Knihu Recepty z farmářskeho trhu od
Hany Michopulu som zaregistrovala v októbrovom Apetite. Kniha ma síce zaujala, ale keďže sa snažím krotiť v nakupovaní kuchárok, nerozmýšľala som nad jej kúpou. Potom som však natrafila na pozitívne ohlasy u
Lucie. Hneď bol chrobák v hlave a čoskoro bola objednávka poslaná. Už pri prvom letmom prezretí sa mi kniha zapáčila. Jediné čo mi vadilo bola mäkká väzba. Ale aj na tú som si už zvykla. Kniha je veľmi pekne a kvalitne spracovaná. Je vytlačená na kvalitnom pevnom papieri. Silnou stránkou knihy je jej grafická úprava. Celofarebné strany v príjemných odtieňoch sa striedajú s bielymi stranami a so stranami potlačenými grafickými, či plastickými vzormi, ktoré poznáme z kuchynských utierok. Pôsobí to veľmi originálne a zároveň príjemne, nevtieravo. Aj fotografie v knihe sú veľmi kvalitné a štýlom odrážajú najnovšie trendy vo foodstylingu.
Kniha je vyslovene aktuálna, venuje sa sezónnym surovinám, ktoré sú práve teraz predávajú na farmárskych trhoch. Cieľom autorky je naučiť ľudí jesť a variť sezónne, ale najmä variť z aktuálnej zeleniny plnohodnotné jedlá. Jednotlivé kapitoly, ktoré sa venujú jednej surovine sú usporiadané abecedne. Keďže je to česká kniha, prvou kapitolou sú brambory, nasleduje celer, a kniha končí zelím. Okrem zemiakov, zeleru a kapusty nájdete v knihe kapitoly venované cibuli, čakanke, tekvici, hubám, hruškám, jablkám, cvikle, ...či strukovinám a orechom. Potešila ma aj zmienka o mangolde, dulách a gaštanoch.
Kapitoly neobsahujú iba recepty, ale aj tipy ako nakupovať, kedy je daná surovina v najlepšej kodícii, a ako uskladňovať.
Z knihy som stihla vyskúšať nasledujúce recepty, i keď priznám, je to len malá vzorka z toho, čo ma skutočne zaujalo. Všetky recepty, okrem prvého, zafungovali bez problémov. S hruškovým koláčom som mala trochu problém. V pôvodnom recepte je uvedené použitie formy s priemerom 20 cm. Dávka cesta (spolu s celým kypriacim práškom) sa mi však na takú malú formu zdala priveľká. Riskla som to. Cesto riadne narástlo, ale potom v strede spľaslo, takže po vyklopení na servírovací tanier mal koláč miskovitý preliačený tvar a okraje vysoké. Ak chceme hrušky vidieť, musíme koláč po upečení pretočiť, táto zmienka však v knihe chýba. No, snáď sa pri čítaní tohto receptu každý dovtípi. Na druhý pokus som už koláč piekla v štandardnej tortovej forme s priemerom 26 cm a dopadlo to lepšie. Výsledkom je extrémne jednoduchý, rýchly, šťavnatý ovocný koláč.
Ďalší menší nedostatok som našla pri recepte na zimný šalát. Medzi surovinami je slanina, ale v postupe sa vôbec nespomína jej opekanie. Samozrejme, na fotografii je slanina v šaláte pekne upečená. Popravde, surová slanina by mi do šalátu ani nepasovala. Je to len taká malá chybička krásy, stačí sledovať obrázky a najmä, pri varení rozmýšľať. Knihu nemám dôkladne prečítanú celú, takže neviem, či sa v nej vyskytuje viacero takýchto chýb. V každom prípade patrí táto kniha k tomu najlepšiemu, čo som tento rok kúpila do mojej food & cooking knižnice. Zaradila sa k mojím najobľúbenejším kuchárkam a ja sa už teraz teším na druhý diel, ktorý sa bude venovať plodinám jari a leta.
