Nie ste prihlásený login

Špargľa, vitaj a zdrž sa aspoň chvíľu

Sezónne suroviny

22. 04. 2014



Špargľa je už nejaký ten týždeň tu a môže sa stať, že ani sa nenazdáme a zmizne... Tento rok prišla riadne skoro, ak si dobre pamätám, prvú slovenskú špargľu som zahliadla už koncom marca. Ak ste sa k nej ešte nedostali, neváhajte. Sezóna špargle je krátka, a posledné roky, keď počasie blbne, sa ešte viac skracuje.
Keďže špargľu zbožňujem, snažím sa užiť si jej čo najviac, a je jedno či v zložitejšej, alebo v úplne jednoduchej úprave. A keďže na záhrade už vo veľkom grilujeme, špargľa je jednou z povinných ingrediencií.



Špargľa jednotlivo sa na gril veľmi nehodí, s radosťou padá cez rošt do uhlia. Zabrániť tomu sa dá napr. spôsobom, ktorý vidno na fotografii. Približne 5 - 6 stoniek špargle uložíme rovnomerne na tesno vedľa seba, pridržíme dlaňou jednej ruky a druhou špargľu prepichneme špajľou, aby držali stonky pokope. Zopakujeme na druhom konci stoniek. So špargľou sa lepšie manipuluje, ľahko sa položí aj vezme z grilu a rovnako jednoduchšie sa na grile otáča.

Grilovaná špargľa marinovaná v citrónovo-mätovom oleji


zväzok čerstvej zelenej špargle
extra panenský olivový olej
citrón
mäta
soľ
čierne korenie



Špargľu umyjeme, osušíme a odlomíme drevnaté konce. Potom vždy asi 5 - 6 výhonkov uložíme na rovnú podložku tesne k sebe, dlaňou jednej ruky pridržíme a druhou opatrne prepichneme špajľou, aby držali pokope. Zopakujeme na druhom konci výhonkov.
Do plytkej misy, ale na tanier nalejeme olivový olej, do ktorého pridáme nasekanú mätu, čerstvo nastrúhanú citrónovú kôru a trochu citrónovej šťavy. Dochutíme soľou a korením. Do tejto zmesi položíme pripravenú špargľu a pomocou štetca potrieme zo všetkých strán. Špargľu necháme v oleji, kým ju nedáme na gril.
Špargľu grilujeme krátko, má byť zľahka opečená, ale pevná a na skus (al dente). Ugrilovanú špargľu stiahneme zo špajlí späť do misy a zľahka ju obalíme vo zvyšnom citrónovo-mätovom oleji.

Kurací Cézar šalát so zelenou špargľou


Na 4 porcie potrebujeme:
1 - 2 strúčiky cesnaku
1 vajíčko (ideálne v biokvalite) izbovej teploty
soľ a čierne korenie
1/2 polievkovej lyžice dijonskej horčice
2 PL citrónovej šťavy
100 ml slnečnicového oleja
75 ml mlieka
500 g zelenej špargle
150 g srdiečok z rímskeho šalátu alebo baby rímsky šalát
30 g grany padano alebo parmezánu
2 krajce bieleho toastového chleba
4 PL olivového oleja
30 g pekanových orechov
5 vetvičiek tymianu
400 g kuracích pŕs
2 PL agátového medu
2 PL celozrnnej horčice



1. Najprv si pripravíme dresing. Jeden strúčik cesnaku nasekáme najemno. Vajíčko s cesnakom, soľou, čiernym korením, dijonskou horčicou a jednou lyžicou citrónovej šťavy dáme do vysokej nádoby vhodnej na šľahanie ponorným mixérom. Pomaly šľaháme a pridávame slnečnicový olej. Šľaháme, kým nám nevznikne krémová majonéza. Potom pridáme mlieko a zvyšnú citrónovú šťavu.
2. Zo špargle odlomíme drevnaté konce a ošúpeme spodnú tretinu stoniek (pri ultra čerstvej špargli to nie je nutné). Pokrájame na 3 cm kúsky a v osolenej vriacej vode blanšírujeme asi tri minúty. Potom rýchlo schladíme v ľadovej vode a necháme odkvapkať.
Rímsky šalát umyjeme, osušíme a pokrájame nahrubo. Syr nahobľujeme na tenké plátky. Toastový chlieb pokrájame na 1 cm kocky, zvyšný strúčik cesnaku najemno nasekáme. Kocky chleba opečieme na olivovom oleji dozlatista, ku koncu pridáme do panvice nasekaný strúčik cesnaku. Krátko spolu opečieme a presunieme na tanier.
3. Pekanové orechy nahrubo nasekáme. Z tymianových stoniek stiahneme lístočky. Kuracie filety pokrájame na 2 cm široké plátky, osolíme, okoreníme a na olivovom oleji opečieme dozlatista. Do panvice pridáme orechy, tymian, med, celozrnnú horčicu, všetko premiešame a minútu glazujeme.
4. Špargľu a šalát premiešame s dresingom a rozdelíme na taniere. Obložíme opečeným mäsom, krutónmi a posypeme hoblinami syra. Podľa chuti osolíme a okoreníme čerstvo mletým čiernym korením.

