Broskyne sú pre mňa odjakživa symbolom pomalého príchodu konca leta. Ostalo mi to zafixované z detstva, zo školopovinných čias. Keď sa na trhu objavili broskyne, bol už zvyčajne pokročilý august a chtiac nechtiac som začala myslieť na školu. Ale mám ešte staršiu spomienku týkajúcu sa broskýň. Ako šesťročná som v lete ležala v nemocnici. Raz mi naši doniesli jednu alebo dve (už si to presne nepamätám) nádherné, krásne, omamne voňajúce broskyne. Vtedy to bola pre mňa veľká vzácnosť. Bolo mi ju ľúto hneď zjesť, tak som ju odložila do skrinky. No a nakoniec to s ňou dopadlo tak, že v tej skrinke zhnila a roztiekla sa. Dodnes si spomínam na svoje pocity a smútok z toho, že som o ňu takto prišla.
Šťavnatá broskyňa má vie potešiť, ale priznám sa, väčšiu radosť mi urobí v dezerte. Objavila som však odrodu broskýň, ktorá má v surovom stave ešte neomrzela. Ide o broskyňu splošteného, diskovitého tvaru a s bielou dužinou. Neviem síce, ako sa táto odroda volá, ale je veľmi voňavá, šťavnatá a má príjemnú aromatickú chuť.
Čo sa dezertov týka, ideálne je spojenie rafinovanosti a jednoduchosti. Tento rok mi najviac učarovala broskyňa Melba. Tento dezert vznikol na počesť slávnej opernej speváčky Nellie Melba (1861 – 1931) a jeho autorom je slávny francúzsky kulinársky majster Escoffier.
Pre 4 osoby:
4 zrelé broskyne so žltou dužinou
150 g cukru
1 vanilkový struk
šťava z jedného citróna
250 g malín
2 cl malinovice (možno vynechať)
trochu práškového cukru
8 kopčekov vanilkovej zmrzliny
20 g nasucho opečených mandľových lupienkov
Broskyne obvaríme, schladíme v studenej vode a stiahneme z nich
šupku. Rozrežeme na polovice a vykôstkujeme. V hrnci uvedieme do varu
cukor a ½ litra vody. Vanilkový struk pozdĺžne rozrežeme a vyškrabeme z
neho dreň. Vanilkový struk aj dreň, spolu s citrónovou šťavou pridáme do
cukrového roztoku a zvaríme na sirup.
Polovice broskýň 3 – 5 minút povaríme v sirupe pri nízkej teplote. Potom ich vyberieme a necháme vychladnúť.
Maliny rozmixujeme s 2 lyžicami vanilkového sirupu a pretrieme cez sito. Ochutíme malinovicou.
Štyri taniere posypeme práškovým cukrom, do stredu položíme dva kopčeky
zmrzliny, obložíme dvoma polovicami broskýň a prelejeme malinovým
sirupom. Posypeme nasucho opraženými mandľovými lupienkami a podávame.
Z predošlého receptu mi ostali opražené lupienky, tak som sa rozhodla vyskúšať ďalší jednoduchý dezert. Pečené broskyne majú svoje čaro, jeho sila sa však umocní, ak prekonáme vrodenú lenivosť a broskyne si vopred ošúpeme. Takto nás nebude pri gastronomickom zážitku rušiť pomerne hrubá a nahorklá broskyňová šupka.
Pre 2 osoby:
2 broskyne, rozpolené a vykôstkované (prípadne aj olúpané)
2 lyžičky masla
2 lyžice medu + k podávaniu
2 lyžice nasucho opečených mandľových lupienkov
150 ml smotany na šľahanie
1 lyžica práškového cukru
1 lyžička amaretta
Rúru predhrejeme na 180 °C. Grilovaciu panvicu rozpálime a uložíme na ňu polovičky broskýň, rezom dole. Grilujeme, kým zľahka neskaramelizujú a nevytvorí sa na nich efektná mriežka. Potom ich presunieme do zapekacej misy. Do každej priehlbinky po kôstke vložíme kúsok masla a pokvapkáme medom. Pečieme 15 minút, kým broskyne nezmäknú (ale držia tvar). Podávame ich preliate trochou medu a posypané mandľovými lupienkami. A samozrejme so šľahačkou, ktorú sme vyšľahali spolu s cukrom a amarettom. Miesto šľahačky výborne poslúži aj vanilková zmrzlina.
Trochu koláčovej lineckej klasiky v letnom prevedení...
