Nie ste prihlásený login

Jahodový víkend

Sezónne suroviny

31. 05. 2015



Aj napriek upršanému týždňu som bola prekvapená, koľko jahôd stihlo dozrieť. Samozrejme, boli aj straty - jahody napadnuté hnilobou, či obhryzené slimákmi. Aj napriek tomuto prirodzenému úbytku bolo množstvo dozretých jahôd veľmi príjemným potešením. Keď som len tak zbežne pohľadom porátala červené miesta v záhone, bola som presvedčená, že na koláč ich nebude dosť a jahody budem nadstavovať rebarborou. Nazbieraných jahôd však pribúdalo a pribúdalo, takže vyšlo nielen na koláč, ale aj na ľahkú ovocnú sobotňajšiu "večeru". A keď chlapci zaliezli do postele, ja som zaliezla do kuchyne, kde som sa pustila do nočného pečenia tohto jednoduchého, ale veľmi zaujímavého koláčika.



Piekla som ho už prednedávnom, ale vedela som, že repete príde hneď ako začnú dozrievať naše vlastné jahody. Ešte že som nezabudla doma do víkendového košíka prihodiť mleté mandle a pri víkendovom nákupe krémový syr. Základ koláča tvorí trená mandľová piškóta, plnku krémový syr s jahodami. Práve táto "cheesecake" zložka robí tento koláč zaujímavým. Koláč bude fungovať s hocijakým letným ovocím a ja sa už teraz teším na maliny, černice, ríbezle, egreše... Ach leto, vitaj!


Trený  mandľový koláč s cheesecake plnkou a jahodami


175 g zmäknutého masla izbovej teploty
200 g krupicového cukru
4 veľké vajíčka izbovej teploty
75 g tučného bieleho jogurtu
2 ČL vanilkového extraktu
200 g hladkej múky
1/2 balíčka prášku do pečiva
štipka soli
50 g mletých mandlí (lúpaných)
300 g jahôd, očistených a pokrájaných na polovice alebo štvrtinky
hrsť mandľových lupienkov

Na cheesecake plnku:
300 g krémového syra
40 g krupicového cukru
1 veľké vajíčko



1. Rúru predhrejeme na 180 °C, okrúhlu formu s priemerom 24 cm vymastíme a vystelieme papierom na pečenie.
2. Suroviny na "cheesecake" plnku spolu vymiešame dohladka a dáme bokom.
3. Jahody umyjeme, odstopkujeme a pokrájame na polovice, väčšie na štvrtinky.
4. Zmäknuté maslo a cukor dáme do misy a ručným mixérom utrieme dohladka. Potom postupne po jednom pridáme vajíčka a šľaháme do svetlej peny. Pridáme jogurt a vanilkový extrakt a na záver zašľaháme múku, kypriaci prášok, štipku soli a mleté mandle.
5. Polovicu cesta rozotrieme na dno pripravenej formy. Potom pomocou lyžice urobíme do cesta jamky, do ktorých navrstvíme polovicu syrovej plnky. Obložíme polovicou jahôd.Na jahody opatrne rozotrieme zvyšok cesta a zopakujeme postup so syrovou plnkou a jahodami.

 

6. Pripravený koláč posypeme mandľovými lupienkami a dáme do rúry. Pečieme 50 až 60 minút, resp. dovtedy, kým sa na špajľu pri teste prepečenia nechytá žiadne cesto. Upečený koláč necháme chladnúť asi 20 minút vo forme, potom ho vyberieme. Koláč chutí teplý aj studený.
7. Pred podávaním ho môžeme posypať práškovým cukrom.





Komentáre k článku


Meno: Andrea Dátum: 01. 06. 2015 20:45:06
Adi, tak na tento recept sa urcite tiez chystam! V Oregone prave zacala jahodova sezona a aj moja zahradka ma malicku urodu. Akurat som minuly vikend rozmyslala, co s nimi urobit, no nenasla som ten pravy recept. Dakujem za inspiraciu :)


Meno: nora.tornosova Dátum: 02. 06. 2015 09:21:06
super Adi, milujem jahodovú sezónu, podľa mňa je to tá najkrajšia časť leta....veľké horúčavy už nemusím, preto si užívam tieto jahodové chvíle


Meno: Adusha Dátum: 02. 06. 2015 12:36:07
Andrejka, Norika, ďakujem ;-) budem rada, ak vyskúšate

Pre pridávanie komentárov k článkom musíte byť prihlásený.

Prihlásiť, alebo registrovať sa môžete tu  

 

food4fun © 2009 - 2024 | Všetky práva vyhradené