Nie ste prihlásený login

Meninové brownies trio

Doma v kuchyni

17. 04. 2015



Na zákazku pečiem v podstate len raz do roka. Neviem si predstaviť živiť sa tým. Predstava, že niečo musím urobiť/upiecť v  konkrétny termín ma desí (termíny veru nie sú moja silná stránka :-) ). V tomto prípade je to však v podstate pomaly zvyk, takže už začiatkom marca podvedome mrkám do kalendára a zisťujem, kedy vlastne sú presne tie kamarátove meniny. Celé to začalo v roku 2011 domácimi 3bit rezmi, ktoré síce boli chutné, ale to krájanie... tragédia. O dva roky som bola múdrejšia a zvolila záležitosť do ruky - cupcakes, o ktorých si môžete prečítať a recepty pozrieť TU. Minulý rok som vytvorila roládové trio a tento rok som stavila na brownies. Pôvodne som mala iný, náročnejší plán, ale vzhľadom na to, že mi to časovo nevychádzalo, operatívne som plány zmenila a stavila na istotu. Brownies sa totiž pokaziť nedá. Nedá, ak pečiete podľa overeného receptu a ten už našťastie mám. Overené teda boli dva recepty - na malinové a mramorové brownies. Chesesecake/brownies s malinami bola novinka, našťastie recept vyzeral byť logický a rovnako jednoduchý ako bežné brownies. Nakoniec práve tento recept zožal najväčší úspech, a to nielen v kamarátovej práci, ale aj v tej mojej. Kolegom som vzala degustačnú vzorku a odvtedy už stihlo byť aj repete.



Meniny, od ktorých prebehli tri týždne sú už asi pomaly zabudnuté, ale brownies trio dúfam nie. Sľúbila som pridať recepty, tak nech sa páči, kolegovia a kolegyne, moji aj nemoji :-)

Malinové chessecake brownies

(zdroj inšpirácie: Delicious 2003)

Na brownies vrstvu:
200 g kvalitnej horkej čokolády
200 g masla
200 g trstinového cukru
3 vajíčka
110 g hladkej múky, preosiatej

Na cheesecake vrstvu:
400 g krémového syra (alebo zmesi krémového syra a mascarpone)
1 ČL vanilkového extraktu
2 vajíčka
150 g krupicového cukru
120 g čerstvých malín (mimo sezónu mrazené)



1. Formu veľkosti 20 x 30 cm vystelieme papierom, rúru vyhrejeme na 170 °C.
2. Čokoládu, maslo a cukor rozpustíme v mise nad parou a necháme trochu vychladnúť. Potom do tejto zmesi postupne po jednom zašľaháme vajíčka a nakoniec zapracujeme preosiatu hladkú múku. Tri štvrtiny cesta nalejeme do pripravenej formy a uhladíme. Zvyšok necháme zatiaľ stranou.
3. Krémový syr (odtečený) dáme do misy a premiešame s cukrom, vanilkovým extraktom a s vajíčkami. Navrstvíme na brownies. Zvyšné čokoládové cesto lyžicou kladieme do syrovej hmoty v nepravidelnom vzore, na záver vidličkou alebo príborovým nožom rozťaháme čokoládovú hmotu do bielej, aby sme vytvorili "mramorovanie". Obložíme malinami a dáme piecť na 40 - 45 minút (s mrazenými malinami sa brownies pečie cca o 5 minút dlhšie). Po 40 minútach skontrolujeme, ak sa cesto už netrasie, môžeme vybrať brownies z rúry. Pokiaľ je ešte trasľavé, dopekáme 5 až 10 minút pri pravidelnej kontrole po 5 minútach.
4. Upečené brownies necháme vychladnúť - ideálne cez noc - následne pokrájame na štvorce.

Malinové brownies


recept na toto brownies je identický s receptom na černicové brownies, rozdiel je len v použitom ovocí. Práve tento recept považujem za basic, čo sa brownies týka. Recept nájdete TU.



No a na záver recept na mramorové brownies, čo je v podstate mix brownies a blondies.

Mramorové brownies


200 g kvalitnej tmavej čokolády
200 g kvalitnej bielej čokolády
250 g masla, pokrájaného na kocky
250 g trstinového cukru
4 vajíčka
140 g hladkej múky



1. Štvorcovú formu 22 x 22 cm vymastíme a vystelieme papierom na pečenie, rúru predhrejeme na 180 °C.
2. Pripravíme si dve teplovzdorné misky, ktoré postavíme nad paru. Do každej dáme polovicu masla - a k nemu - do jednej misky nalámanú tmavú čokoládu a do druhej misky bielu. Topiaciu sa zmes pravidelne miešame, aby sa maslo dôkladne spojilo s čokoládou.
3. Potom do každej misky pridáme 125 g cukru a dve rozšľahané vajíčka. Dôkladne vymiešame dohladka.
4. Do misky s bielou čokoládou pridáme 90 g múky, do misky s tmavou čokoládou 50 g.
5. Obe cestá pomocou lyžice vrstvíme do pripravenej formy. Vedľa lyžice s tmavým cestom pridáme lyžicu svetlého a naopak. Po naplnení celej formy pokračujeme rovnako aj v druhej vrstve, akurát v mieste, kde sme dali v prvej vrstve hnedé cesto dáme teraz biele a naopak. Zaplnenú formu párkrát pretiahneme špajľou alebo príborovým nožíkom, aby sme doladili mramorový efekt.
6. Pečieme približne 35 minút, resp. dovtedy, kým si hmota "sadne" a biele časti sa nesfarbia dozlatista. Upečené brownies vyberieme z rúry a necháme úplne vychladnúť pri izbovej teplote. Následne pokrájame na štvorce.
7. Brownies (ne)vydrží vo vzduchotesnej dóze 3 dni (ak), v mrazničke mesiac.

Do presladenia kamaráti!

Komentáre k článku


Meno: nora.tornosova Dátum: 02. 06. 2015 09:18:53
ahoj Adi, vyzerá to všetko úplne skvele, ale prosím Ťa, aký krémový syr si použila pri tom malinovom cheesecake brownies? Rada by som ho upiekla a nechcem experimentovať, tak by som stavila na istotu....tú Tvoju :)


Meno: Adusha Dátum: 02. 06. 2015 12:35:24
Ja zvyčajne mávam philadelphiu, a keď nie, tak pokojne z lidla taký modrý krémový syr, alebo mascarpone. Pozor, žiadli light verzie krémového syra nekupuj, musí byť tučný ;-)

Pre pridávanie komentárov k článkom musíte byť prihlásený.

Prihlásiť, alebo registrovať sa môžete tu  

 

food4fun © 2009 - 2024 | Všetky práva vyhradené