Poznámka: všetky suroviny na dresing v úvode receptu musia byť rovnakej, izbovej teploty.

Biela špargľa s omáčkou gribiche


500 g bielej špargle, olúpanej a zbavenej drevnatých koncov
1 vajíčko uvarené natvrdo (+ bielky z 2 vajec uvarených natvrdo)

Na omáčku gribiche
2 žĺtky z vajec uvarených natvrdo
2 lyžičky dijonskej horčice
1 PL jemného bieleho octu (použila som domáci, estragónový)
1 PL citrónovej šťavy
1 malá šalotka, nasekaná najemno
3 - 4 drobné nakladané uhorky (tzv. kornišonky), nasekané nadrobno
1 lyžica kapár, premytých a nasekaných
125 ml extra panenského olivového oleja
hrsť z petržlenu, trebuľky, pažítky a estragónu
soľ a čierne korenie



Osolenú vodu privedieme k varu, potom do nej vložíme špargľu a uvaríme domäkka (pozor na rozvarenie!). Žĺtky z vajec uvarených natvrdo roztlačíme vidličkou alebo nastrúhame na strúhadle a prešľaháme s tekutými prísadami. Podľa chuti osolíme a okoreníme. Pridáme nasekanú šalotku, uhorky, kapary a nakoniec nasekané bylinky a bielok z vajíčok pokrájaný nadrobno.
Uvarenú špargľu rozložíme na taniere, prelejeme omáčkou gribiche a posypeme vajíčkom nakrájaným nadrobno (vajíčko možno vmiešať aj rovno do omáčky). Ozdobíme bylinkami a podávame.

Vajíčkovo-špargľový šalát


Pôvodná inšpirácia pochádza z tejto stránky. Ale keďže v čase objavenia tohto receptu (presne pred rokom) bolo čerstvo po veľkonočných sviatkov a zároveň sa objavovala prvá špargľa, rozhodla som sa skombinovať vajíčka s bielou špargľou. Z pôvodného receptu som zobrala len ten základ, určite však stojí za vyskúšanie, ja som tak už učinila a je to veľká dobrota, rovnako ako aj ďalšie recepty tureckej kuchyne, ku ktorým v poslednej dobe dosť inklinujem (sprostredkovanie cez kuchyňu Ottolenghiho).

3 - 4 vajíčka uvarené natvrdo
biela špargľa
2 jarné cibuľky, nakrájané na kolieska
3 lyžice olivového oleja
soľ a čerstvo mleté čierne korenie
čerstvé biele pečivo na podávanie

Do tohto šalátu sa okrem jarnej cibuľky hodí hocijaká jarná bylinka - napr. petržlenová vňať, trebuľka,  či pažítka, resp. ich kombinácia, tak smelo to kombinovania :-)



Bielu špargľu umyjeme, dôkladne ošúpeme a odlomíme drevnaté konce. Nakrájame na 3 cm kúsky a uvaríme v osolenej vode domäkka. Vajíčka uvaríme natvrdo, ošúpeme a pokrájame nahrubo. Do misy dáme scedenú špargľu, vajíčka, nasekanú jarnú cibuľku. Osolíme, okoreníme a prelejeme olivovým olejom. Zľahka premiešame a podávame s čerstvým pečivom.



Komentáre k článku


Meno: Gas Dátum: 24. 04. 2014 10:11:51
Uz viackrat som narazil na tvrdenie ze spargla pri chladeni v ladovej vode prichadza o vitaminy a chut. http://www.gastroslovnik.sk/gastro-sprievodca/gastro-sprievodca-detail/blansirovanie/ http://www.gurmanka.cz/2009/04/jak-se-spravne-vari-chrest atd. atd. Chut si mozte porovnat a kedze mne osobne dodrziavanie tohto pravidla problem nerobi tak som ochotny verit aj informacii o vitaminoch ;)


Meno: Adusha Dátum: 27. 04. 2014 21:33:21
Vďaka za info a linky, kukla som si ich. Špargľu bežne neblanšírujem, šalát vyššie bol v podstate jediný recept, do ktorého som doteraz blanšírovala špargľu. No a ďalšia vec - schladila som ho iba v studenej vode z kohútika, nie v ľadovej s ľadovými kockami, takže som v podstate nič nepokašľala :-)

Pre pridávanie komentárov k článkom musíte byť prihlásený.

Prihlásiť, alebo registrovať sa môžete tu  

 

food4fun © 2009 - 2024 | Všetky práva vyhradené