Nie ste prihlásený login

Maliny & čokoláda

Sezónne suroviny

26. 08. 2013



Ruka v ruke s ochladením počasia sa ku mne vrátila chuť tráviť viacej času v kuchyni. Niežeby som v nej posledný mesiac trávila málo času, ale bol to v podstate taký vynútený pobyt, ak som nechcela, aby moja úroda vyšla navnivoč. Paradajok a uhoriek sa mi urodilo vyše hlavy, takže som všetko priebežne spracovávala... Na chvíľku som si však dala so zaváraním pokoj (i keď som dnes nakladala kvašáky a čaká ma aj cvikla, ktorú musím uvariť a zavariť) a venujem sa v kuchyni lákavejším záležitostiam.



Napríklad táto tarta. Už pred rokom po nej zatúžili moje chuťové poháriky, ale muselo prejsť dlhých 12 mesiacov, aby som sa odhodlala na jej upečenie. Včera som s prípravou tejto hodvábne jemnej tarty zabila celý večer, ale výsledok stál za to. No a nabudúce skúsim maliny nahradiť černicami, bude to rovnako veľká, ak nie väčšia dobrota.

Hodvábna čokoládová tarta s malinami

(zdroj inšpirácie: Delicious)

Na cesto:
180 g hladkej múky + trochu na poprášenie
štipka soli
25 g kvalitného kakaa
50 g práškového cukru
100 g studeného masla
1 žĺtok
4 čajové lyžičky studenej vody

Na plnku:
100 ml plnotučného mlieka
500 ml smotany na šľahanie
65 g trstinového alebo hnedého repného cukru
300 g kvalitnej čokolády (70 %)
2 vajíčka
1 ČL vanilkového extraktu
200 g čerstvých malín + nejaké navyše k podávaniu



Múku so štipkou soli, kakaom a práškovým cukrom preosejeme a dáme do robota spolu s nakrájaným studeným maslom. Spracujeme do mrveničky. Žĺtok zmiešame s vodou a pomaly pridávame do robota, miešame, kým nevznikne mäkké cesto. Vyberieme ho a na pracovnej doske krátko spracujeme. Vytvarujeme do placky, zabalíme do fólie a minimálne na 20 minút odložíme do chladničky.
Vychladené cesto rozvaľkáme na pomúčenej doske (lepšie to ide medzi dvoma potravinárskymi fóliami) a pomocou valčeka prenesieme do maslom vymastenej tartovej formy s priemerom 25 cm. Cestom vystelieme aj boky formy, prebytočné cesto nožom odrežeme, aby sme mali pekný hladký okraj. Formu s cestom dáme do chladničky na 20 minút.



Rúru predhrejeme na 200 °C, mriežku dáme do stredu. Vychladnutú formu s cestom vystelieme papierom na pečenie a nasypeme do nej suché strukoviny alebo ryžu. Vložíme do rúry a pečieme naslepo 15 minút. Potom formu vytiahneme z rúry, dáme preč strukoviny aj papier a vrátime späť do rúry na 5 minút. Predpečené cesto vyberieme a necháme vychladnúť. Teplotu v rúre znížime na 170 °C.
Pripravíme si plnku. Do hrnca dáme mlieko, smotanu a cukor a zohrejeme na bod varu. Hneď ako začne vrieť, odstavíme a prisypeme na drobné kocky nalámanú čokoládu. Dôkladne miešame, aby sa čokoláda rýchlejšie roztopila a spojila so smotanou. Túto hmotu necháme vychladnúť. Na dno predpečenej tarty rozložíme maliny. Do ochladenej čokoládovej smotany vmiešame vajíčka a vanilkový extrakt. Opatrne ju nalejeme do formy, vložíme do rúry a pečieme asi 30 - 45 minút, kým sa plnka neuvarí - je pevná, ale nie úplne tuhá, v strede sa ešte trasie. Tarta bude pokračovať v tuhnutí v procese chladenia.
Upečenú tartu vyberieme z rúry a necháme vychladnúť pri izbovej teplote. Až keď bude úplne vychladnutá, ju môžeme odložiť do chladničky. Podávame s čerstvými malinami.