Na cesto:
300 g hladkej múky
štipka soli
2 vrecúška vanilkového cukru
140 g studeného masla
1 vajce
1 žĺtok
Na obloženie:
4 veľké alebo 8 malých broskýň
100 g medu
2 lyžice amaretta
pár kvapiek mandľovej arómy
postrúhaná kôra z 1 citróna
1 lyžica citrónovej šťavy
Na potretie:
1 žĺtok
1 lyžica amaretta
3 – 4 kvapky mandľovej arómy
Všetky ingrediencie na cesto dáme na pracovnú dosku a rýchlo ich
zmiesime na hladké cesto. Zabalíme do fólie a odložíme na hodinu do
chladničky.
Medzitým si pripravíme broskyne. Vložíme ich do vriacej vody, povaríme
približne tri minúty, vyberieme, schladíme v studenej vode a následne z
nich stiahneme šupku. Broskyne rozpolíme, vykôstkujeme a pokrájame na
malé kocky, ktoré v mise zmiešame s medom, amarettom, arómou, citrónovou
kôrou a šťavou.
Rúru predhrejeme na 180 °C. Cesto rozdelíme na tri časti. Z dvoch tretín
vyvaľkáme kruh, ktorým vyložíme okrúhlu koláčovú formu vrátane jej
bokov. Zvyšok cesto rozvaľkáme na obdĺžnik a pokrájame ho na dlhé pásy
široké 1 cm.
Na cesto vo forme rozložíme plnku. Navrch urobíme mriežku z pásikov.
Zmiešame spolu žĺtok, amaretto a mandľovú arómu a touto zmesou potrieme
mriežku ako aj okraje koláča. Pečieme v strede rúry približne 45 minút,
dozlatista.
Tento osviežujúci ovocný nápoj zaženie smäd aj hlad, preto je stvorený ako náhrada raňajok, desiaty, či olovrantu v sparné letné dni.
2 broskyne, olúpané, vykôstkované a pokrájané na väčšie kúsky
1 zrelý banán
500 ml broskyňového džúsu, vychladený
4 ľadové kocky
Nakrájané broskyne vložíme do mixéra, pridáme banán, ľad a zalejeme džúsom. Rozmixujeme dohladka. Podávame vychladené. Ak smoothie nespotrebujeme hneď, odložíme do chladničky a vypijeme do 24 hodín.
No a na záver broskyňa trochu inak. Žiadny dezert či koláč, ale šalát a kombinácia s pikantnou rukolou, neutrálnou mozzarellou a sladkou balzamikovou redukciou.
Na 4 porcie:
3/4 pohára balzamikového octu
2 vetvičky tymianu
morská soľ a čerstvo mleté čierne korenie
2 broskyne, olúpané, prepolené a zbavené kôstky
4 1/2 PL olivového oleja
100 g rukoly
1 väčšia mozzarella, roztrhaná na menšie kúsky
Balzamikový ocot a tymian dáme do menšieho hrnca a na strednom
plameni privedieme k varu. Plameň zredukujeme na minimum a varíme, kým z
octu nevznikne hustá tekutina podobná sirupu a pôvodný objem nie je
zredukovaný približne na ½ pohára. Zo sirupu odstránime tymian, ochutíme
soľou a korením.
Polovice broskýň potrieme olivovým olejom a zľahka osolíme a okoreníme.
Reznou plochou uložíme na gril a grilujeme 3 – 4 minúty. Každú polovicu
broskyne rozrežeme na tretiny.
Rukolu rozložíme na taniere, obložíme kúskami mozzarelly a grilovanými
broskyňami. Pokvapkáme zredukovaným balzamikom a podávame s čerstvým
pečivom.
Meno: magdalena | Dátum: 30. 07. 2012 21:51:27 |
Cauko Adush :) tak tu uz je cas broskyn a cernic a ze vyskusam nejake dezertiky od Teba. Peche melba - som sa inspirovala, ale som zamenila rozmixovane maliny za ostruzinovu omacku z Tvojho ineho receptu. No fantazia, ta vanilka tomu dava uzasnu bozsku chut a chvilami som mala dojem, ze tak k pollitru vanilkovej zmrzliny by to bolo akurat na porciu :)) |
Meno: Adusha | Dátum: 03. 08. 2012 22:47:09 |
:-) magdalenka, tvoje komentariky su take mile a zlate ;) velmi ma tesi, ze tu nachadzas tolko inspiracii ;) |
Pre pridávanie komentárov k článkom musíte byť prihlásený.