Mušle
slávky som mala príležitosť ochutnať už veľakrát, ale nikdy ma to
nelákalo. Ani na dovolenke, priamo pri mori. Prvýkrát som ich ochutnala
až túto jar v Londýne. Objednali sme si ich s kamarátkou ako starter v
jednej talianskej reštaurácii, kde sme obedovali tesne pred mojim
odletom (
ktorý sa v ten deň nekonal, ušlo mi lietadlo :D).
Nedala som na sebe znať, že je to „tenkrát poprvé“, popravde, tešila
som sa na ne. A bola som unesená a zároveň naštvaná na seba, že toľko
šancí na gastronomický zážitok som premrhala. Lahodné, krehké mäsko,
čerstvá bageta, ktorú sme namáčali do jednoduchej ľahkej omáčky z
bieleho vína a pohár talianskeho vína k tomu. Bolo to dokonalé
predjedlo. Od tohto momentu som vedela, že mušliam sa už vyhýbať
nebudem, ale naopak, ak to pôjde, vyhľadám ich.
V
lete na dovolenke v Chorvátsku som mala opäť možnosť ochutnať mušle.
Tešila som z nich ako malé dieťa. Na moje veľké prekvapenie si šiel
mušle naložiť aj môj manžel. Morské plody veľmi v obľube nemá, preto ma
to zaskočilo. No a o chvíľu sme pri stole ochkali už obaja.
Odkedy
nám len pár minút cesty autom od domu otvorili Metro, doprajeme si
častejšie ryby a od septembra, kedy v podstate začala sezóna mušlí, sme
poškuľovali aj po nich. Deň D nadišiel minulý pondelok. Pôvodne som
chcela absolvovať svoje prvé kuchynské rande so slávkami ešte minulý
víkend, ale bohužiaľ, ako naschvál, mušle nemali. Hneď po víkende v
pondelok som však vyslala manžela, aby sa tam stavil cestou z práce.
Našťastie, už neobišiel naprázdno. Domov doniesol 1,5 kg slávok, akurát
dosť pre tri osoby – mňa, muža a kamarátku Adelu, ktorá bola u nás na
návšteve. Samozrejme, že teóriu som už mala naštudovanú. Pozrela som si
viacero videí a prečítala niekoľko receptov, až som sa rozhodla pre
jeden z knihy
Vysoká škola varenia.
Bola
som celkom prekvapená, že som nepociťovala žiadny stres alebo paniku z
toho, čo mi leží v dreze. Hneď ako prišli slávky domov som sa pustila do
ich prípravy. Slávky som jednotlivo skontrolovala, tie zavreté opláchla
pod tečúcou vodou, ak bolo treba vytrhla „fúzy“. Zavretá mušla je živá
mušla, otvorená je buď mŕtva (s takou ihneď preč) alebo len zvedavá. Tie
zvedavé sú zvyčajne len pootvorené na pár milimetrov. Ak nimi
poklopkáme, alebo poklopkáme niečím (napr. kuchynským nožom) na ich
lastúru, zavrú sa. Ak nereagujú na tento podnet, treba ich vyhodiť. Je
viac ako pravdepodobné, že sú mŕtve. Po prebratí mušlí som bola
spokojná. Z 1,5 kilogramu som vyradila len tri mušle. Jedna bola
poškodená – mala rozbitú lastúru, ďalšie dve boli mŕtve. Po uvarení
treba mušle opäť zbežne pretriediť, ak nájdeme zatvorenú, vyhodíme, je
mŕtva. V uvarenom stave totiž platí opačná rovnica: otvorená mušľa =
dobrá mušľa, zatvorená mušľa = zlá mušľa.
V
mojom hrnci však boli všetky mušle otvorené, radosť preveľká. S
kamarátkou Adelou sme si pochutili viac ako dosť, lebo sme si na záver
rozdelili aj nedojedenú porciu môjho manžela. Peter došiel domov totiž
najedený z nejakého firemného rautu, takže zvládol len pár mušlí. No a
druhý dôvod, prečo nám viac ostalo bol aj ten, že mu veľmi nechutila
omáčka, ktorú som vybrala. Čakal, že pripravím úplne základný recept, a
mušle budem dusiť len so šalotkou, cesnakom a bielym vínom. Ja som sa
však vybrala inou cestou a pripravila omáčku zo sladkej smotany, sherry a
nakladaného zeleného korenia. Mne aj Adele chutilo, i keď uznávam, že
omáčka bola trochu sladká. Nabudúce pravdepodobne skúsim tu
najjednoduchšiu úpravu. Viem, že to bude čoskoro. Mušle sú jedno z
najrýchlejších jedál vôbec, a ďalší veľmi dôležitý fakt je, že sú cenovo
dostupné. 1,5 kg mušlí nás vyšiel na cca 6 euro.
Na
záver sa chcem ospravedlniť za horšiu kvalitu fotografií, ale varilo a
fotilo sa večer. Dúfam, že nabudúce sa k mušliam dopracujem aj cez
víkend, aby som ich mohla pripraviť a nafotiť pri dennom svetle. Snáď to
bude čo nevidieť.
Mušle v sherry omáčke so zeleným korením
(zdroj inšpirácie: Vysoká škola varenia, Ikar)Pre tri osoby:
1,5 kg slávok
1 pór
2 šalotky
1 strúčik cesnaku
3 PL olivového oleja
125 ml polosuchého sherry
soľ
kajenské korenie
200 ml smotany na šľahanie
2 – 3 PL nakladaného zeleného korenia
3 PL čerstvej petržlenovej vňate, posekanej
Mušle
umyjeme pod tečúcou vlažnou vodou, ak je na lastúre tzv. morská patina
(rozumej riasy a drobné lastúrniky), odstránime ju kefkou. Poškodené
mušle a otvorené mušle, ktoré nereagujú na poklopkanie zatvorením
vyhodíme. Zo zatvorených mušlí odstránime ťahom vláknité výrastky, tzv.
fúzy.
Pór očistíme, odrežeme tmavozelené konce listov, rozpolíme a
dôkladne umyjeme pod tečúcou vodou. Pokrájame nadrobno, rovnako ako aj
šalotky a cesnak.
Vo veľkom hrnci zohrejeme olej a zeleninu na ňom
udusíme domäkka. Podlejeme sherry, chvíľu povaríme a pridáme mušle.
Prikryjeme a na strednom plameni varíme asi 4 minúty, kým sa všetky
mušle neotvoria a nesfarbia do oranžova (odtieň oranžovej závisí aj od
druhu slávok). Počas varenia občas potrasieme hrncom, aby sa mušle
premiešali. Uvarené mušle vyberieme dierkovanou naberačkou z hrnca, ak
nájdeme zatvorené mušle, vyhodíme ich. Do hrnca prilejeme smotanu,
pridáme štipku kajenského korenia a zelené korenie a necháme prevrieť.
Chvíľu povaríme a odstavíme.
Mušle rozdelíme na tri taniere,
prelejeme omáčkou a posypeme petržlenovou vňaťou. Podávame s bielym
pečivom, ideálne s čerstvou chrumkavou bagetou, z ktorej si odlamujeme
kúsky a namáčame do smotanovej omáčky.