Nie ste prihlásený login

Žaluďová tekvica

Zoznámte sa, prosím

01. 12. 2011




 Tekvicové hody mám už v podstate za sebou, i keď z tekvice rada varím celú jesennú aj zimnú sezónu. Počas mojich pravidelných nákupov v rakúskych potravinách som natrafila na túto zaujímavú tekvicu. Eichelkürbis v biokvalite a s domácim rakúskym pôvodom. Jasné, že som neodolala.



Táto tekvica s anglickým názvom acorn squash je veľmi obľúbená v USA. Prvé čo mi napadlo, keď som ju zbadala bola FB hra Farmwille. Áno, priznávam, chvíľu som sa hrala na farmárku a pestovala som aj túto odrodu tekvice. Existuje viacero farebných variantov žaluďovej tekvice, najrozšírenejší je však tmavozelený s kontrastným oranžovým fľakom (pravdepodobne v tom mieste, na ktorom tekvica ležala na poli). Tekvica má pretiahnutý tvar pripomínajúci žaluď, mne osobne však viac pripomína rugbyovú loptu.



Veľmi zaujímavé je výrazné rebrovanie, ak tekvicu nenakrájate na mesiačiky, ale priečne na kolieska, dostaneme krásne kvetinky (keďže už žijem Vianocami, pripomenuli mi linecké kolieska). Žaluďová tekvica má podobné použitie ako všetky ostatné odrody. Jej tvar ju predurčuje na plnenie, ale veľmi chutná je rozrezaná na polovice a upečená s maslom.



Ja som trošku pátrala po internete a natrafila na tento recept. A keďže som mala doma všetky potrebné koreniny, pustila som sa do toho. Mne na obed stačila samotná tekvica, zvyšky som podávala na večeru spolu s pečenými klobáskami, ktoré nám pred pár dňami doniesla kamarátka Adela z domácej zabíjačky. Muž pochválil nielen klobásky, ale aj výbornú prílohu, a to je už čo povedať.

Pečená žaluďová tekvica s mätou, sumacom a tekvicovými semiačkami

(zdroj inšpirácie: www.ecurry.com)

žaluďová tekvica
5 PL olivového oleja + 1 ČL
2 PL medu
5 PL citrónovej šťavy
1 ČL rímskej rasce, čerstvo podrvenej v mažiari
3 ČL sumacu
soľ
mleté čierne korenie
ružové korenie, čerstvo podrvené
3 ČL sušenej mäty (použila som čerstvú, nadrobno nasekanú)
čerstvá mäta, nahrubo nasekaná
3 PL tekvicových semiačok



Rúru vyhrejeme na 180 °C. 5 PL oleja, med, citrónovú šťavu, všetky koreniny a sušenú mätu spolu vymiešame v malej miske. Tekvicu umyjeme a pokrájame priečne na 1 cm hrubé kolieska. Uložíme na plech vystlaný papierom a potrieme pripravenou zmesou. Pečieme 30 – 35 minút, v polovici času pečenia kolieska tekvice poobraciame, potrieme zvyšnou zmesou a pečieme domäkka a dozlatista.



Medzitým si na lyžičke oleja opražíme tekvicové semiačka. Tekvicu podávame posypanú opraženými semiačkami, čerstvou mätou a čerstvo drveným ružovým korením.


Komentáre k článku

Nikto ešte nepridal komentár k tomuto článku.

Pre pridávanie komentárov k článkom musíte byť prihlásený.

Prihlásiť, alebo registrovať sa môžete tu  

 

food4fun © 2009 - 2024 | Všetky práva vyhradené