Nie ste prihlásený login

Vianočné pečenie 2010

Doma v kuchyni

21. 12. 2010



Na vianočné pečenie sa zvyčajne teším už rok dopredu. Vždy mi ostane zopár plánovaných, ale nevyskúšaných receptov, ktoré sa rozhodnem odložiť na budúce Vianoce. Žiaľ, skoro nikdy sa mi však nepodarí odložené koláčiky vyskúšať, pretože, každý rok objavím v nových časopisoch a na internete množstvo ďalších receptov, ktorým neviem odolať. A tak sa niektoré recepty presúvajú z roka na rok a stále na ne nedošlo.
Na Vianoce je väčšinou zvykom piecť tradičné domáce, rokmi overené recepty. Aj ja mám niekoľko favoritov, ktoré môžem pokojne nazvať rodinným pokladom, ale keďže rada skúšam nové veci, Vianoce vyzerajú každý rok inak. Možno raz, keď budem staršia, sa budem vracať k tým najúspešnejším a najobľúbenejším receptom a budem ich piecť pravidelne až do svojej staroby. No, nepredbiehajme čas. Je rok 2010 a ja vám ponúkam aktuálne vyskúšané recepty.

Nugátové rožteky

200 g nugátu
100 g zmäknutého masla
1 vajce
25 g cukru
3 balíčky vanilkového cukru
štipka soli
300 g hladkej múky
½ ČL prášku do pečiva

Na dokončenie:
kvalitná čokoláda na varenie
trochu stuženého tuku
sekané pistácie


Zmäknutý nugát a maslo spracujeme šľahačom. Pridáme vajce, cukor, vanilkový cukor a soľ. Potom pridáme múku s práškom do pečiva a vypracujeme cesto, ktoré chladíme 60 minút.
Rúru predhrejeme na 180 °C. Z cesta vytvoríme valčeky s priemerom 3 cm, ktoré pokrájame na 1 cm silné kolieska. Z tých tvarujeme rožteky, ktoré ukladáme na plech a pečieme 10 minút. Vychladnuté rožteky namočíme do pripravenej čokoládovej polevy a posypeme sekanými pistáciami. Necháme stuhnúť na mriežke alebo na papieri.

Kakaovo-marcipánové kvetinky

(zdroj inšpirácie: www.mimibazar.sk)

200 g masla
200 g hnedého cukru
2 vajíčka
300 g hladkej múky
4 PL kakaa
200 g marcipánu
1 bielok
tmavá a svetlá čokoládová poleva na ozdobenie


Zmäknuté maslo vyšľaháme s cukrom do peny, pridáme vajíčka a ďalej šľaháme. Prisypeme múku a kakao a vypracujeme cesto, ktoré necháme v chladničke aspoň dve hodiny odpočívať. Potom ho vyvaľkáme a vykrajujeme z neho kvetinky, štvorlístky alebo kolieska. Z marcipánu si odoberáme malé kúsky, z ktorých tvarujeme guľôčky. Tie položíme do stredu vykrojenej kvetinky, zľahka stlačíme, okraje potrieme bielkom, prikryjeme druhou kvetinkou, spojíme okraje a uložíme na plech. Pečieme pri 190 °C vo vyhriatej rúre cca 10 – 12 minút.
Vychladnuté kvetinky polejeme čokoládovou polevou a po tej zatuhnutí dozdobíme bielou čokoládovou polevou. Tmavú však môžeme vynechať a kvetinky ozdobiť len bielou.

Biscotti s pistáciami, mandľami a sušenými slivkami

Nasledujúci recept čakal rok odložený na svoje vyskúšanie. Biscotti sú tradičné talianske sušienky, ktoré sa hodia predovšetkým ku káve, čaju alebo aj na namáčanie do dezertného vína. Ja si na nich pochutnávam už týždeň pri raňajšej káve.

