Nie ste prihlásený login

Hniezda z lieskovcov a kávy upletené

Doma v kuchyni

20. 03. 2015



Keď sa mi v chladničke nahromadia vaječné bielky, zvyčajne ich hneď šupnem do mrazničky. Tentoraz však dózička s priesvitným obsahom ostala niekoľko dní zabudnutá , o poschodie nižšie nedoputovala. Keď som na ňu včera pri upratovaní vnútra chladničky narazila, už som ju rovno vyložila von, na kuchynskú linku a s jasným cieľom: Upeč niečo!
V zálohe mám viacero receptov na bielkovej báze, ktoré chcem vyskúšať (napr. bielkovú roládu so šľahačkou a tropickým ovocím, či túto slasť od Jamieho s hruškami, lieskovcami a čokoládou).



V dvoch izbách nášho bytu - v kuchyni a obývačke - sa permanentne povaľujú kuchárske knihy, či časopisy. Tie mám úhľadne uložené v šanónoch, ale ak natrafím pri ich listovaní na niečo zaujímavé, ide konkrétne číslo z neho von a musí mi byť na očiach, aby som nezabudla, prečo som ho vôbec vybrala. A tak sa mimo archívu ocitlo aj jedno jarné číslo časopisu Delicious, v ktorom ma, okrem dnes pripraveného dezertu, zaujalo aj zopár rebarborových receptov. Tie však budú musieť ešte počkať, rebarbora, teda aspoň tá moja, domáca, sa ešte len derie zo zeme.
Vrátim sa však k dnešnému dezertu. Ide o hniezda z bielkovej hmoty dochutenej mletými lieskovcami, takže trošku chuťou pripomínajú laskonky. Krém je určený predovšetkým kávomilcom, ale svojou ľahkosťou by mohol osloviť aj ostatných. Patrím ku kávomilcov, takže tento krém skúsim nabudúce použiť aj pri inom pečení, viem si ho predstaviť nielen na torte, ale napríklad aj na brownies s kávovou príchuťou.
Blíži sa Veľká noc, sviatky jari, tak vám táto tematická dobrota v tvare hniezda, dozdobená čokoládovými vajíčkami možno príde vhod. Napríklad v prípade, že vám ostanú bielky z iného pečenia.

Snehové hniezda s lieskovcami a kávovým krémom

(zdroj inšpirácie: Delicious)

100 g celých lieskovcov (75 g do snehu + 25 g na dozdobenie)
180 g krupicového cukru
3 bielky
75 g tmavej čokolády, polámanej na menšie kúsky
kávové zrná v čokoláde alebo čokoládové vajíčka na dozdobenie

Na kávový krém:
100 ml silnej čiernej kávy
2 lyžice tmavého muscovado cukru
2 PL kávového likéru (Tia Maria, Kahlua...)
1 PL maizeny (kukur. škrobu)
250 ml šľahačky
175 g mascarpone /alebo tučného krémového syra (Philadelphia)
2 PL práškového cukru



1. Jeden, resp. už dva dni vopred si pripravíme bielkové hniezda. Rúru predhrejeme na 180 °C. Na plech vystlaný papierom dáme lieskovce a v horúcej rúre ich pečieme 8 minút. Vyberieme, necháme trochu ochladnúť, potom ich nasypeme na pripravenú utierku, zabalíme a trecími pohybmi dlaňami ich týmto spôsobom ošúpeme. 25 g odložíme bokom na finálne dozdobenie, zvyšné lieskovce dáme do mixéra s lyžicou cukru a pomelieme.
2. Teplotu v rúre znížime na 120 °C (spodný a horný ohrev) / 100 °C (ventilátor). Bielky dáme do misy a šľaháme, v momente, keď začne vznikať biela pena, pridáme jednu lyžicu cukru a pokračujeme v šľahaní. Keď začne sneh hustnúť (biela, ale ešte tekutá hmota), začneme pomaličky, po troche, pridávať zvyšný cukor a šľaháme, kým nevznikne tuhý leský sneh. Do snehu pomocou varechy zľahka vmiešame pomleté lieskovce.
3. Na plech vystlaný papierom pomocou dvoch lyžíc urobíme z lieskovcového snehu 8 kôpok v tvare hniezda, s priemerom cca 8 cm. Dáme do rúry a pečieme približne hodinu. Po hodine skúsime hniezdo odlepiť z papiera, pokiaľ to ide bez problémov, vypneme rúru a hniezda necháme vo vnútri vychladnúť. (Hniezda môžeme pripraviť dva dni vopred a skladovať ich v uzavretej dóze, v chlade a suchu.)



4. Nad parou si rozpustíme čokoládu a tou podľa vzoru na fotografiách polejeme vychladnuté hniezda. Necháme v chlade stuhnúť.
5. Pripravíme kávový krém. Uvaríme silnú čiernu kávu a necháme vychladnúť. 100 ml kávy dáme do rajnice s dvoma lyžicami muscovado cukru a privedieme k varu. Dve lyžice likéru vymiešame s maizenou do krému bez hrudiek. Túto hmotu vlejeme do variacej sa kávy, dôkladne rozmiešame a asi minútu necháme povariť do zhustnutia. Odstavíme a následne necháme vychladnúť.
6. Smotanu na šľahanie spolu s dvoma lyžicami cukru vyšľaháme do polotuha, potom pridáme mascarpone /alebo krémový syr a zašľaháme. Na záver pomaly po lyžiciach pridávame vychladnuté kávové želé a šľaháme dovtedy, kým nezískame hladný nadýchaný krém bez hrudiek.
7. Stuhnuté hniezda uložíme na servírovací podnos, nahrubo si nasekáme odložené lieskovce.
8. Pripravený krém dáme do zdobiaceho vrecúška so širokou hladkou (alebo zubatou) špičkou a  nanesieme v tvare "hniezda" na pripravené bielkové základy. Krém posypeme nasekanými lieskovcami a dozdobíme čokoládovými vajíčkami (alebo kávovymi zrnami v čokoláde).


Komentáre k článku


Meno: JankaŠípka Dátum: 22. 03. 2015 11:54:11
Mňam :), tak toto vyzerá super. Keď ja som teraz lenivá, inšpirácia neprichádza. Aj by som si upiekla, ale nejaká jarná únava, či čo sadlo na mňa.

Pre pridávanie komentárov k článkom musíte byť prihlásený.

Prihlásiť, alebo registrovať sa môžete tu  

 

food4fun © 2009 - 2024 | Všetky práva vyhradené