Nie ste prihlásený login

Polentová pizza

Doma v kuchyni

29. 05. 2015



Strašne dobrá a efektná záležitosť. Keď som natrafila na otvorené vrecúško polenty, vedela som, že ju musím čo najskôr spracovať, ideálne pred letom, lebo počas neho na ňu asi mať chuť nebudem. Polenta je typická jesenno-zimná surovina, i keď čarovať sa z nej dá aj na jar či v lete. Polenta perfektne funguje ako základ na pseudopizzu, a v lete ju pekne stuhnutú a pokrájanú môžete ugrilovať a podávať ako chuťovku či prílohu na rodinných grilovačkách. Nezabudnite ju však poriadne dochutiť bylinkami (rozmarín funguje s polentou ideálne, ale skúšať môžete aj iné bylinky).




pred upečení / po upečení

Polentovú pizzu ocenia nielen tí, ktorí majú túto výdatnú žltú záležitosť radi, ale aj tí, ktorí sa vyhýbajú múke. Polentový základ môžete obložiť hocičím - je to skvelý tip na večeru v tie dni, keď ste nestihli nič konkrétne naplánovať, ale v chladničke máte zvyšky, ktoré by ste radi spracovali (mozzarellu, kúsok parmezánu, nejakú tú paradajku, šunku...).
Nabudúce, ak si nebudete vedieť rady, čo na večeru, skúste pozrieť do komory, či sa aj u vás nenachádza otvorené a zabudnuté vrecúško kukuričnej krupice.

Polentová pizza


1 liter mlieka
soľ
muškátový oriešok
250 g kukuričnej krupice (polenty)
80 g tvrdého talianskeho syra (grana, parmezán), najemno nastrúhaného
300 g bielej špargle
300 g zelenej špargle
3 strúčiky cesnaku
3 PL olivového oleja
200 g čerešňových paradajok
čierne korenie, trocha cukru
200 g mozzarelly
čerstvá bazalka
8 plátkov sušenej šunky (prosciutto crudo)



1. Mlieko so štipkou soli privedieme k varu a následne pomocou metličky primiešame polentu. Povaríme asi dve minúty (v prípade instantnej krupice, pri obyčajnej dlhšie), odstavíme a necháme trochu ochladnúť. Ochutíme soľou a muškátovým orieškom.
2. Plech na pečenie vystelieme papierom a rozotrieme naň uvarenú polentu do tvaru obdĺžnika. Posypeme polovicou strúhaného syra a necháme vychladnúť.
3. Bielu špargľu ošúpeme, očistíme a pokrájame šikmo na dlhšie kúsky. Zelenú špargľu ošúpene zo spodnej tretiny a rovnako šikmo pokrájame. Cesnak pokrájame na tenučké plátky.
4. Olej zohrejeme v panvici. Pridáme cesnak a špargľu a opekáme 3 - 4 minúty. Paradajky prekrojíme na polovice a pridáme do panvice. Dochutíme soľou, čiernym korením a trochou cukru. Túto zeleninovú zmes navrstvíme na polentu.


5. "Pizzu" obložíme plátkami mozzarelly a posypeme zvyšným strúhaným syrom.
6. Rúru predhrejeme na 220 °C a na strednej koľajničke pečieme 15 - 20 minút. Ku koncu pečenia zapneme na chvíľu v rúre gril a grilujeme asi 4 minúty.
7. Upečenú polentovú pizzu ozdobíme čerstvou bazalkou a plátkami sušenej šunky, môžeme ešte pokvapkať kvalitným olejovým olejom. Podávame teplé.

Komentáre k článku


Meno: xseven Dátum: 30. 08. 2015 22:10:20
Prosciutto mam velmi rad, v taliansku som si ho krajal surove na tenucke platocky a vychutnaval som si ho, neskutocny zazitok.. No na pizze by som ho radsej zapiekol, zas ina dimenzia chuti.. Pizza vyzera super, no nejak mi nejde krasne upecena pizza so surovym prosciuttom, asi by mi vadilo do toho hryzt a oddelovat zubami a prstami...


Meno: xseven Dátum: 30. 08. 2015 22:16:59
Prosciutto mam velmi rad, v taliansku som si ho krajal surove na tenucke platocky a vychutnaval som si ho, neskutocny zazitok.. No na pizze by som ho radsej zapiekol, zas ina dimenzia chuti.. Pizza vyzera super, no nejak mi nejde krasne upecena pizza so surovym prosciuttom, asi by mi vadilo do toho hryzt a oddelovat zubami a prstami...


Meno: Adusha Dátum: 31. 08. 2015 17:19:02
Každému podľa chute ;) Prosciutto sa môže pokojne aj zapiecť, ale osobne nemám rada chuť a vôňu tepelne upraveného prosciutta, preto som zvolila tento postup. Polentovú pizzu som jedla príborom, preto ma trhanie naozaj tenulikého prosciutta nijako neobmedzovalo.

Pre pridávanie komentárov k článkom musíte byť prihlásený.

Prihlásiť, alebo registrovať sa môžete tu  

 

food4fun © 2009 - 2024 | Všetky práva vyhradené