350 g polohrubej múky
2 ČL prášku do pečiva
2 ČL zmesi korenín (škorica, klinček, zázvor, aníz...)
250 g cukru
3 vajíčka
nastrúhaná kôra z 1 pomaranča
85 g hrozienok
85 g sušených sliviek, pokrájaných
50 g mandlí, lúpaných
50 g pistácií, nesolených


Rúru predhrejeme na 180 °C, plech vystelieme papierom na pečenie. Múku zmiešame s práškom do pečiva a koreninami. V inej mise vyšľaháme cukor s vajíčkami do peny, pridáme sypkú zmes a nakoniec kôru, sušené ovocie, mandle a pistácie. Cesto vyberieme z misy na pomúčenú plochu a pomocou múky ho spracujeme tak, aby sa nelepilo. Potom z neho vytvarujeme dva valce s dĺžkou 30 cm, ktoré dáme na plech vedľa seba a zľahka stlačíme, aby mali na priereze podlhovastý tvar. Pečieme asi 30 minút, kým nie sú na dotyk pevné. Vyberieme ich a necháme asi 5 minút chladnúť. Valce pokrájame šikmo na približne 2 cm hrubé plátky, ktoré poukladáme na plech. Vrátime do rúry a pečieme ešte 15 minút, kým nie sú plátky na dotyk pevné. Hotové vyberieme z rúry a necháme úplne vychladnúť.

Figové newtonky

(zdroj inšpirácie: časopis Dobré jedlo)

V Chorvátsku predávajú chutné drobné pečivo s figovou (aj inými) plnkou pod názvom štrudle. V lete som sa ho nevedela dojesť, tak som neskôr začala hľadať recept na internete. Nakoniec som natrafila na recept s názvom Figové newtonky. Pod týmto názvom sa predáva drobné figové pečivo v USA, ktoré sa úplne podobá na to chorvátske. A keďže sušené figy sú k dostaniu predovšetkým v tomto predvianočnom období, rozhodla som sa ich upiecť práve teraz.

120 g masla
½ ČL soli
200 g cukru
1 vajce
500 g hladkej múky
3 ČL prášku do pečiva
125 ml mlieka
1 ČL vanilkového cukru

Plnka:
400 g mäkkých sušených fíg
4 – 6 PL cukru
¼ l rumu


Najprv si pripravíme plnku. Figy pomelieme, zmiešame s cukrom a 5 minút povaríme v rume. Necháme vychladnúť.


Maslo vyšľaháme do peny s cukrom a vajíčkom. Pridáme preosiatu múku so soľou a práškom do pečiva a mlieko s rozpusteným vanilkovým cukrom. Vypracujeme ľahké cesto, ktoré rozvaľkáme do tvaru obdĺžnika. Cesto pokrájame na cca 6 cm široké pásy. Na pás navrstvíme plnku a zrolujeme. Okraje dôkladne zlepíme. Pokrájame na cca 3 cm dlhé vankúšiky, ktoré uložíme na plech a zľahka sploštíme, aby si zachovali plochý tvar. Pečieme 12 – 15 minút v rúre vyhriatej na 180 – 200 °C.

Tradičné linecké pečivo

(zdroj inšpirácie – cesto: časopis Dobré jedlo)

270 g hladkej múky
170 g masla
100 g práškového cukru
2 žĺtky
1 ČL citrónovej šťavy
1 PL postrúhanej citrónovej kôry
pikantný džem na zlepovanie


Múku a cukor preosejeme na pracovnú plochu, pridáme pokrájané studené maslo, žĺtky, citrónovú šťavu a kôru a vypracujeme hladké cesto. Zabalíme do fólie a necháme v chlade odpočinúť do druhého dňa. Potom cesto rozvaľkáme a vykrajujeme z neho ľubovoľné tvary, ale iba jeden tvar, podľa vkusu. K rovnakému počtu plných tvarov vykrojíme tvary s otvorom.
Pečieme v rúre vyhriatej na 180 °C približne 6 – 8 minút. Necháme vychladnúť. Pečivo s otvorom rozložíme vedľa seba, pocukrujeme a potom džemom zlepujeme s s plnými tvarmi.

