Nie ste prihlásený login

Vianočné dekadentné čokoládky

Doma v kuchyni

17. 12. 2013



Posledné dni pravdepodobne väčšina z nás už pomaly pečie vianočné pečivo, nové várky medovníkov, balí darčeky, plánuje sviatočné menu, dokupuje chýbajúce potraviny. Tak nejako podobne to vyzeralo po minulé roky aj u mňa. Tento rok sa však Vianoce ku mne blížia nejako bez mojej účasti. Darčeky stále nemám, upratané tiež nie, čo budem variť a piecť cez sviatky netuším. Zaujímavé je však to, že ma stres nejako z Vianoc nechytá (skôr stres z dvoch týždňov povinného voľna). Už druhý týždeň v práci nepúšťam z youtube nič iné ako koledy, redakciu mám ozdobenú blikajúcimi svetielkami, cez víkend sme na chalupe ozdobili borovicu (total oldskúlový stromček aj výzdoba :-) ), boli sme po  imelo (drahý sa vyštveral na strom, bála som sa že sa doláme, ale nakoniec všetko dobre dopadlo), upratala som. A doma v Bratislave som si len povzdychla, že dve domácnosti tip-top byť nemôžu... a že darčeky snáď ešte nejaké splaším... a keď nie, vyrobím. A pečenie? Tento advent je nejako mimo. Nehrám sa s múkou, maslom, vajíčkami... hrám sa s čokoládou. Roztápam a primiešavam k nej netradičné suroviny a potom žasnem, ako spolu ladia...



Hitom posledných dní je u mňa čokoláda s granátovými zrniečkami a kandizovaným zázvorom. Nikdy by som neverila, že granátové jablko a čokoláda môžu spolu ladiť. Výsledok však bol milým prekvapením - zahryznete to chrumkavej čokolády a v ústach vám vybuchujú malé šťavnaté sladko-trpké granátiky, doladené sprievodnou pikantnou zázvorovou chuťou. Úžas.  Na toto môžem povedať len jedno - treba vyskúšať!

Čokoládové plátky s granátovým jablkom a kandizovaným zázvorom


200 g kvalitnej horkej čokolády
jadierka z 1 väčšieho granátového jablka
1/4 lyžičky vločkovej morskej soli
1 a 1/2 lyžice nasekaného kandizovaného zázvoru



Čokoládu pomaly rozpustíme nad parou. Potom do nej primiešame polovicu z granátových jadierok, soľ a nasekaný kandizovaný zázvor. Zmes vylejeme na plech vystlaný papierom a rovnomerne rozotrieme do tvaru obdĺžnika o hrúbke cca 7 mm. Zvyšnými jadierkami posypeme povrch čokolády a prstami alebo vypuklou stranou varechy ich zľahka vtlačíme do čokolády. Necháme v chlade stuhnúť, potom pokrájame na kúsky alebo nalámeme a spotrebujeme do 3-4 dní. Skladujeme v chlade.

Čokoládové plátky s kandizovaným zázvorom a feniklom


250 g horkej čokolády
30 g masla (možno vynechať)
3 lyžice zlatého sirupu (možno vynechať)
2 lyžice kandizovaného zázvoru, pokrájaného na drobné kúsy
2 lyžičky feniklových semienok, čerstvo podrvených



Čokoládu roztopíme nad parou, potom pridáme maslo a zlatý sirup a rozmiešame dohladka. Pridáme zázvor a fenikel, dôkladne rozmiešame a rozotrieme na plech vystlaný papierom na hrúbku 0,5 cm. Necháme v chlade stuhnúť a potom pokrájame na plátky. Skladujeme v chlade.

Poznámka: Pokiaľ chceme tyčinky krémovejšej chuti, pridáme maslo aj zlatý sirup. V prípade chrumkavejšej verzie maslo a zlatý sirup vynecháme.

Čokoládové toliare s orieškami a čili


200 g horkej čokolády
3 sušené čili papričky (menej pálivé)
hrsť lúpaných pistácií
hrsť lieskovcov
hrsť makadamových orechov (prípadne iná kombinácia orechov)



Zo sušených čili strukov odstránime semienka a rebrá a potom nasekáme nožom nadrobno, resp. podrvíme v mažiari. Oriešky nasekáme. Čokoládu roztopíme pomaly nad parou a potom do nej primiešame časť podrvených čili papričiek. Čokoládu necháme chvíľu chladnúť a potom lyžicou kladieme na plech vystlaný papierom kôpky, ktoré rozotrieme so tvaru toliara. Posypeme nasekanými orieškami a zvyšným čili a necháme stuhnúť do chladu. Potom opatrne toliare odlepíme z papiera a skladujeme v chladničke.

Čokoládové kocky s pistáciami, figami a ružovými lupienkami


350 g kvalitnej tmavej čokolády
200 ml smotany na šľahanie
1 lyžica trstinového cukru
1 lyžica ružovej vody
5 g sušených okvetných ružových lístkov
200 - 250 g pistácií, nesolených a lúpaných
7 sušených fíg, nasekaných



Štvorcovú formu (cca 18 x 18 cm) vymastíme maslom a vyložíme potravinárskou fóliou. Nad parou rozpustíme čokoládu so smotanou, cukrom a ružovou vodou. Do rozpustenej hmoty primiešame pistácie, nasekané figy a ružové lupene a vylejeme do formy. Hmotu utlačíme lyžicou a povrch zarovnáme. Dáme do chladničky stuhnúť. Potom vyklopíme, odstránime fóliu a nakrájame na rovnako veľké kocky. V chlade skladujeme max 2 týždne.


Komentáre k článku


Meno: Stevka Dátum: 17. 12. 2013 23:28:51
Bože Adi ty čo si za superženu? To kedy to všetko stihaš popri praci a dietati?


Meno: Adusha Dátum: 17. 12. 2013 23:32:06
Stef, v noci...žiaľ, na úkor spánku :-) Ale organizmus si už nejako zvykol... tak snáď mi nezašibne, he he

Pre pridávanie komentárov k článkom musíte byť prihlásený.

Prihlásiť, alebo registrovať sa môžete tu  

 

food4fun © 2009 - 2024 | Všetky práva vyhradené