Nie ste prihlásený login

Bordová krásavica cvikla

Sezónne suroviny

16. 11. 2010



Mám slabosť pre všetko jedlé tmavobordovej, temnej farby, či už je to radicchio, zrniečka granátového jablka alebo cvikla. Cvikla sa na Slovensku najčastejšie jedáva v sterilizovanej forme. Pre mňa osobne má cvikla najväčšie čaro na Veľkú noc, ktorú si bez nej neviem predstaviť. K údenému mäsu a východniarskej hrudke (veľkonočný syr z vajec a mlieka) tradične podávame varenú, nastrúhanú cviklu v sladkokyslom náleve a ochutenú chrenom. Cvikla si však nezaslúži skončiť vždy len v pohári na zaváranie, pretože ponúka oveľa širšie možnosti využitia. Zo surovej cvikly si môžeme pripraviť zdravú šťavu alebo carpaccio. Uvarená sa hodí do šalátov alebo do nátierky, pečená zasa ako originálna príloha. Z cvikly sa dá dokonca upiecť aj sladký koláč, či pripraviť chrumkavé lupienky.


Čo sa týka chuťových kombinácií, k cvikle sa veľmi hodí kozí syr, varené hovädzie mäso, šunka, zemiaky, jablko, kôpor alebo kapusta.

Glazovaná cvikla, cibuľa a pór

(zdroj inšpirácie: časopis Apetit)

1 kg malej cvikly, olúpanej a rozpolenej, prípadne pokrájanej na štvrtinky
3 cibule, pokrájanej na štvrtinky
2 póry, pokrájané na 3 cm dlhé kúsky
4 strúčiky cesnaku, olúpané
4 PL olivového oleja
2 vetvičky tymianu a 4 bobkové listy
asi 100 ml balzamikového octu
morská soľ a čierne korenie
1 PL opražených píniových orieškov
rukola (nemusí byť)


Rúru predhrejeme na 200 °C. V panvici s kovovou rúčkou zohrejeme olej a 10 minút na ňom za stáleho miešania opekáme cviklu, cibuľu, pór a cesnak. Potom pridáme bylinky a bobkový list, osolíme, okoreníme a primiešame ocot. Vložíme do rúry a pečieme 15 minút. Teplotu znížime na 180 °C a pečieme približne 30 minút, kým nie je cvikla mäkká. Počas pečenia občas premiešame. Ak by sa zelenina pripekala, prilejeme ešte trošku oleja a octu.
Hotovú zeleninu premiešame s rukolou a posypeme píniovými orieškami. Podávame ako prílohu alebo predjedlo.

Fašírky Lindström (Biff Lindström)

(zdroj inšpirácie: časopis Apetit)

Tieto fašírky sú pomenované po švédskom továrnikovi, ktorý časť svojho života prežil v Petrohrade. Podávajú sa ako súčasť slávnostného švédskeho stolu smörgåsbord. Niekedy sa dopĺňajú aj volským okom.

500 g mletého hovädzieho mäsa
4 žĺtky
1 PL worcesterovej omáčky
1 cibuľa, nakrájaná nadrobno
morská soľ a čierne korenie
2 PL kapár, nasekaných
3 – 4 PL nadrobno nakrájanej sterilizovanej cvikly
2 PL pažítky, nasekanej
niekoľko lyžíc smotany (podľa potreby)
2 PL masla + 2 PL slnečnicového oleja
opekané zemiaky, varená brokolica a fazuľové struky k podávaniu


Mäso premiešame so žĺtkami, worcesterovou omáčkou a cibuľou, osolíme a okoreníme. Primiešame nasekané kapary, cviklu a pažítku. Keď je zmes príliš hustá, primiešame trošku smotany. Zo zmesi formujeme fašírky a opekáme ich na panvici v horúcej zmesi oleja a masla približne tri minúty z každej strany. Podávame s opekanými zemiakmi a sezónnou zeleninou.

Carpaccio z červenej repy podľa Zdenka P.

(zdroj inšpirácie: časopis Apetit)

Pre 6 osôb:
2 - 3 cvikly vo veľkosti tenisovej loptičky
100 ml olivového oleja
2 PL kvetového medu
1 PL krupicového cukru
2 PL vínneho octu
3 PL kvalitného pomarančového džúsu alebo šťavy
tymian, soľ, čierne korenie
1 PL sójovej omáčky
3 cm kúsok zázvoru
150 g čerstvého kozieho syra
hrsť píniových semiačok


Očistenú cviklu nakrájame na veľmi tenké plátky, najlepšie na mandolíne. Ocot povaríme so soľou a cukrom, pridáme med, čierne korenie, olej, džús, čerstvý tymian a sójovú omáčku a rozšľaháme. Čerstvý zázvor nastrúhame aj so šupkou, vytlačíme z neho šťavu a tú potom nalejeme k marináde. Marinádu nalejeme do hrubého igelitového vrecka a naložíme do nej plátky červenej repy. Mali by v nej zostať aspoň 12 hodín, ale pokojne aj 2 dni.
Plátky repy naaranžujeme na tanier, posypeme rozdrobeným syrom a nasucho opraženými píniovými orieškami.

Cviklová nátierka

300 g varenej cvikly
150 ml kyslej smotany alebo bieleho jogurtu (prípadne podľa potreby)
4 lyžice majonézy
hrsť opražených a posekaných orechov
2 – 3 strúčiky cesnaku
soľ
mleté čierne korenie
100 g tvrdého syra (eidam, gouda, ementál)


Varenú cviklu a syr nastrúhame na hrubom strúhadle a premiešame s jogurtom, majonézou, a posekanými orechmi. Ochutíme pretlačeným strúčikom cesnaku, soľou a korením. Dôkladne premiešame.

Cviklové lupienky

(zdroj inšpirácie: časopis Apetit)

2 väčšie cvikly, olúpané
slnečnicový olej
1 lyžička drvenej rasce
1 lyžička morskej soli


Cviklu nakrájame na veľmi tenké plátky (najlepšie to ide na mandolíne). V panvici rozpálime olej a plátky cvikly v ňom naraz vypražíme dochrumkava. Vyberieme z oleja a necháme odkvapkať na papierových utierkach. Potom dáme do misy a premiešame so soľou a rascou.


Komentáre k článku

Nikto ešte nepridal komentár k tomuto článku.

Pre pridávanie komentárov k článkom musíte byť prihlásený.

Prihlásiť, alebo registrovať sa môžete tu  

 

food4fun © 2009 - 2017 | Všetky práva vyhradené   webdesign