Eton mess
Doma v kuchyni
06. 06. 2013
Eton mess, alebo ak mám byť jazykovo korektná, etonská zmes je jednoduchý ale božsky chutný dezert z jahôd, snehových pusiniek a šľahačky. Táto dobrota má svoj pôvod v Anglicku, konkrétne na Eton College, kde sa podáva pri tradičnom kriketovom zápase. Pôvodne etonská zmes pozostávala len z jahôd a šľahačky, kúsky snehových pusiniek pribudli neskôr.
Eton mess som vyskúšala prvýkrát pred rokom, keď sa mi zvýšili pusinkové hniezda a nevedela som čo s nimi. Zvyšné pusinkové hniezda sa dajú aj pokojne zmraziť, rovnako ako čerstvé bielky, takže základ na rýchly dezert môžete mať hocikedy po ruke.
Tradičným ovocím v tomto dezerte sú jahody. Pokojne ich však môžete skombinovať s rebarborou, alebo použiť iba rebarboru (podusenú s cukrom), prípadne rôzne bobuľové ovocie. Podľa toho, čo práve dozrieva a čo zoženiete.
Eton mess
3 bielky
175 g krupicového cukru
(alebo hotové snehové pusinky, či snehový korpus)
500 g čerstvých jahôd
600 ml smotany na šľahanie
1 lyžica práškového cukru
Príprava snehových pusniek: Bielky ušľaháme do polotuha, potom pomaly prisypávame cukor a vyšľaháme do tuhej snehovej hmoty. Na plech vystlaný papierom kladieme lyžicou pusinky ďalej od seba a v rúre vyhriatej na 140 °C pečieme asi hodinu. Dávame pozor, aby pusinky nezačali hnednúť. Majú sa vysušiť, ale ostať biele (môje žiaľ neboli dokonale biele).
Príprava Eton mess: Polovicu jahôd rozmixujeme s cukrom na pyré, môžeme ho aj prepasírovať, aby nás v dezerte neotravovali jahodové zrniečka. Pusinky polámeme na kúsky a dáme do misy. Zvyšné jahody pokrájame a spolu s vyšľahanou šľahačkou pridáme k pusinkám. Zľahka premiešame. Túto zmes vrstvíme do pohárov striedavo s jahodovým pyré. Ozdobíme kúskami jahody a podrvenými pusinkami.
Komentáre k článku
Meno: Adriana |
Dátum: 16. 06. 2013 00:24:48 |
Akurat nedavno som natrafila na tento dezert a celkom ma oslovil....uz viackrat som o nom pocula ( citala)....myslim Adka, ze ty sa ma navnadila na jeho vyskusanie este viac :)...tie jahodky su tak lakave :) |
Meno: Adusha |
Dátum: 17. 06. 2013 09:32:52 |
Adriánka, je to dobrota. Rýchla a chutná. Skús ;) |
Pre pridávanie komentárov k článkom musíte byť prihlásený.