Postup na sekanú: Rožky nakrájame na kocky, dáme do misy a zalejeme mliekom, aby nasiakli. Mleté mäso dáme do väčšej misy, pridáme vajíčka, nadrobno nakrájanú cibuľu, utrený cesnak, trochu drvenej rasce, soľ, čierne korenie a majorán. Pridáme nakrájané rožky a všetko dôkladne premiešame.
Do pekáča nalejeme trošku vodu. Z mäsovej hmoty vymodelujeme bochník, snažíme sa hmotu spracovať tak, aby v nej neostali duté miesta. Bochník potrieme vodou, vložíme do pekáčika a vložíme do rúry vyhriatej na 160 °C. Pečieme približne 70 minút, občas prelejeme vypečenou šťavou. Upečenú sekanú necháme ešte asi 10 minút dôsjť vo vypnutej rúre.
Postup na lepenicu: Zemiaky nakrájame, dáme do hrnca s vodou, osolíme, pridáme trochu rasce a uvaríme domäkka. Uvarené zemiaky scedíme, pridáme k nim trochu masti, štipku cukru a kyslú kapustum, nahrubo nasekanú. Hrniec zakryjeme pokrievkou a poriadne pretrepeme. Hotovú lepenicu dochutíme soľou a čiernym korením.
Bravčové na mrkve
800 g bravčového pliecka
400 g mrkvy
1 cibuľa
4 lyžice masla
800 ml vývaru
1 lyžica hladkej múky
štipka muškátového oriešku
soľ
1 lyžica cukru
citrónová šťava na dochutenie
1 lyžica petržlenovej vňate
Na 3 lyžiciach masla opečieme dozlatista nakrájanú cibuľu, pridáme na kocky nakrájané mäso (3 cm x 3 cm) a opekáme, kým sa neodparí všetka šťava, ktorú mäso pustí. Opečené mäso zaprášime múku, krátko opečieme a zalejeme väčšou časťou vývarom. Osolíme, okoreníme a pridáme štipku muškátového orieška. Dusíme skoro domäkka, potom pridáme na kolieska nakrájanú mrkvu, zvyšný vývar a dusíme ďalších 20 minút, kým nie je mäso aj mrkva mäkké.
Dochutíme cukrom a citrónovou šťavou. Na záver vmiešame lyžicu studeného masla nakrájaného na menšie kúsky. Podávame posypané nasekanou petržlenovou vňaťou. Ako príloha sa k tomuto jedlu ideálne hodí zemiaková kaša.
Oškvarky (a bravčová masť)
1 kg bravčovej bielej slaniny bez kože
100 ml vody
Slaninu nakrájame na kocky 2 x 2 cm, dáme do hrnca a podlejeme vodou. Priklopíme pokrievkou a na stredne silnom plameni za občasného miešania varíme 20 minút. Para z vody rovnomerne prehrejeme kocky slaniny.
Po 20 minútach odkryjeme a masť necháme pomaly škvariť. Keď začnú oškvarky zľahka zlatnúť, začneme odoberať masť do vedľajšej nádoby. Slaninu škvaríme dovtedy, kým kocky nezískajú celistvo zlatistú farbu.
Vyškvarené oškvarky precedíme cez jemné sito a zľahka z nich pomocou lyžice alebo varechy vytlačíme tuk. Masť precedíme a uschováme vo vhodnej nádobe na ďalšie použitie.
Pečené kura
Kura pečené na rošte netreba obracať a bude chrumkavé zo všetkých strán. Treba mať však v rúre dve mriežky a ventilátor. Bohužiaľ, moja "víkendová rúra" je bez ventilátora a miesto mriežky, na ktorej by mal stáť pekáčik na výpek som použila plech - preto kura, aj keď ležalo na miežke, nebolo chrumkavé zo všetkých strán, ako by malo.
1 kura (cca 1,5 kg)
soľ
150 g studeného masla
malý zväzok tymianu
300 ml vody
Kura umyjeme, dôkladne osušíme a do vnútra vložíme zväzok tymianu. Kožu na prsiach a stehnách opatrne uvolníme a pod kožu vložíme plátky masla. Stehná zviažeme motúzkom, celé kura dôkladne osolíme zo všetkých strán a dáme na rošt. Pod rošt postavíme pekáč s 300 ml vody. Pečieme v rúre vyhriatej na 160 °C asi hodinu podľa veľkosti kuraťa.