Dvojfarebné linecké srdcia

(zdroj inšpirácie – cesto: časopis Dobré jedlo)

Nasledujúcu verziu lineckého pečiva odporúčam iba trpezlivým, a tým, ktorí majú radi originálne záležitosti.

Na svetlé cesto:
250 g polohrubej múky, preosiatej
150 g masla, studeného
80 g práškového cukru, preosiateho
2 ČL vanilkového cukru
1 vajce

Na tmavé cesto:
250 g polohrubej múky, preosiatej
20 g kakaa, preosiateho
80 g práškového cukru, preosiateho
2 ČL vanilkového cukru
150 g masla
1 vajce
1 žĺtok

Na spájanie: ríbezľový džem a prípadne aj marcipán


Obidve cestá si pripravíme zmiesením uvedených surovín na pracovnej doske. Zvlášť ich zabalíme do fólie a necháme odpočinúť 24 hodín.


Na druhý deň ich rozvaľkáme a z každého cesta vykrajujeme srdiečka v troch veľkostiach. Najprv vykrojíme najväčšie srdiečka a z tých vykrojíme potom opatrne stredné a následne zo stredného najmenšie srdiečko. Jednotlivé srdiečka ukladáme na plech s papierom na pečenie tak, že vytvárame dvojfarebné pečivo. Do veľkého hnedého srdiečka na plechu vložíme stredné svetlé a následne malé tmavé srdiečko. Zľahka uhladíme a pritlačíme, aby sa jednotlivé výrezky spojili. Rovnako pripravíme aj veľké svetlé srdiečka s tmavým stredom a so svetlým malým srdiečkom.
Rúru vyhrejeme na 180 °C a srdiečka v nej pečieme približne 7 minút. Necháme vychladnúť a potom zlepujeme ríbezľovým džemom. Prípadne môžeme vyváľať natenko marcipán, vykrojiť z neho srdiečka a vkladať medzi dve srdiečka potreté džemom.

Išelské tortičky s orechovo-figovou plnkou

(zdroj inšpirácie: časopis F.O.O.D.)

Toto pečivo má svoj pôvod v rakúskom kúpeľnom meste Ischl. Existuje naň množstvo variácií, ja som sa rozhodla pre túto. Recept som zložila z viacerých zdrojov, plnkou som sa inšpirovala v časopise F.O.O.D.

Cesto:
250 g masla
230 g hladkej múky
20 g kakaa
90 g práškového cukru
90 g mletých mandlí
½ balíčka vanilkového cukru

Plnka:
150 g sušených fíg
rum na namočenie
100 g mletých vlašských orechov
trochu sladeného kondenzovaného mlieka


Múku, kakao a cukor preosejeme na pracovnú plochu, pridáme studené maslo, mleté mandle, vanilkový cukor a vypracujeme hladké cesto, ktoré zabalíme do fólie a necháme aspoň hodinu v chladničke odpočinúť. Potom cesto rozvaľkáme na pomúčenej doske a vykrajujeme z neho kolieska. Na plechu vystlanom papierom na pečenie ich pečieme v predhriatej rúre pri 180 °C cca 10 minút. Vychladnuté kolieska zlepujeme plnkou a ozdobíme čokoládovou polevou a mandľou.


Plnka:
Figy namočíme do rumu (ideálne cez noc), potom ich zlejeme, rozmixujeme a zmiešame s mletými orechmi a trochou kondenzovaného mlieka. Ak je hmota príliš hustá, môžeme pridať aj trošku rumu.

