruška, višňa, čierne ríbezle), ale doma sa nám najviac osvedčil jablkový džús. Verzia pre dospelých si pýta kalíštek dobrého alkoholu, tuzemák/um je klasika, ale s pravým rumom bude chutiť punč oveľa lepšie. Ja som si punč vylepšovala napríklad calvadosom, no a punč s Aperolom je talianska paráda.


1. Najprv si uvaríme dobrý čaj, s vrecúškami nešetríme, na polliter môžeme použiť tri vrecúška, čaj má byť výrazný, nie "vodový". Čaj môžeme uvariť priamo v hrnci, v ktorom budeme pripravovať punč.
2. K hotovému čaju prilejeme jablkový džús, vložíme koreniny a zohrejeme tesne pod bod varu. Pridáme šťavu z pomaranča a citróna, cukor alebo med a nakrájané ovocie. Všetko dobre premiešame a necháme mierne ochladnúť.
3. Nalejeme do pohárov alebo hrnčekov a podávame. Dospelým do hrnčekov pridáme aj zvolený alkohol. Premiešame a vychutnávame.

Posúch s cibuľou a slaninou a posúch s klobásou a slaninou


Na dva posúchy potrebujeme:
20 g čerstvého droždia
500 g hladkej múky
200 ml kefíru
4 PL olivového oleja
1 ČL soli

Na cibuľovo-slaninový posúch:
4 veľké cibule
2 PL oleja
100 - 150 g prerastenej slaniny
asi 60 ml kyslej smotany
soľ a čierne korenie

Na klobásovo-slaninový posúch:
1 - 2 nožičky kvalitnej klobásy
100 g prerastenej slaniny
asi 60 ml kyslej smotany
soľ a čierne korenie
čerstvá petržlenová vňať


1. Droždie rozdrobíme v 4 lyžiciach teplej vody so štipkou cukru. Necháme vzísť kvások. Ten spolu s múkou, soľou, kefírom a olivovým olejom dáme do misy a vypracujeme hladké cesto. Prikryjeme utierkou a na teplom mieste necháme vykysnúť (podľa teploty 1 až 2 hodiny).
2. Medzitým si pripravíme základ na cibuľovo-slaninový posúch. Cibuľu ošúpeme, prekrojíme na polovicu a pokrájame na tenké plátky. V panvici zohrejeme olej, pridáme cibuľu a na strednom plameni za pravidelného miešania dusíme domäkka. Dávame pozor, aby cibuľa neprihorela. Cibuľu osolíme a okoreníme, hotovú odstavíme a necháme vychladnúť.
3. Rúru predhrejeme na 250 °C/230 °C a vložíme do nej prázdny plech.
4. Vykysnuté cesto premiesime a rozdelíme na dve časti. Každú časť rozvaľkáme a prenesieme na hárok papiera na pečenie. Necháme 10 minút odpočívať, potom opäť prejdeme valčekom.
5. Cesto potrieme kyslou smotanou a obložíme podusenou cibuľou a nakrájanou slaninou. S papierom na pečenie presunieme na nahriaty plech a dáme piecť na približne 6 minút.
Vyberieme z rúry a podávame hneď.
6. Podobne pripravíme aj druhý posúch. Cesto potrieme kyslou smotanou, obložíme nakrájanou slaninou a klobásou a upečieme. Po vytiahnutí z rúry posypeme nasekanou petržlenovou vňaťou.



Komentáre k článku

Nikto ešte nepridal komentár k tomuto článku.

Pre pridávanie komentárov k článkom musíte byť prihlásený.

Prihlásiť, alebo registrovať sa môžete tu  

 

food4fun © 2009 - 2024 | Všetky práva vyhradené