Nie ste prihlásený login

Mrazené dobroty z jahôd

Sezónne suroviny

16. 06. 2012



Jahody už pomaly v záhrade končia (teda aspoň tu na juhu), najkrajšie kusy sú už dávno skonzumované, s tých ostatných svokrovci poctivo celý týždeň varia džem, ale aj napriek tomu sa mi ušla väčšia miska. Piecť som neplánovala nič, ale keď už boli doma, začala som špekulovať čo s nimi... v chladničke som objavila mascarpone, takže prvý nápad bolo jahodové tiramisu... ale keďže hlavný konzument sladkostí je tento víkend mimo domu a samej sebe sladké robiť nemôžem, musela som rýchlo vymyslieť alternatívu.



Jahody, ktoré nemajú reprezentatívny vzhľad, je ideálne spracovať tak, aby ich pôvodný "invalidný" vzhľad, čo sa veľkosti alebo tvaru týka, stupňa zrelosti, prípadných pomačkaností a iných chýb krásy nebol na očiach. Pozor - v žiadnom prípade nespracúvavame hnilé či plesnivé plody, tu hovorím o neškodných chybách krásy - darmo, na vrchu koláča, či torty, by "pomačkaná" jahoda nevyzerala dvakrát dobre a lákavo. Ale keď ju rozmixujete v smoothies, dáte do mrazničky vo formé drene, zmrzliny, či nanuku, nič zlé sa nestane.



A tak som si spomenula, že môj narodeninový darček, a teda, misa na výrobu zmrzliny k môjmu mixéru Kitchen Aid stojí už dlhšie bez práce. Rozhodla som sa pripraviť z jahôd sorbet. Jahôd však bola nakoniec viacej ako som si myslela, preto bolo treba vymyslieť ešte niečo ďalšie. A keď som už bola pri tom mrazení, pohľadala som recept aj na nanuky. Do oka mi padol jeden veľmi jednoduchý, iba s tromi ingredienciami - jahody, kokosové mlieko a agávový sirup. U mňa doma bežné suroviny, tak som sa hneď pustila do toho. Priznám sa, že som dnes "poriešila" už dva nanuky, kombinácia kokosového mlieka a jahôd je veľmi sympatická. Myslím, že s prebytkami jahôd som nemohla naložiť lepšie... a čo vy, ako s nimi nakladáte?

Jahodový sorbet s červeným sektom


150 g krupicového cukru
450 g čerstvých jahôd
1 lyžica limetkovej šťavy
100 ml červeného sektu (pokojne použite aj biely, či ružový, ideálne sladký sekt)



Cukor nasypeme do hrnca, zalejeme 150 ml vody a zohrievame, kým sa cukor nerozpustí. Varíme asi minútu, potom odstavíme a necháme úplne vychladnúť. Jahody očistíme, umyjeme a v miske roztlačíme pučidlom alebo vidličkou. Zalejeme sirupom, sektom a limetkovou šťavou. Zmes nalejeme do mixéra a dôkladne rozmixujeme, potom prepasírujeme cez sito. Nalejeme do misy na výrobu zmrzliny (alebo zmrzlinovača) a necháme vychladiť na správnu konzistenciu.
Ak nemáme zmrzlinovač, zmes nalejeme do nízkej nádoby a necháme zmrznúť. Potom zmrznuté pyré vyklopíme, rozmixujeme v mixéri a opäť necháme v mrazničke zmrznúť.
Sorbet podávame ozdobený lístkom mäty alebo medovky, samotný alebo napríklad preliaty sektom.

Nanuky z pečených jahôd a kokosového mlieka

(zdroj inšpirácie: www.two-tarts.com)

Na pečené jahody:
3 poháre na polovice alebo štvrtinky pokrájaných jahôd
2 lyžice krupicového cukru

Na nanuky (7 kusov):
1 pohár pyré z pečených jahôd
1 pohár kokosového mlieka
2 PL sirupu z agáve



Pečené jahody: Rúru prehrejeme na 200 °C. Plech na pečenie vystelieme papierom, rozložíme na neho jahody, posypeme cukrom a pečieme 20 minút. Upečené jahody necháme vychladnúť, potom ich opatrne aj so šťavou, ktorú pustila pri pečení, preložíme do misky a roztlačíme vidličkou. Komu vadia jahodové zrniečka, môže zmes aj prepasírovať.
Nanuky: Jahodové pyré, kokosové mlieko a agáve sirup spolu rozmixujeme v mixéri a nalejeme do formičiek na nanuky. Odložíme do mrazničky a necháme zmrznúť.

Poznámka: Ak máte poriadne zrelé a sladké jahody, bod s pečením jahôd pokojne vynechajte.

Komentáre k článku


Meno: Dulce de leche Dátum: 17. 06. 2012 21:30:10
Adka,ja moc na sorbety nie som,ale nanuky by som spraskala lavou zadnou :)) tie musia byt skvele,vsetky moje oblubene chute...a krasne jahodkove fotecky:)


Meno: Adusha Dátum: 17. 06. 2012 22:02:22
MAtka, dakujem, nanuky su naozaj vyborne, som milo prekvapena z tej kombinacie ;)

Pre pridávanie komentárov k článkom musíte byť prihlásený.

Prihlásiť, alebo registrovať sa môžete tu  

 

food4fun © 2009 - 2024 | Všetky práva vyhradené