Kávové hviezdičky s mocha krémom

(zdroj inšpirácie: časopis Dobré jedlo)

200 g hladkej múky
140 g rastlinného tuku alebo masla
70 g práškového cukru
40 g mletých olúpaných mandlí
20 g kakaa
1 balíček vanilkového cukru
štipka mletej škorice

Na krém:
150 g masla
100 g práškového cukru
2 PL uvarenej silnej čiernej kávy

alebo

80 g masla
2 vrchovaté lyžice práškového cukru
120 g mocha nátierky (krému)

Na polevu:
120 g práškového cukru
2 – 3 PL uvarenej silnej čiernej kávy
čokoládové kávové zrná na ozdobu


Múku preosejeme spolu s práškovým cukrom a kakaom, pridáme ostatné ingrediencie a vypracujeme hladké cesto, ktoré necháme aspoň hodinu odležať v chladničke.
Cesto rozvaľkáme na pomúčenej doske na 3 mm hrubý plát a vykrajujeme z neho hviezdičky v dvoch veľkostiach. Uložíme na plech vystlaný papierom a vo vyhriatej rúre pečieme pri 180 °C približne 10 minút. Necháme vychladnúť.
Krém si pripravíme tak, že zmäknuté maslo vyšľaháme s cukrom do peny a pridáme vychladenú čiernu kávu. Kto má, môže na zintenzívnenie chuti použiť kávový extrakt. (Krém môžeme pripraviť aj tak, že maslo vyšľaháme s cukrom do peny a pridáme k nemu mocha nátierku, čo je niečo ako nutella. Žiaľ, toto nie je asi bežný tovar v našich obchodoch. Mne sa podarilo mocha nátierku kúpiť v Lidli v rámci nejakej akcie, a keby som vedela, aká bude geniálna, tak si kúpiť hneď aspoň tri balenia.)
Vychladnuté hviezdičky zlepujeme pripraveným krémom. Vrch ozdobíme polevou, ktorú si pripravíme vymiešaním práškového cukru s uvarenou horúcou kávou. Ešte do nestuhnutej polevy vtlačíme čokoládové kávové zrná a necháme stuhnúť na chladnom mieste.

Čokoládové trubičky s marcipánovo-mandľovou plnkou

(zdroj inšpirácie: časopis Gurmet)

180 g hladkej múky
80 g práškového cukru
1 PL kakaa
½ ČL prášku do pečiva
štipka soli
70 g masla, zmäknutého
50 g horkej čokolády, rozpustenej
1 vajce
1 PL mandľového likéru
1 PL mletých mandlí

Plnka:
150 g marcipánu
1 bielok
1 PL mandľového likéru
50 g mletých mandlí
2 PL piškótových omrviniek


V mise zmiešame preosiatu múku, cukor, kakao, prášok do pečiva a soľ. Pridáme zmäknuté maslo, roztopenú čokoládu, vajce a likér a vypracujeme vláčne cesto. Na záver doň zapracujeme ešte mleté mandle, zabalíme do fólie a necháme aspoň hodinu odležať v chladničke.
Marcipán spracujeme s bielkom, likérom, mandľami a piškótovými omrvinkami na kompaktnú hmotu.
Rúru predhrejeme na 180 °C. Odležané cesto rozvaľkáme medzi dvoma fóliami na plát hrubý asi 2 mm. Pokrájame ho na pruhy široké 4 – 5 cm.
Z marcipánovej hmoty tvoríme valčeky rovnakej dĺžky ako pláty cesta, a v priemere hrubé cca 1 cm. Uložíme ich pozdĺžne na kraj cesta a pomocou fólie stočíme do trubičky. Okraje zahladíme. Trubičky pokrájame na cca 6 cm kúsky, ktoré kladieme na plech vystlaný papierom a pečieme asi 10 minút.


Komentáre k článku


Meno: mak Dátum: 03. 07. 2015 22:31:42
Ďakujem za recepty : Biscotti s pistáciami, mandľami a sušenými slivkami Figové newtonky (:

Pre pridávanie komentárov k článkom musíte byť prihlásený.

Prihlásiť, alebo registrovať sa môžete tu  

 

food4fun © 2009 - 2024 | Všetky práva vyhradené