Nie ste prihlásený login

Tekvica 2012

Sezónne suroviny

10. 11. 2012



V jesennom a zimnom období je v mojej kuchyni tekvica jednou z najfrekventovanejších surovín.  Rada sa vraciam k starým, odskúšaným receptom, ale na druhej strane, všestrannosť tejto zeleniny ma poháňa k novým, neprebádaným možnostiam. Za posledné roky sa tekvica usadila aj na našom trhu, už nie je len záležitosťou trhov, či biopredajní (pred pár rokmi som hokkaido tekvicu vidávala iba v bio predajňach) ale aj širokých sietí hypermarketov. Samozrejme, lepšie je kúpiť tekvicu priamo od pestovateľa a úplne ideálny stav je dopestovať si vlastné, než kupovať dovoz bohvie odkiaľ. Nemám v pláne haniť hypermarkety, či siete potravín, naopak, teším sa, že sa tekvice dostali aj k nim. Rovno pod domom mám predajňu Terno, preto tam nakupujem najčastejšie. Spomínam si, ako ma pred pár rokmi potešili, keď začali predávať butternut tekvice. Tuším pred rokom k nim opatrne pribudli aj hokkaido tekvice, no a túto sezónu sa ponuka rozšírila o ďalšiu konzumnú odrodu, známu ako delicia, či v angličtine kabocha squash.



Z každej odroby, čo som túto jeseň mala doma, som zobrala semienka, usušila a odložila. Plánujem totiž vypestovať sadeničky všetkých troch spomínaných tekvíc. No, a tu je reč iba o zimných tekviciach, okrem toho samozrejme nebudú chýbať cukety a ešte jeden tekvicový úlet - špagetová tekvica. Ale o nej až nabudúce, v lete 2013.

Tekvicovo-zázvorový krém s dotykom čili


1 menšia tekvica hokkaido alebo butternut
kúsok čerstvého zázvoru
1 PL olivového oleja
1 čili paprička (vynechať ak varíte pre deti)
1 liter zeleninového vývaru
soľ a čierne korenie
citrónová šťava z 1/2 citróna

K servírovaniu:
opečené tenké plátky tekvice
opražené tekvicové jadierka
tekvicvý olej



Tekvicu umyjeme a olúpeme, pokiaľ máme hokkaido, lúpať nemusíme. Rozpolíme, vyberieme z nej semienka a z reznej hrany tekvice pomocou škrabky "nahoblinujeme" zopár tenkých plátkov, ktoré odložíme bokom.
V hrnci zohrejeme olej, pridáme na kocky nakrájanú tekvicu, zázvor pokrájaný na drobné kocky (a nasekanú čili papričku). Rýchlo opražíme, chvíľu podusíme a zalejeme vývarom. Necháme zovrieť, potom stiahneme oheň a varíme, kým tekvica nezmäkne. Potom polievku rozmixujeme dohladka, dochutíme soľou, korením a citrónovou šťavou.

Tekvicové plátky, ktoré sme si odložili bokom opečieme rýchlo na zľahka vymastenej panvici, dávajme pozor, aby nám neprihoreli - zhorknú. Polievku naberieme do misiek, ozdobíme plátkami tekvice, semiačkami a pokvapkáme tekvicovým olejom.

Rizoto s medovou tekvicou

 
800 g olúpanej tekvice, nakrájanej na 1 cm kocky
olivový olej
1/2 lyžice medu + na pokvapkanie
1 liter zeleninového vývaru
1 cibuľa, nakrájaná najemno
kúsok zázvoru, nastrúhaný
2 stonky zeleru, nadrobno nakrájané
220 g ryže na rizoto
150 ml bieleho vína
šťava z 1/2 citróna
hladkolistá petržlenová vňať
pár lyžíc mascarpone
soľ a čierne korenie



Rúru predhrejeme na 220 °C. Nakrájanú tekvicu rozložíme na plech, pokvapkáme olejom, osolíme a okoreníme. Pečieme 15 minút, potom ju vyberieme a pokvapkáme lyžicou medu. Vrátime do rúry a pečieme ešte 15 minút, aby tekvica zmäkla a zozlátla.
V hrnci zohrejeme olej na slabom plameni. Pridáme cibuľu a 3 minúty opekáme domäkka. Pridáme zeler, opečieme, potom pridáme zázvor a ryžu a dôkladne premiešame, aby sa ryža obalila olejom. Zvýšime plameň, vlejeme víno a za stáleho miešania varíme, kým sa neodparí. Potom po naberačkách prilievame horúci vývar, zakaždým necháme úplne vstrebať a až tak prilievame dalšiu. Keď bude ryža uvarená, pridáme citrónovú šťavu, tekvicu a nasekanú petržlenovú vňať. Osolíme, okoreníme a vmiešame 2 lyžice mascarpone.
Podávame posypané zvyšnou petržlenovou vňaťou a ozdobené kopčekom mascarpone.

Lepkavá tekvica pečená s paradajkami, klobáskami a šalviou

 
5 neolúpaných strúčikov cesnaku
čerstvé šalviové listy
300 g cherry paradajok
350 g tekvice, ideálne hokkaido
3 PL olivového oleja
4 PL balzamico octu
6 klobások typu "chipolata" alebo hocijakých iných na grilovanie



Rúru predhrejeme na 160 °C. Do pekáčika dáme cesnakové strúčiky, zopár šalviových lístkov, paradajky, tekvicu pokrájanú na mesiačiky. Pokvapkáme štedro olejom, balzamico octom, osolíme a okoreníme. K zelenine pridáme klobásky a pečieme 45 minút. Upečenú zeleninu opäť osolíme a okoreníme a pokvapkáme balzamico octom. Servírujeme s čerstvým chlebom, ktorý namáčame do výpeku v pekáčiku.

Pikantná tekvicová nátierka

 
1 tekvica hokkaido alebo butternut
200 g krémového syra
1/2 ČL sušenej petržlenovej vňate
1 ČL práškovej horčice
1 ČL sušeného cesnaku, rozdrveného na prášok
1/4 ČL sušenej čili papričky, pomletej
hrubá soľ a čierne korenie



Rúru predhrejeme na 180 °C. Tekvicu rozrežeme, vydlabeme semienka, na hrubé kusy pokrájame a dáme na plech. Pečieme v rúre asi hodinu, kým dužina nezmäkne. Upečenú tekvicu necháme vychladnúť. Odstránime z nej šupku a rozmixujeme ju v mixéri. Pridáme krémový syr, koreniny a rozmixujeme na hladkú hmotu. Ochutnáme a podľa potreby doladíme chuť soľou, čili, horčicou či cesnakom. Dáme do sklenenej nádoby a v chladničke skladujeme maximálne týždeň. Chutí s chlebom, ale môže poslúžiť aj ako základ pre omáčku na cestoviny.


Komentáre k článku

Nikto ešte nepridal komentár k tomuto článku.

Pre pridávanie komentárov k článkom musíte byť prihlásený.

Prihlásiť, alebo registrovať sa môžete tu  

 

food4fun © 2009 - 2024 | Všetky práva vyhradené