Upečené kura necháme v teple, pekáč s výpekom položíme na oheň a šťavu zredukujeme. Odstavíme a vmiešame oriešok studeného masla. Kura podávame spolu so šťavou.
Z kapitoly
Pokrmy zo zemiakov, vajec, zeleniny, húb a strukovínZemiakové placky - bramboráky
500 g zemiakov
5 strúčikov cesnaku
soľ, čierne korenie
100 g hladkej múky
2 vajíčka
100 ml mlieka
1 lyžica sušeného majoránu
masť (alebo olej) na vyprážanie
Zemiaky ošúpeme, nastrúhame na strúhadle nahrubo a vytlačíme z nich všetku tekutinu. Pridáme vajíčka, soľ, čierne korenie, utrený cesnak, majorán, hladkú múku a postupne podľa potreby aj mlieko. Dôkladne premiešame, aby sa všetko spojilo.
V panvici rozpustíme masť (alebo ohrejeme olej) a naberačkou nalievame zemiakové cesto, ktoré rozotrieme do placiek menšej veľkosti. Vyprážame z obidvoch strán dozlatista.
Francúzske zemiaky
1 kg zemiakov uvarených v šupke
250 g vareného údeného mäsa (krkovičky), pokrájaného na plátky
2 lyžice masti
5 vajec uvarených natvrdo, na plátky
3 vajíčka (surové)
400 ml smotany na šľahanie
2 veľké cibule
soľ, čierne korenie
strúhanka na vysypanie pekáčika
Pekáčik vymastíme masťou a vysypeme strúhankou. Zemiaky ošúpeme a pokrájame na plátky. Cibuľu nakrájame na plátky a necháme zľahka zosklovatieť na lyžici masti.
Do pekáča striedavo ukladáme vrstvu zemiakov, ktoré osolíme a okoreníme, údené mäso, varené vajíčka a cibuľu. Skončíme vrstvou zemiakov. Dáme zapiecť do rúry vyhriatej na 160 °C.
Po 10 minútach pekáč zalejeme vajíčkami prešľahanými so smotanou, ktorú sme osolili a okorenili. Pečieme približne 40 minút dozlatista. Podávame s kvasenou zeleninu - uhorkami, papričkami alebo napríklad s nakladanou cviklou.
Z kapitoly
Sladké pokrmy a pečivoŠkubánky s makom
1 kg zemiakov typu B alebo C
350 g hrubej múky
1 lyžička soli
500 ml vody
masť alebo maslo na omastenie
5 lyžíc mletého maku
5 lyžíc práškového cukru
Zemiaky ošúpeme, opláchneme studenou vodou, nakrájame a vložíme do hrnca. Zalejeme pollitrom studenej vody (resp. použijeme len toľko vody, aby boli zemiaky sotva ponorené). Vodu osolíme a privedieme k varu.
Keď sú zemiaky skoro mäkké, zlejeme asi polovicu vody. Zemiaky v hrnci so zvyšnou vodou roztlačíme "šťuchadlom". Obrátenou vareškou urobíme do zemiakov až na dno hrnca jamky a zasypeme múkou. Hrniec prekryjeme čistou utierkou a pokrievkou. Múka sa pomocou týchto jamiek (komínkov) ľahšie sparí. Necháme stáť na teplom mieste asi 12 minút. Sparenú múku potom dôkladne "šťuchadlom" roztlačíme spolu so zemiakmi a následne vymiešame vareškou dohladka.
Lyžicu namočíme do teplej masti (v mojom prípade do rozpusteného masla) a z hmoty odkrojujeme škubánky - väčšie halušky. Uložíme ich na tanier, posypeme mletým makom zmiešaným s cukrom a na záver prelejeme rozpusteným maslom (masťou).
Je to dobrota, odporúčam! Škubánky sú dokonca dobré aj na druhý deň, stačí prihriať a omastiť čerstvo rozpusteným maslom.