Nie ste prihlásený login

Rebarbora prichádza

Sezónne suroviny

07. 05. 2012



Rebarbora pre mňa znamená akýsi prelom medzi jarou a letom a priznávam, že sa na ňu veľmi teším. Tento rok plánujem vyskúšať túto "ovocnú zeleninu" konečne aj na "slaný spôsob", rebarborové čatní alebo nejaká iná omáčka k dobrému grilovanému či pečenému mäsku nemusí byť zlá. Otvorenie rebarborovej sezóny však prischlo chutnému šťavnatému koláču, ktorý som piekla cez víkend. Ak ste aj vy milovník rebarbory, vyskúšajte.



Kyslá smotana spravila v ceste svoje, je nazaj ľahké a šťavnaté. No a sviežu šťavnatosť samozrejme dodala aj hŕba rebarbory. Časť rebarbory môžete nahradiť jahodami, veď rebarbora & jahody sú tradičnou a overenou kombináciou.

Rebarborový koláč s kyslou smotanou


350 g hladkej múky
1 lyžica kypriaceho prášku
1/2 ČL soli
2 ČL škorice (alebo zmes korenia mixed spice)
60 g masla, izbovej teploty
200 g krupicového cukru
130 g hnedého cukru
1 veľké vajce
3 ČL vanilkového extraktu
240 g kyslej smotany
440 g rebarbory, pokrájanej na 1 cm kúsky
1/4 ČL strúhaného muškátového orieška (ak použijeme mixed spice, vynechávame)
50 g jemného trstinového cukru
25 g mandľových lupienkov



Rúru vyhrejeme na 180 °C, okrúhlu formu s priemerom 26 cm vymastíme a dno vystelieme papierom na pečenie. Rebarboru očistíme - ak má hrubé vlákna, odstránime ich olúpaním, ak nie, nie je nutné rebarboru lúpať. Stonky pokrájame na 1 cm kúsky. Zmiešame spolu múku, soľ, muškátový oriešok a 1 a 1/2 lyžičky škorice (nemala som doma, tak som použila zmes korenia mixed spice, ktorá už škoricu obsahuje). 200 g krupicového a 130 g hnedého cukru dáme spolu s maslom do mixéra a šľaháme do svetlého krému. Potom pridáme vajíčko a dôkladne zašľaháme. Pridáme kyslú smotanu a vanilkový extrakt a tiež zašľaháme. Mixér nastavíme na najpomalšiu rýchlosť a pomaly pridávame suchú zmes. Miešame, kým sa suchá zmes dôkladne nespojí s mokrou. Potom prisypeme rebarboru a varechou vmiešame tak, aby sa všetky kúsky rebarbory obalili cestom. Cesto nalejeme do formy a rovnomerne rozotrieme. Vrch cesta posypeme 50 g (cca) trstinového cukru zmiešaného s 1/2 škorice (mixed spice) a mandľovými lupienkami. Dáme do rúry a pečieme cca 70 minút, kým sa cesto nelepí na špajľu.
Koláč chutí najlepšie ešte trochu teplý a s kopčekom vanilkovej alebo jahodovej zmrzliny.


Komentáre k článku


Meno: maskrtnica-farfalla Dátum: 08. 05. 2012 15:51:04
Rebarboru a tento prelom mám rada aj ja, už som si aj pár receptov na čatní a podobné slané veci našla, ale eště som sa k nim nedostala. Ale dnes som z nej robila koláč, tak aspoň niečo:)


Meno: Adusha Dátum: 08. 05. 2012 21:37:10
Ani ja nie. Stale to odkladam, ale vzdy sa dopracujem len k nejakej sladkej dobrote ;) Prave chystam dalsiu :)

Pre pridávanie komentárov k článkom musíte byť prihlásený.

Prihlásiť, alebo registrovať sa môžete tu  

 

food4fun © 2009 - 2024 | Všetky práva vyhradené