Nie ste prihlásený login

Marhule & višne

Sezónne suroviny

08. 07. 2012



U svokrovcov začalo tento týžden na záhrade "marhuľobranie". Včera sme povinne boli prizvaní k oberačke, a ja som si domov odniesla prvý košík tohtoročných marhúľ. Boli ešte pevné, ideálne na kompót. A tak som bola zasa postavená pred moje vlastné zaváracie pokusy. Som zvedavá aký to bude mať koniec, kompót už odpočíva po sterilizácii, ale je viac ako jasné, že niektoré fľaše budú musieť mať zajtra repete :-(



V záhrade a teda aj u mňa v kuchyni sa tento víkend stretli opäť dve sezóny - posledné višne a prvé marhule. Časť višní som zamrazila, ale zopár som ich nechala na prípravu tohto letného voňavého koláča. Višne môžete nahradiť aj iným letným ovocím, ríbezlami, černicami či malinami.

Marhuľový koláč s višňami a mrveničkou


200 g masla, rozpusteného
200 g prírodného cukru
220 g hladkej múky (ja som použila zmes hladkej a polohrubej)
1 vrecúško kypriaceho prášku
3 vajíčka, rozšľahané
2 lyžice mlieka
250 g vanilkového jogurtu
marhule a višne

Na mrveničku:
50 g studeného masla
4 lyžice prírodného cukru
6 lyžíc polohrubej múky
1 lyžička škorice



Plech vystelieme papierom na pečenie, rúru vyhrejeme na 180 °C. Rozpustené a trochu vychladnuté maslo zmiešame v mise s cukrom, vajíčkami, mliekom, múkou a kypriacim práškom.  Cesto vylejeme na plech a pečieme 25 minút.



Medzitým si prichystáme ovocie a mrveničku. Ovocie umyjeme a osušíme, marhule rozpolíme a vykôstkujeme, višne tiež vykôstkujeme. Suroviny na mrveničku dáme do misy a prstami spracujeme. Odložíme do chladničky.



Po 25 minútach vyberieme cesto z rúry, potrieme jogurtom, obložíme ovocím a posypeme mrveničkou. Vrátime do rúry a pečieme ešte 15-20 minút, kým nie je cesto prepečené a mrvenička zľahka sfarbená dozlatista. Koláč chutí teplý aj studený, v týchto horúčavách ho skladujeme v chladničke, kde vydrží aj pár dní.

Komentáre k článku


Meno: Gas Dátum: 09. 07. 2012 08:03:59
Zaujimavy preklep, zamenit dni a minuty. Dosledok zavaracej manie? ;)


Meno: Adusha Dátum: 09. 07. 2012 08:27:40
:-) dakujem za upozornenie, som sa na tom prave dobre zabavila :-D a o zavaracej manii nemoze byt reci, to som viac menej bola postavena pred hotovu vec ;)


Meno: Papaja Dátum: 10. 07. 2012 11:13:24
Krásná letní nálada a zajisté vynikající koláč, Adushko :-) P.


Meno: Adusha Dátum: 10. 07. 2012 14:04:38
Pavlinka, dakujem, leto je tento rok v poriadnej kondicii, ale priznam sa, mensie ochladenie a trochu dazdu by som s radostou uvitala ;)

Pre pridávanie komentárov k článkom musíte byť prihlásený.

Prihlásiť, alebo registrovať sa môžete tu  

 

food4fun © 2009 - 2024 | Všetky práva vyhradené