Nie ste prihlásený login

Čo s čerstvými figami?

Sezónne suroviny

15. 10. 2009


Vianočná a silvestrovská klasika – sušené figy nikdy nepatrili k mojím obľúbeným pochúťkam. Na môj vkus príliš sladké a príliš húževnaté. Čerstvé figy sú však o niečom inom. Prvýkrát som sa s nimi stretla na dovolenke v Chorvátsku a hneď po prvom ochutnaní som sa do nich zamilovala. Kde sa dalo, tam som ich otrhávala a vychutnávala. Žiaľ, v našich končinách – presnejšie v našich obchodoch – čerstvé figy nájdeme len zriedkakedy. Našťastie koncom tohto leta som na ne natrafila viackrát a bola som prekvapená aj príjemnou cenou. Kúpila som si zopár kusov a pripravila z nich jednoduchý teplý dezert podávaný s vanilkovou zmrzlinou a mandľovými lupienkami.

Figy pečené s medom a so sherry

Na dve porcie potrebujeme:
2 veľké, prípadne 4 malé čerstvé figy
2 lyžice medu
3 lyžice sherry (prípadne portské, tokajské, madeira)
hrsť opražených mandľových lupienkov
vanilkovú zmrzlinu

Figy umyjeme a rozrežeme na polovice. Položíme do zapekacej misy rezom hore. Rozrezané figy potrieme medom a jemne polejeme sherry vínom. Podlejeme troškou vody, vložíme do rúry predhriatej na cca 200/180 °C a pečieme, kým figy nezmäknú a nevytvorí sa na nich jemná glazúra. Podávame teplé s vanilkovou zmrzlinou a posypané opraženými mandľovými lupienkami.

Je október a nečakane sme prešli z leta do zimy. Príroda opäť zabudla na jeseň. Zima zasiahla aj svokrovu záhradu a aj jeho figovník. Našťastie časť fíg stihla dozrieť a dostať sa ku mne. Keď som rozmýšľala, čo s nimi podniknem, v obľúbenom časopise mi padol do oka recept na chrumkavé korenené slivky. Recept som trošku obmenila – zmenila som použité korenie, slivky som nahradila figami a vnikol nový recept.

Figy s chrumkavou kôrkou

Na štyri porcie potrebujeme:
8-10 malých čerstvých fíg
2 lyžice prírodného hnedého cukru
2-3 lyžice vody
1 lyžica mletej škorice
1 lyžica rozpusteného masla
5 rozdrvených sušienok (maslové alebo cereálne)
vanilkovú omáčku alebo vanilkovú zmrzlinu na podávanie

V zapekacej nádobe primeranej veľkosti rozmiešame cukor s vodou a so škoricou. Figy umyjeme, prerežeme na polovice, poukladáme reznou plochou dolu a potrieme rozpusteným maslom. Dáme piecť do rúry vyhriatej na 200 °C. Pečieme cca 10 minút, kým figy zospodu nezmäknú, potom ich otočíme. Pečieme ďalších 5 minút, kým figy nezmäknú celé. Zmäknuté figy posypeme nahrubo rozdrvenými sušienkami, vrátime do rúry a zapekáme, kým sušienková drť nezozlátne a nestmavne. Pečené figy podávame s vanilkovým krémom alebo zmrzlinou.

Čerstvé figy nie sú vhodné iba na prípravu sladkých dezertov. Svojim nádherným zjavom aj chuťou dokážu aj z jednoduchého šalátu urobiť exkluzívne jedlo.

Červený šalát s figami a sušenou šunkou

zmes červených šalátových listov
2 lyžičky sherry octu
2 lyžice panenského olivového oleja
štipka soli
čerstvé figy
sušená šunka (prosciutto, serrano, pršut, schwarzwaldská šunka)
parmezán
zrniečka z granátového jablka

Šalátové listy umyjeme a opatrne osušíme. Figy umyjeme a pokrájame na štvrtinky, v prípade väčších fíg na osminky. V malej miske si pripravíme zálievku – zmiešame spolu sherry ocot, olivový olej a soľ. Šalátové listy uložíme na tanier a polejeme pripravenou zálievkou. Na šalát poukladáme figy a na pásiky potrhanú šunku. Posypeme hoblinami parmezánu a dozdobíme zrniečkami granátového jablka.


Komentáre k článku

Nikto ešte nepridal komentár k tomuto článku.

Pre pridávanie komentárov k článkom musíte byť prihlásený.

Prihlásiť, alebo registrovať sa môžete tu  

 

food4fun © 2009 - 2024 | Všetky práva vyhradené