Nie ste prihlásený login

Broskyne, voňavé ovocie z konca leta

Sezónne suroviny

11. 09. 2011


Broskyne sú pre mňa odjakživa symbolom pomalého príchodu konca leta. Ostalo mi to zafixované z detstva, zo školopovinných čias. Keď sa na trhu objavili broskyne, bol už zvyčajne pokročilý august a chtiac nechtiac som začala myslieť na školu. Ale mám ešte staršiu spomienku týkajúcu sa broskýň. Ako šesťročná som v lete ležala v nemocnici. Raz mi naši doniesli jednu alebo dve (už si to presne nepamätám) nádherné, krásne, omamne voňajúce broskyne. Vtedy to bola pre mňa veľká vzácnosť. Bolo mi ju ľúto hneď zjesť, tak som ju odložila do skrinky. No a nakoniec to s ňou dopadlo tak, že v tej skrinke zhnila a roztiekla sa. Dodnes si spomínam na svoje pocity a smútok z toho, že som o ňu takto prišla.

Šťavnatá broskyňa má vie potešiť, ale priznám sa, väčšiu radosť mi urobí v dezerte. Objavila som však odrodu broskýň, ktorá má v surovom stave ešte neomrzela. Ide o broskyňu splošteného, diskovitého tvaru a s bielou dužinou. Neviem síce, ako sa táto odroda volá, ale je veľmi voňavá, šťavnatá a má príjemnú aromatickú chuť.

Čo sa dezertov týka, ideálne je spojenie rafinovanosti a jednoduchosti. Tento rok mi najviac učarovala broskyňa Melba. Tento dezert vznikol na počesť slávnej opernej speváčky Nellie Melba (1861 – 1931) a jeho autorom je slávny francúzsky kulinársky majster Escoffier.

Peche Melba

(zdroj inšpirácie: Vysoká škola varenia, Ikar)

Pre 4 osoby:
4 zrelé broskyne so žltou dužinou
150 g cukru
1 vanilkový struk
šťava z jedného citróna
250 g malín
2 cl malinovice (možno vynechať)
trochu práškového cukru
8 kopčekov vanilkovej zmrzliny
20 g nasucho opečených mandľových lupienkov

Broskyne obvaríme, schladíme v studenej vode a stiahneme z nich šupku. Rozrežeme na polovice a vykôstkujeme. V hrnci uvedieme do varu cukor a ½ litra vody. Vanilkový struk pozdĺžne rozrežeme a vyškrabeme z neho dreň. Vanilkový struk aj dreň, spolu s citrónovou šťavou pridáme do cukrového roztoku a zvaríme na sirup.
Polovice broskýň 3 – 5 minút povaríme v sirupe pri nízkej teplote. Potom ich vyberieme a necháme vychladnúť.
Maliny rozmixujeme s 2 lyžicami vanilkového sirupu a pretrieme cez sito. Ochutíme malinovicou.
Štyri taniere posypeme práškovým cukrom, do stredu položíme dva kopčeky zmrzliny, obložíme dvoma polovicami broskýň a prelejeme malinovým sirupom. Posypeme nasucho opraženými mandľovými lupienkami a podávame.

Grilované broskyne s amarettovou šľahačkou

(zdroj inšpirácie: časopis Apetit)

Z predošlého receptu mi ostali opražené lupienky, tak som sa rozhodla vyskúšať ďalší jednoduchý dezert. Pečené broskyne majú svoje čaro, jeho sila sa však umocní, ak prekonáme vrodenú lenivosť a broskyne si vopred ošúpeme. Takto nás nebude pri gastronomickom zážitku rušiť pomerne hrubá a nahorklá broskyňová šupka.

Pre 2 osoby:
2 broskyne, rozpolené a vykôstkované (prípadne aj olúpané)
2 lyžičky masla
2 lyžice medu + k podávaniu
2 lyžice nasucho opečených mandľových lupienkov
150 ml smotany na šľahanie
1 lyžica práškového cukru
1 lyžička amaretta

Rúru predhrejeme na 180 °C. Grilovaciu panvicu rozpálime a uložíme na ňu polovičky broskýň, rezom dole. Grilujeme, kým zľahka neskaramelizujú a nevytvorí sa na nich efektná mriežka. Potom ich presunieme do zapekacej misy. Do každej priehlbinky po kôstke vložíme kúsok masla a pokvapkáme medom. Pečieme 15 minút, kým broskyne nezmäknú (ale držia tvar). Podávame ich preliate trochou medu a posypané mandľovými lupienkami. A samozrejme so šľahačkou, ktorú sme vyšľahali spolu s cukrom a amarettom. Miesto šľahačky výborne poslúži aj vanilková zmrzlina.

Broskyňový mrežovník

(zdroj inšpirácie: Basic Baking, Ikar)

Trochu koláčovej lineckej klasiky v letnom prevedení...