Poznámky
1. Nešetrite na čokoláde. Ja som použila čokoládu s menším podielom kakaa ako je 70 %, čo sa podpísalo na procese tuhnutia plnky. V pôvodnom recepte uvádzajú čas pečenia 20 - 30 minút, ale moja tarta začala pomaly tuhnúť až niekedy po 30 minúte. Keďže som sa bála, aby nezhorelo cesto, ku koncu pečenia som teplotu stiahla na 160 °C.
2. Koláč som fotila a krájala ráno, noc po tom, ako torta chladla pri izbovej teplote. Plnka nebola tuhá, skôr krémová. Chuťovo to vôbec nevadilo, bola neskutočne jemná a hladká, len rezy tarty neboli pekné. V chladničke tarta trochu stuhne a bude sa lepšie krájať. Dlho tam však nevydrží, je totiž neodolateľná.

Komentáre k článku


Meno: dulce de leche Dátum: 27. 08. 2013 07:32:45
taaa ,musi byt bozskaaaa :) a tesim sa,Aduska,ze si znovu nasla chut :)


Meno: Adusha Dátum: 27. 08. 2013 08:42:22
Ahoj Maťulik, ďakujem veľmi pekne ;) Noo, s chuťou to nie je až také zlé ako s časom...toho je veľmi veľmi málo...a žiaľ, na úkor spánku, inak sa popri práci a domácnosti nedá :-(


Meno: brioska Dátum: 27. 08. 2013 12:35:17
Dobry den, nie som tu prvy krat /spolu s dulce de leche/ ste mojou ucitelkou :) ale pri pohlade na tuto tortu MUSIM napisat, ze Vam velmi pekne dakujem za lasku k vareniu, ktoru vo mne svojim blogom vytvarate :) A urcite hlavne dakuje manzel :)


Meno: Adusha Dátum: 27. 08. 2013 14:29:01
Milá Brioška, ďakujem za milé slová a kompliment, porovnať ma s Maťkou je pre mňa veľká česť, je to cukrárska bohyňa ;) Ja skôr varím, ako pečiem, ale veľmi ma teší, že sú moje výtvory pre vás inšpiráciou ;)


Meno: JankaŠípka Dátum: 29. 08. 2013 11:13:10
Tak toto som chcela skúšať aj ja, len recept nebol. Jedla som čosi podobné u nás v reštike v BB, kde si ju robia sami. A keď so ju ochutnala - musím to urobiť doma!! Vyzerala podobne, len bola tuhšia - určite to bude tou čokoládou, lebo tá ich bola tmavá až čierna a tuhá, ale na jazyku sa rozplývala. No mňam. Určite aj táto :)).


Meno: Adusha Dátum: 29. 08. 2013 20:28:22
Janka, koláč som dopiekla cca o 1nej v noci a fotila som ráno o 7.30, bez toho aby bol v chladničke, preto je tá plnka na fotke \"redšia\" + aj čoko určite toto ovplyvnila. Ale po tom, ako tarta postála v chladničke, čoko krásne spevnela, bola hutnejšia ale rovnako lahodná a jemná pri jedení ;)


Meno: Chez Lucie Dátum: 30. 08. 2013 13:04:50
To je nadhera, presne neco takoveho potrebuju :-) Dostala jsem asi 2kg ostruzin, tak vyzkousim.


Meno: Adusha Dátum: 30. 08. 2013 20:44:47
Lucka, tak rýchlo do toho, ostružiny sa rady rýchlo kazia ;)


Meno: nora.tornosova Dátum: 13. 09. 2013 17:15:47
jáááááj ja mám zase nejaké čokoládové obdobie, lebo všade kde pozriem, ju vidím : ))))) Adi, hned by som sa do nej pustila, u nás by chudera neprežila ani tých prvých 30 minút


Meno: Adusha Dátum: 13. 09. 2013 21:19:39
Nori, dnes je Den cokolady tak smelo do toho ;)

Pre pridávanie komentárov k článkom musíte byť prihlásený.

Prihlásiť, alebo registrovať sa môžete tu  

 

food4fun © 2009 - 2024 | Všetky práva vyhradené