, keď som mala kelovo-šalátové experimentálne obdobie. Tento recept je tradičného charakteru, reprezentant typického teplého jedla, určite však nie je nudný. Okrem schovaného kelu ma v recepte zaujal aj spôsob prípravy mäsovej zmesi. Nečakala som, že gule z čisto hovädzieho mäsa budú vo finále také šťavnaté a jemné. Gule sú dosť sýte, takže ideálna k nim je skôr ľahšia príloha. Ja som zvolila cestoviny (pappardelle), ku guliam v paradajkovej omáčke jednoducho patria.
Neviem, či sa mi podarí najbližšie dni ešte natrafiť na ružičkový kel. Ak by už nie, nebude mi to ľúto, lebo sa mi podarilo užiť si ho v celkom príjemnej dávke. Začala som sa pohrávať aj myšlienkou skúsiť ho tento rok dopestovať na záhrade, ale asi si netrúfnem, pestovať úspešne kapustoviny je pre mňa privysoký level.
Mäsové gule s ružičkovým kelom
(zdroj inšpirácie: Apetit)
cca 20 malých kelových ružičiek, zospodu narezaných do kríža
olivový olej
soľ a čierne korenie
1 cibuľa, pokrájaná nadrobno
4 strúčiky cesnaku, pretlačeného
150 ml bieleho vína
4 lyžice strúhanky
3 lyžice mlieka
1/2 červenej papriky, nakrájanej nadrobno
dve hrste petržlenovej vňate, nasekanej nadrobno
2 žĺtky
500 g mletého hovädzieho (alebo zmesi H/B) mäsa
500 ml hotovej paradajkovej omáčky, suga alebo passaty
250 ml vývaru
1. Ružičky kelu nakrojené zospodu do kríža vložíme do vriacej vody a povaríme tri minúty. Vyberieme a schladíme v ľadovej vode, necháme odkvapkať.
2. V panvici zohrejeme olivový olej a opečieme na ňom nadrobno nakrájanú cibuľu. Do mäkkej sklovitej cibule pridáme pretlačený cesnak, pol minúty opekáme, potom zalejeme 50 ml bieleho vína a varíme, kým sa skoro všetko víno neodparí. Odstavíme a necháme vychladnúť.
3. Pripravíme si omáčku. Vo veľkom hrnci privedieme k varu paradajkovú omáčku, 100 ml vína a 250 ml vývaru. Odstavíme a následne dochutíme soľou a korením.
4. Strúhanku dáme do misy a pokropíme mliekom, aby nasiakla. K vlhkej strúhanke pridáme nasekanú petržlenovú vňať, nakrájanú papriku, mäso a dva žĺtky. Dôkladne premiešame, osolíme a okoreníme, potom pridáme vychladnutú cibuľu a opäť dôkladne premiešame, či premiesime rukami.
5. Z mäsovej hmoty odoberáme kúsky, ktore v dlani roztlačíme na placku a do tej sa snažíme zabaliť ružičku kelu. Vytvarujeme guľu, ružička kelu musí byť zo všetkých strán dôkladne obalená mletým mäsom. Pokračujeme, kým nespotrebujeme všetko mäso, resp. ružičky kelu.
6. Hotové gule opečieme zo všetkých strán na panvici, aby sa zatiahli. Medzitým privedieme k varu paradajkovú omáčku. Opečené gule vložíme do omáčky, opäť privedieme k varu, potom plameň znížime a prikryté dusíme asi 50 minút. Gule občas v hrnci obrátime.
7. Podávame so širokými cestovinami, prípadne inou prílohou (ryža, zemiaky, chlieb...) a posypané nasekanou petržlenovou vňaťou.