Tekvicu umyjeme a olúpeme, pokiaľ máme hokkaido, lúpať nemusíme. Rozpolíme, vyberieme z nej semienka a z reznej hrany tekvice pomocou škrabky "nahoblinujeme" zopár tenkých plátkov, ktoré odložíme bokom.
V hrnci zohrejeme olej, pridáme na kocky nakrájanú tekvicu, zázvor pokrájaný na drobné kocky (a nasekanú čili papričku). Rýchlo opražíme, chvíľu podusíme a zalejeme vývarom. Necháme zovrieť, potom stiahneme oheň a varíme, kým tekvica nezmäkne. Potom polievku rozmixujeme dohladka, dochutíme soľou, korením a citrónovou šťavou.
Tekvicové plátky, ktoré sme si odložili bokom opečieme rýchlo na zľahka vymastenej panvici, dávajme pozor, aby nám neprihoreli - zhorknú. Polievku naberieme do misiek, ozdobíme plátkami tekvice, semiačkami a pokvapkáme tekvicovým olejom.
Rizoto s medovou tekvicou
800 g olúpanej tekvice, nakrájanej na 1 cm kocky
olivový olej
1/2 lyžice medu + na pokvapkanie
1 liter zeleninového vývaru
1 cibuľa, nakrájaná najemno
kúsok zázvoru, nastrúhaný
2 stonky zeleru, nadrobno nakrájané
220 g ryže na rizoto
150 ml bieleho vína
šťava z 1/2 citróna
hladkolistá petržlenová vňať
pár lyžíc mascarpone
soľ a čierne korenie
Rúru predhrejeme na 220 °C. Nakrájanú tekvicu rozložíme na plech, pokvapkáme olejom, osolíme a okoreníme. Pečieme 15 minút, potom ju vyberieme a pokvapkáme lyžicou medu. Vrátime do rúry a pečieme ešte 15 minút, aby tekvica zmäkla a zozlátla.
V hrnci zohrejeme olej na slabom plameni. Pridáme cibuľu a 3 minúty opekáme domäkka. Pridáme zeler, opečieme, potom pridáme zázvor a ryžu a dôkladne premiešame, aby sa ryža obalila olejom. Zvýšime plameň, vlejeme víno a za stáleho miešania varíme, kým sa neodparí. Potom po naberačkách prilievame horúci vývar, zakaždým necháme úplne vstrebať a až tak prilievame dalšiu. Keď bude ryža uvarená, pridáme citrónovú šťavu, tekvicu a nasekanú petržlenovú vňať. Osolíme, okoreníme a vmiešame 2 lyžice mascarpone.
Podávame posypané zvyšnou petržlenovou vňaťou a ozdobené kopčekom mascarpone.
Lepkavá tekvica pečená s paradajkami, klobáskami a šalviou
5 neolúpaných strúčikov cesnaku
čerstvé šalviové listy
300 g cherry paradajok
350 g tekvice, ideálne hokkaido
3 PL olivového oleja
4 PL balzamico octu
6 klobások typu "chipolata" alebo hocijakých iných na grilovanie