Nie ste prihlásený login

Dula duo

Sezónne suroviny

09. 11. 2013



Že som sa aj tento rok dostanem k dulám som vôbec nepredpokladala, a priznám sa, ani som nič neplánovala. Keď tu zrazu správa z Olomoucka a info o tom, že sa pre mňa oberajú duly. No, čakala som bedničku, možno trochu viac, ale keď som zbadala to množstvo, povedala som len uff. Časť si našťastie zobrala riaditeľka firmy (ona vybavila tie duly, spolu s objednávkou na dulový syr) pre svoju mamu (od nej som mala zasa duly minulý rok :-) ). Nuž, darmo, do zháňania dúl pre mňa je zaangažované celé vedenie firmy aj s príbuzenstvom.



Spracovať príliš veľké množstvo dúl nie je práve sranda. Ak ich lúpete a nebodaj vykrajujete jadrovník, buď sa porežete, alebo vás už po chvíli začne bolieť ruka - duly sú sakra tvrdé ovocie! Našťastie, obidvoch krokov som sa vyhla, všetko, čo som z nich stihla pripraviť sa obišlo bez lúpania aj vykrajovania jadrovníkov.
Okrem fyzických síl vás duly oberú aj o fúru času. Či už sa rozhodnete pri výrobu syru, želé cukríkov, džemu alebo rôsolu, je to záležitosť na niekoľko hodín,  ba dní. V prípade, že máte na spracovanie kilo, či dva. Ale čo v prípade, ak je tých kíl aj desaťnásobne viac? Priznávam, nespala som poriadne niekoľko dní, a keď som od únavy na pár dní vypla - duly pekne rýchlo podliehali skaze :-(



Duly sa považujú za zimné ovocie, ktoré dozrieva v priebehu októbra. Hovorí sa o nich, že majú dlhú trvanlivosť, takže dobre uskladnené vydržia aj niekoľko týždňov. Mne sa však už opakovanie druhý rok po sebe toto vôbec nepotvrdilo. Minulý rok mi duly, už po pár dňoch v kuchyni, začali hniť zvnútra. No a tento rok sa situácia opakovala - duly som uskladnila v chlade, ale aj napriek tomu veľmi rýchlo začali podliehať skaze - hniloba zvnútra, klasická hniloba, ale dosť ma prekvapila najmä pleseň šupky - drobné čierno-šedé bodky na šupke zoskupené v menších alebo väčších plochách - no a keď ste sa chceli pozrieť pod šupky a zrezali ste postihnutú časť nožom, natrafili ste na výraznú vnútornú hnilobu. Neviem, či to nazývam správne - ale ide o hnedosfarbené časti v inak svetlej dužine. Aj keď som pri spracovávaní dúl mala veľké straty, stihla som toho urobiť myslím celkom dosť - dulový syr, želé, dve dávky sirupu, duly naložené vo vodke (bude dulový "koňak") atď., plus som ich skúsila zaradiť aj do bežného varenia. Vznikla z nich polievka a prihodila som ich aj do pekáčika s kuriatkom.

Aké skúsenosti s dulami máte vy? Čo z nich pripravujete? Akú máte skúsenosť s ich trvanlivosťou? Budem veľmi rada, ak mi napíšete.

Polievka z dúl a sladkých zemiakov


Keď som si prečítala zloženie receptu na túto polievku, bola som trochu prekvapená množstvom surovín výraznej chute a vône, a predpokladala som, že chuť dúl v tejto zmesi úplne zanikne. Nakoniec som túto polievku predsa len skúsila a bola som milo prekvapená. V polievky som necítila ani batáty, ani výrazný zeler, ale naozaj predovšetkým duly.

1 cibuľa
2 väčšie duly (cca 400 g)
700 g sladkých zemiakov
200 g buľvového zeleru
3 lyžice masla
80 ml jablkovej šťavy (alebo cideru)
1,5 litra zeleninového vývaru
3 zrnká nového korenia
1 bobkový list
kúsok pomarančovej kôry
100 ml šľahačkovej smotany

+ petržlenová vňať
+ 2 plátky chleba, ideálne tmavého




Cibuľu ošúpeme a pokrájame nadrobno. Duly umyjeme, zbavíme chĺpkov, prekrojíme na štvrtinky, vyrežeme jadrovníky. Jednu štvrtinku odložíme bokom, zvyšok pokrájame. Zeler a sladké zemiaky ošúpeme  a pokrájame na menšie kocky.
V hrnci zohrejeme lyžicu masla a opečieme na ňom cibuľu. Podlejeme jablčnou šťavou alebo ciderom a vývarom. Pridáme nakrájané duly a zeleninu, bobkový list, nové korenie a pomarančovú kôru. Privedieme k varu, potom stiahneme plyn a pomaly varíme asi 25 minút, domäkka.
Na zvyšnom masle medzitým opečieme chlieb pokrájaný na malé kocky spolu s dulou, pokrájanou na rovnakú veľkosť. Opečený chlieb s dulou presunieme do misky a necháme vychladnúť. Znmiešame s nasekanou petržlenovou vňaťou, osolíme a okoreníme.
Z polievky vyberieme nové korenie, bobkový list a pomarančovú kôru a rozmixujeme. Zjemníme smotanou a podľa potreby dochutíme. Podávame posypané dulovo-chlebovo-petržlenovou zmesou.


Kurča na dulách


1 kurča alebo 5 kuracích stehien
300 g šalotky
400 g petržlenu
1 citrón
2 - 3 duly
čerstvý tymian
3 bobkové listy
2 lyžice medu
0,5 litra jablčného cideru
soľ a čierne korenie



Rúru predhrejeme na 200 °C. Kurča umyjeme, osušíme a dôkladne osolíme a okoreníme zo všetkých strán. Uložíme do pekáča, obložíme tymianom a dáme do rúre na 20 minút predpiecť.
Medzitým ošúpeme šalotku a petržlen, ten pozdĺžne prekrojíme. Umytý citrón pokrájame na kolieska, duly pokrájame na osminky, jadrovníky vyrežeme. Všetko pridáme ku kuraťu do pekáča, osolíme, okoreníme, pokvapkáme medom a podlejeme ciderom.



Kurča občas polejeme vypečenou šťavou a pečieme asi 45 minút, dozlatista.
Podávame s bagetou, čerstvým chlebom alebo s varenými zemiakmi, či zemiakovým pyré.



Komentáre k článku

Nikto ešte nepridal komentár k tomuto článku.

Pre pridávanie komentárov k článkom musíte byť prihlásený.

Prihlásiť, alebo registrovať sa môžete tu  

 

food4fun © 2009 - 2024 | Všetky práva vyhradené