Hruškový koláč francúzskej mamy
120 g masla + kúsok na vymazanie formy
70 g hladkej múky
1 vrecúško kypriaceho prášku
¼ lyžice morskej soli
2 stredne veľké hrušky
2 vajíčka
150 g cukru
Rúru predhrejeme na 180 °C. Tortovú formu s priemerom 25 cm vymastíme maslom. Zvyšné maslo rozpustíme. Do misy preosejeme múku s kypriacim práškom a soľou a premiešame. Hrušky olúpeme, vykrojíme jadrovníky a pokrájame na osminky. Vyložíme nimi dno pripravenej formy. Vajíčka vyšľaháme s cukrom do peny. Pridáme múku a premiešame. Na záver prilejeme maslo a znovu premiešame. Cesto nalejeme rovnomerne na hrušky, vložíme do rúry a pečieme približne 30 minút dozlatista.
Zimný šalát z jabĺk, slaniny a syru
1 červené jablko
tenké plátky prerastenej slaniny
ovčí syr (použila som neúdený pološtiepok)
šalátové listy
valeriánka poľná (polníček)
Na zálievku:
olivový olej
citrónová šťava
soľ a čierne korenie
V malej miske vyšľaháme olej s citrónovou šťavu, soľou a korením do svetlého dresingu. Slaninu opečieme na panvici dochrumkava a osušíme na papierových utierkach od tuku. Jablko umyjeme, vykrojíme z neho jadrovník a neolúpané nakrájame na tenké plátky. Syr natrháme na menšie kúsky. Vo veľkej mise premiešame natrhané šalátové listy a polníček so zálievkou. Rozdelíme na taniere, obložíme plátkami jablka, slaninou a posypeme syrom.
Zamatová zelerová polievka
500 g zeleru, nakrájaný na kocky
1 kyslejšie jablko, napr. odrody Granny Smith
1 cibuľa, nakrájaná nahrubo
200 g lučiny
50 g masla
soľ a čierne korenie
150 g syra s modrou plesňou
V hrnci zohrejeme maslo, pridáme cibuľu a zľahka opražíme. Pridáme zeler, tiež opražíme a zalejeme 750 ml vody. Varíme prikryté 10 minút. Medzitým olúpeme jablko, odstránime jadrovník, pokrájame a pridáme do polievky. Varíme ďalších 10 minút. Potom dochutíme soľou a korením a odstavíme. Pridáme lučinu a tyčovým mixérom rozmixujeme dohladka. Posypeme rozdrobeným modrým syrom a ozdobíme plátkom jablka. Podávame s opečeným chlebom.
Zelerová remuláda
1 menšia buľva zeleru (cca 350 g)
250 ml majonézy
2 kyslé uhorky
1 lyžička kvalitnej horčice
1 uvarený žĺtok
1 lyžica nasekaných byliniek (petržlen, pažítka, estragón...)
šťava z polovice citróna
soľ a čierne korenie
Zeler olúpeme a nakrájame na tenké rezančeky vo veľkosti zápalky (alebo nastrúhame na krájači). Ihneď polejeme citrónovou šťavou, premiešame a necháme chvíľku odležať v chladničke. V miske premiešame majonézu, horčicu (ideálne hrubozrnnú), najemno nastrúhané uhorky a žĺtok pretlačený cez sitko. Pridáme k zeleru spolu s nasekanými bylinkami a premiešame. Podávame vychladené.
Pučené zemiaky so zelerom
750 g múčnych zemiakov
250 g zeleru
100 ml horúceho mlieka
50 g rozpusteného masla
soľ a čierne korenie podľa chuti
Zemiaky a zeler olúpeme, pokrájame a spolu v jednom hrnci uvaríme domäkka. Vodu zlejeme a obsah hrnca roztlačíme pučidlom na zemiaky spolu s horúcim maslom a rozpusteným maslom. Dochutíme soľou a čerstvo mletým korením.
