V sobotu som sa neoficiálne rozlúčila s letom. Grilovačkou, ktorá bola možno posledná, ale najmä úžasným zmrzlinovým dezertom. Tento dezert ma lákal zakaždým, keď som naň natrafila pri listovaní starých čísel Apetitu. Minulý rok som mala dokonca celé leto časopis s týmto receptom vybraný a vystavený v kuchyni na viditeľnom mieste. Leto však skončilo a nenaskytla sa príležitosť pripraviť túto dobrotu. Aj tentoraz to vyzeralo tak, že zmrzlinová torta sa konať nebude. Nakoniec som sa odhodlala a pustila sa do jej prípravy. Jediná vec, ktorej som sa obávala bola príprava korpusu. Nebála som sa samozrejme práce, ale výsledku. Či bude dostatočne vysoký, či nebude suchý, drobivý, zbitý a podobne. Obavy boli zbytočné. Z rúry som vytiahla zamatovo hladký a jemný korpus. O to viac ma potom tešila príprava celej torty. Už totiž nebolo čo pokaziť. Torta chutila famózne, krajší záver leta si ani nemožno priať.
Na korpus:
5 vajec
180 g prírodného cukru
85 g masla + na vymastenie formy
4 lyžice kakaa + trochu na vysypanie formy
100 g hladkej múky
Na čokoládovú omáčku:
100 g kvalitnej tmavej čokolády
50 g masla
1 PL zlatého sirupu (alebo medu)
1 PL granúl instantnej kávy
Na prípravu torty:
1 liter kvalitnej vanilkovej zmrzliny
100 g tabuľka mliečnej bublinkovej čokolády, nalámanej na menšie kúsky
100 g pražených lieskovcov, nahrubo nasekaných
Maslo rozpustíme a necháme vychladnúť. Rúru prehrejeme na 190 °C.
Otváraciu formu s priemerom 23 – 26 cm vymastíme maslom a vystelieme
papierom, ktorý tiež potrieme maslom. Potom formu vysypeme kakaom,
zvyšok vyklepeme.
Vajíčka s cukrom vyšľaháme do svetlej peny, trvá to asi 5 minút. Okolo
kraja misy vlejeme rozpustené maslo, navrch preosejeme múku spolu s
kakaom. Zľahka zapracujeme, aby zmes príliš neklesla. Vylejeme do formy a
pečieme približne 20 minút. Necháme 5 minút chladnúť vo forme, potom
vyklopíme na mriežku.
Kým korpus chladne, pripravíme si omáčku. Do ohňovzdornej misy dáme
všetky uvedené ingrediencie, postavíme nad hrniec s vodou a za občasného
miešania necháme rozpustiť na hladkú hmotu. V chladničke vydrží omáčka 3
dni, v mrazničke mesiac.
Pred prípravou torty vyberieme zmrzlinu z mrazničky, aby trochu
povolila. Vychladnutý korpus pozdĺžne rozrežeme. Spodný diel postavíme
na servírovací tanier a obložíme ho kopčekmi zmrzliny. Posypeme
polovicou lieskovcov a polovicou nalámanej čokolády. Prikryjeme druhou
polovicou korpusu a aj ten bohato obložíme zmrzlinovými kopčekmi.
Posypeme lieskovcami a čokoládou a cikcakovito polejeme omáčkou. Ihneď
podávame.
Tip: (Nepoliatu) tortu môžeme aj zmraziť . Hodinu pred podávaním ju presunieme z mrazničky do chladničky, kde ju necháme povoliť. Ak máme zmrazenú aj omáčku, nezabudnime ju v dostatočnom predstihu vybrať a nechať rozmraziť pri izbovej teplote.
Meno: Dulce de leche | Dátum: 05. 09. 2012 15:39:11 |
juuj,torticka vyzera skutocne famooozne,Aduska :) nadherne ukoncenie leta !!!! |
Meno: Dulce de leche | Dátum: 05. 09. 2012 15:42:21 |
ahaa..a teraz pozeram,ze to bolo este minule leto :)) |
Meno: Adusha | Dátum: 05. 09. 2012 22:21:33 |
Maťka, bola vynikajúca! Keby sa mi chcelo, urobila by som repete... ale nechce sa mi... a keď ju človek robí, musí mať dosť stravníkov aby sa zjedla čo najrýchlejšie ;) a momentálne žiadne akcie neplánujem... ;) |
Pre pridávanie komentárov k článkom musíte byť prihlásený.