Nie ste prihlásený login

Cukety tak aj onak

Sezónne suroviny

12. 08. 2013



O cuketách som chcela písať už minulý mesiac, ale nedalo sa. Buď som večer kolabovala od horúčav, padala do postele od únavy, spracovávala úrodu zo záhrady, alebo si užívala dovolenku. Aj teraz ma čaká kopa paradajok na spracovanie, ale už mi to nedalo, po mesiaci je načase niečo napísať.
O tom, že sú cukety vďačná a pestrá zelenina, som písala už veľakrát. Minulý rok som ju sadila až v prvej polovici júna. Myslela som, že to bude príliš neskoro, ale nakoniec sa to ukázalo ako super timing, najviac cukiet som mala k dispozícii až v čase, keď začali dozrievať paradajky. No a obidve zeleniny sa v kuchyni super kombinujú. Tento rok som nasadila cukety skôr, takže vrchol cuketovej sezóny prišiel veľmi skoro, v čase, keď paradajky boli ešte zelené. Vyrodili sa veľmi rýchlo, v podstate v priebehu dvoch týždňov. Cukety samozrejme stále dorastajú, ale už ich je pomenej. Čo zasa nie je až taká tragédia, pretože ich aspoň stíhame zúžitkovať.
Cukety môžete spracovať v podstate na hocičo. Môžete si z nich pripraviť predjedlo, uvariť polievku, pripraviť hlavný chod, prílohu i šalát, ba z nej môžete pripraviť aj dezert. V čase, keď som nestíhala spracovať všetky drobné cukety načas a niektoré prerástli, postrúhala som ich nielen do prívarku, ale pripravila som z nich aj rýchly koláč. V tom čase boli k dispozícii posledné čerešne aj prvé ríbezle, tak som ich prihodila do cesta, aby obidva druhy ovocia odpútali pozornosť od skrytej zložky. A to sa podarilo, v práci nikto nevedel identifikovať, čo bolo v ceste okrem čerešní a ríbezlí.


Hrnčekový cuketový koláč s drobným ovocím


2 vajíčka
1 hrnček kryštálového cukru
3/4 hrnčeka oleja
2 hrnčeky polohrubej múky
1 prášok do pečiva
2 PL kakaa
1 ČL vanilkovej esencie
1 hrnček mlieka
2 hrnčeky nastrúhanej cukety
drobné ovocie (čerešne, višne, maliny, ríbezle...)
práškový cukor



Vymiešame vajíčka s cukrom, pridáme olej a premiešame, potom postupne prilievame múku a prisypujeme múku preosiatu s práškom do pečiva a kakaom. Pridáme vanilkovú esenciu a vmiešame nastrúhanú cuketu. Všetko premiešame a vylejeme na vymastený a vysypaný plech. Drobné ovocie obalíme zľahka v múky a posypeme ním koláč. Vložíme do rúry vyhriatej na 180 °C a pečieme približne 30 minút, dovtedy, kým sa cesto nelepí na zapichnutú špajľu.
Upečený koláč necháme vychladnúť, potom ho pocukrujeme.

Paprikovo-cuketový koláč


Na cesto:
250 g polohrubej múky
1 ČL soli
1/2 kocky droždia
100 ml vlažnej vody
1 ČL kryštálového cukru
6 PL olivového oleja

Na obloženie:
2 mladé cukety (použila som zelenú a žltú), na kolieska
1 červená paprika, pokrájaná na tenké pásiky
3 cibule, na osminky
niekoľko vetvičiek tymianu
lístky šalvie
250 ml kyslej smotany
150 g šľahačkovej smotany
4 vajíčka
100 g strúhaného ementálu
3 strúčiky cesnaku



Múku so soľou preosejeme do misy, do stredu urobíme jamku a do nej nadrobíme droždie. Prilejeme 50 ml vlažnej vody a trochu kryštálového cukru a múky a zľahka premiešame na kašu. Prikryjeme a necháme 15 minút odpočívať. Potom pridáme zvyšok vody a olej a spracujeme na hladké cesto. Opäť prikryjeme a necháme aspoň 30 minút kysnúť.



Bylinky umyjeme a osušíme, zeleninu pokrájame. V miske dobre zmiešame oba druhy smotany s vajíčkami, nastrúhaným syrom a pretlačeným cesnakom. Zmes dochutíme soľou a korením a dôkladne premiešame.
Cesto rozvaľkáme a preložíme na vymastený plech. Obložíme kolieskami cukety, paprikou a cibuľou a posypeme časťou byliniek, ktoré sme predtým nasekali. Zeleninu zalejeme smotanovo-vajcovou zmesou a posypeme zvyšnými bylinkami. V rúre vyhriatej na 200 °C pečieme približne 30 minút, kým náplň nestuhne a nezozlatovie.

Letný šalát z cukety a bielej fazule


4 malé mladé cukety, ideálne s rôznou farbou šupky
400 g konzerva cannellini fazule, scedenej a dôkladne prepláchnutej
1 citrón
2 PL nasekanej pažítky
1 PL nasekanej petržlenovej vňate
2 PL olivového oleja
soľ a čierne korenie



Z cukety pomocou škrabky nakrájame dlhé tenké plátky - stuhy. Vo vriecej vode ich povaríme asi 3 minúty, potom scedíme a necháme odkvapkať.
Nastrúhanú kúru z 1 citrónu a šťavu z celého citróna zmiešame s nasekanými bylinkami a scedenou fazuľou. Osolíme, okoreníme, pridáme olej a premiešame. Necháme 10 minút marinovať.



Cuketové stuhy naaranžujeme na tanier, prelejeme fazuľovou zmesou a podávame s celozrnným pečivom. Podotýkam, že sa to dá zjesť aj bez chleba, šalát je perfektný aj samostatne.

Komentáre k článku

Nikto ešte nepridal komentár k tomuto článku.

Pre pridávanie komentárov k článkom musíte byť prihlásený.

Prihlásiť, alebo registrovať sa môžete tu  

 

food4fun © 2009 - 2024 | Všetky práva vyhradené