Smotanové zemiaky s koreňovou zeleninou
800 g lojovitých zemiakov
1 väčšia mrkva
2 paštrnáky
kúsok masla na vymastenie pekáča
1 strúčik cesnaku, olúpaný
300 ml smotany na šľahanie
300 ml mlieka
2 bobkové listy
čerstvo strúhaný muškátový oriešok
čerstvo mleté čierne korenie
2 lyžičky soli
Zemiaky, mrkvu a paštrnák umyjeme, ošúpeme a pomocou robota nakrájame na čo najtenšie plátky. Rúru predhrejeme na 170 °C. Strúčik cesnaku pozdĺžne rozkrojíme vytrieme ním nádobu, v ktorej budeme zemiaky piecť. Keď cesnak na stenách nádoby zaschne, vytrieme ju aj maslom.
Smotanu, mlieko, soľ, korenie, muškátový oriešok a bobkové listy dáme do hrnca a privedieme k varu. Pridáme nakrájané zemiaky a zeleninu, necháme zovrieť a dôkladne premiešame. Varíme približne 5 minút, kým zemiaky sčasti nenasiaknu tekutinou. Odstavíme a primiešame roztlačený strúčik cesnaku (ten, ktorý sme použili na vytretie nádoby). Zmes vylejeme na pekáč a pečieme približne 45 minút dozlatista a domäkka.
Biela fazuľa na grécky spôsob
400 g veľkej bielej fazule, tzv. gigantes
4 lyžice olivového oleja
1 stredne veľká cibuľa, nakrájaná nadrobno
1 strúčik cesnaku, nakrájaný na plátky
2 mrkvy, nastrúhané nahrubo
kúsok zeleru, nastrúhaný nahrubo
1 veľká konzerva (800 g) lúpaných paradajok
soľ a korenie
1 lyžica nasekanej petržlenovej vňate
Fazuľu namočíme cez noc do vody. Potom ju prepláchneme a vo väčšom množstve vody uvaríme domäkka. Tesne pred dovarením osolíme.
Kým sa varí fazuľa, vo veľkej panvici zohrejeme olej a podusíme na ňom cibuľu s cesnakom domäkka. Pridáme mrkvu so zelerom, opekáme 5 minút a zalejeme paradajkami z konzervy. Na miernom plameni varíme 20 – 30 minút. Osolíme, okoreníme a na záver premiešame s hotovou scedenou fazuľou. Posypeme nasekanou petržlenovou vňaťou a podávame ako teplý šalát s chlebom alebo ako prílohu.
Fazuľová polievka so slaninou
250 g bielej fazule, namočenej cez noc
1 bobkový list
vetvička tymianu
100 g anglickej slaniny, nakrájanej na drobné kocky alebo rezančeky
soľ a čierne korenie
25 g masla
2 lyžice rastlinného oleja
1 stredne veľká cibuľa, nakrájaná nadrobno
1 strúčik cesnaku, na plátky
polovica póru, na kolieska
2 stonky zeleru, nakrájané nadrobno
150 ml mlieka
3 lyžice nasekanej petržlenovej vňate
olivový olej na dochutenie
Napučanú fazuľu prepláchneme a zalejeme dvoj- až trojnásobným množstvom vriacej vody a dáme variť spolu s bobkovým listom, tymianom, slaninou a čerstvo mletým čiernym korením.
Privedieme k varu, potom stiahneme plameň a uvaríme domäkka. Zo začiatku varu zbierame z hladinu šedú penu – vyzrážané bielkoviny z fazule a slaniny. Pred dovarením fazuľu osolíme. Potom ju pučidlom na zemiaky roztlačíme, získame tak hustú konzistenciu polievky.
V stredne veľkom hrnci zohrejeme maslo s olejom a pomaly na ňom asi 10 minút opekáme domäkka cibuľu s cesnakom, pórom a zelerom. Hotovú zeleninu pridáme k fazuli a varíme spoločne 10 minút. Potom pridáme mlieko, petržlenovú vňať a dochutíme soľou a korením. Naložíme do misiek a pokvapkáme olivovým olejom.
Pre pridávanie komentárov k článkom musíte byť prihlásený.