Nie ste prihlásený login

Bobuľový outsider

Sezónne suroviny

20. 07. 2014



Ak by som v tomto príspevku nepoužila žiadnu fotografiu a opýtala sa vás, ktoré letné ovocie je podľa vás outsider, ktoré by ste označili? Maliny, černice, čučoriedky by to asi neboli. Možno ríbezle... alebo ich príbuzný, egreš. Veru, egreš sa zo záhrad (aj z kuchýň) nejako vytratil, možno aj vďaka americkej múčnatke, ktorá dokáže v záhrade urobiť riadnu šarapatu a zničiť celú úrodu. Našťastie, už sú na trhu aj odolné odrody egreša - do mojej záhrady sa však ešte nedostali. Na jar sa mi poradilo posadiť len ríbezle, egreše prídu na rad - dúfam - na jeseň.



Keď si zmyslíte upiecť niečo z egrešov a začnete hľadať nejakú zaujímavú inšpiráciu v kuchárskych knihách, časopisoch, či na internete, zistíte, že až také jednoduché to nebude. Jednoducho, egreš nepatrí k hviezdam pečenia. A keď začnete hľadať inšpirácie na zahraničných stránkach, natrafíte na jednu zaujímavosť, a to je, že egreš sa často kombinuje s bazovým sirupom. Pred 3 rokmi som robila tento egrešovo-bazový fool, pred pár týždňami koláč podobný bublanine, ktorý sa po upečení polial zmesou citrónovej šťavy a bazového sirupu (recept tu zatiaľ nie je), a dnes vám predstavím tieto egrešovo-bazové tartaletky, ktoré mi padli do oka už pred rokom, no čas na vyskúšanie tohto receptu prišiel až teraz. Pôvodný recept som si musela upraviť a prispôsobiť, resp. opraviť, pretože gramáž v recepte bola mimo - z takej nízkej gramáže surovín na plnku 6 tartaletiek nenaplníte. A rozpis na cesto na 6 tartaletiek nestačí, mne sa z neho podarilo urobiť tri väčšie a dve menšie. Takže počet kusov uvádzam orientačne, závisí od veľkosti formičiek.

Egrešové tartaletky s krémom a želé z bazového sirupu

(zdroj inšpirácie: zap)

Na cesto (na 5 - 6 tartaletiek):
225 g hladkej múky
štipka soli
1 lyžica cukru
140 g studeného masla
1 vaječný žĺtok zmiešaný s 2 lyžicami studenej vody

Na krém:
150 ml smotany na šľahanie
1 vaječný bielok
cukor (asi 2 - 3 lyžice)
3 plátky želatíny
60 ml bazového sirupu
250 g mascarpone
čerstvé egreše (asi 350 g)

Na želé:
100 ml bazového sirupu
2 plátky želatíny



1. Príprava cesta. Múku preosejeme, a spolu so soľou a cukrom dáme do misy foodprocesora. Premiešame a potom pridáme pokrájané studené maslo. Mixujeme, kým nám nevznikne hmota podobná posýpke na koláč. K tejto hmote pridáme vajíčko zmiešané s vodou a mixujeme, kým sa nám nevyformuje zo surovín hladké cesto. Hotové cesto zabalíme do fólie a necháme v chladničke odpočívať aspoň 30 minút.
2. Rúru predhrejeme na 200 °C. Cesto vyberieme z chladničky, rozdelíme na 5 - 6 častí, ktoré vyvaľkáme do tvaru kruhu a vystelieme ním pripravené formičky vrátane okraja. Naplnené formičky vystelieme papierom na pečenie, zasypeme suchými strukovinovami (používam fazuľu) a naslepo pečieme v rúre 15 minút. Potom formičky vyberieme z rúry, odstránime strukovinu aj papier a v rúre dopečieme ďalších 5 minút. Upečené tarteletky necháme vychladnúť.
3. Príprava plnky. Želatínu necháme napučať v studenej vode. Potom ju vyžmykáme a vložíme do bazového sirupu, ktorý ohrejeme na cca 40 °C, želatínu v ňom necháme rozpustiť. Smotanu na šľahanie vyšľaháme dotuha, rovnako ako aj bielok, samostatne. K bielku ku koncu šľahania pridáme trochu krupicového cukru (asi 3 lyžice).
4. Mascarpone prešľaháme s bazovým sirupom s rozpustenou želatínou, potom opatrne vmiešame vyšľahanú smotanu a sneh z bielka. Plnku - penu dáme do chladničky odpočinúť na 25 minút. Odpočinutou plnkou naplníme tartaletky a obložíme ich egrešmi, niektoré môžeme pre spestrenie aj prekrojiť.
5. Takto pripravené tartaletky odložíme do chladničky a necháme vychladiť.
6. Pripravíme si bazové želé. Dva plátky želatíny necháme napučať v studenej vode. Ohrejeme polovicu bazového sirupu, pridáme vyžmýkanú želatínu a necháme ju rozpustiť. Pozor, sirup nesmie prejsť varom. Pridáme zvyšný sirup a necháme vychladnúť.
7. Tartaletky vyberieme z chladničky a opatrne ich prelejeme bazovým želé tak, aby ním boli prekryté všetky egreše. Vrátime do chladničky, kde necháme želé stuhnúť.
8. Tartaletky podávame vychladené.
9. Dobrú chuť!





Komentáre k článku


Meno: Stevka Dátum: 13. 08. 2014 10:28:45
Grecky, grecky a ešte raz grecky. Akakolvek variacia mi neskutočne chuti a hlavne v lete :-)

Pre pridávanie komentárov k článkom musíte byť prihlásený.

Prihlásiť, alebo registrovať sa môžete tu  

 

food4fun © 2009 - 2024 | Všetky práva vyhradené