Na cesto:
300 g hladkej múky
štipka soli
2 vrecúška vanilkového cukru
140 g studeného masla
1 vajce
1 žĺtok

Na obloženie:
4 veľké alebo 8 malých broskýň
100 g medu
2 lyžice amaretta
pár kvapiek mandľovej arómy
postrúhaná kôra z 1 citróna
1 lyžica citrónovej šťavy

Na potretie:
1 žĺtok
1 lyžica amaretta
3 – 4 kvapky mandľovej arómy

Všetky ingrediencie na cesto dáme na pracovnú dosku a rýchlo ich zmiesime na hladké cesto. Zabalíme do fólie a odložíme na hodinu do chladničky.
Medzitým si pripravíme broskyne. Vložíme ich do vriacej vody, povaríme približne tri minúty, vyberieme, schladíme v studenej vode a následne z nich stiahneme šupku. Broskyne rozpolíme, vykôstkujeme a pokrájame na malé kocky, ktoré v mise zmiešame s medom, amarettom, arómou, citrónovou kôrou a šťavou.
Rúru predhrejeme na 180 °C. Cesto rozdelíme na tri časti. Z dvoch tretín vyvaľkáme kruh, ktorým vyložíme okrúhlu koláčovú formu vrátane jej bokov. Zvyšok cesto rozvaľkáme na obdĺžnik a pokrájame ho na dlhé pásy široké 1 cm.
Na cesto vo forme rozložíme plnku. Navrch urobíme mriežku z pásikov. Zmiešame spolu žĺtok, amaretto a mandľovú arómu a touto zmesou potrieme mriežku ako aj okraje koláča. Pečieme v strede rúry približne 45 minút, dozlatista.

Banánovo-broskyňový smoothie

(zdroj inšpirácie: BBC Good Food)

Tento osviežujúci ovocný nápoj zaženie smäd aj hlad, preto je stvorený ako náhrada raňajok, desiaty, či olovrantu v sparné letné dni.

2 broskyne, olúpané, vykôstkované a pokrájané na väčšie kúsky
1 zrelý banán
500 ml broskyňového džúsu, vychladený
4 ľadové kocky

Nakrájané broskyne vložíme do mixéra, pridáme banán, ľad a zalejeme džúsom. Rozmixujeme dohladka. Podávame vychladené. Ak smoothie nespotrebujeme hneď, odložíme do chladničky a vypijeme do 24 hodín.

Šalát s mozzarellou a grilovanou broskyňou

(zdroj inšpirácie: časopis Fine Cooking)

No a na záver broskyňa trochu inak. Žiadny dezert či koláč, ale šalát a kombinácia s pikantnou rukolou, neutrálnou mozzarellou a sladkou balzamikovou redukciou. 

Na 4 porcie:
3/4 pohára balzamikového octu
2 vetvičky tymianu
morská soľ a čerstvo mleté čierne korenie
2 broskyne, olúpané, prepolené a zbavené kôstky
4 1/2 PL olivového oleja
100 g rukoly
1 väčšia mozzarella, roztrhaná na menšie kúsky

Balzamikový ocot a tymian dáme do menšieho hrnca a na strednom plameni privedieme k varu. Plameň zredukujeme na minimum a varíme, kým z octu nevznikne hustá tekutina podobná sirupu a pôvodný objem nie je zredukovaný približne na ½ pohára. Zo sirupu odstránime tymian, ochutíme soľou a korením.
Polovice broskýň potrieme olivovým olejom a zľahka osolíme a okoreníme. Reznou plochou uložíme na gril a grilujeme 3 – 4 minúty. Každú polovicu broskyne rozrežeme na tretiny.
Rukolu rozložíme na taniere, obložíme kúskami mozzarelly a grilovanými broskyňami. Pokvapkáme zredukovaným balzamikom a podávame s čerstvým pečivom.


Komentáre k článku


Meno: magdalena Dátum: 30. 07. 2012 21:51:27
Cauko Adush :) tak tu uz je cas broskyn a cernic a ze vyskusam nejake dezertiky od Teba. Peche melba - som sa inspirovala, ale som zamenila rozmixovane maliny za ostruzinovu omacku z Tvojho ineho receptu. No fantazia, ta vanilka tomu dava uzasnu bozsku chut a chvilami som mala dojem, ze tak k pollitru vanilkovej zmrzliny by to bolo akurat na porciu :))


Meno: Adusha Dátum: 03. 08. 2012 22:47:09
:-) magdalenka, tvoje komentariky su take mile a zlate ;) velmi ma tesi, ze tu nachadzas tolko inspiracii ;)

Pre pridávanie komentárov k článkom musíte byť prihlásený.

Prihlásiť, alebo registrovať sa môžete tu  

 

food4fun © 2009 - 2024 | Všetky práva vyhradené