Na vianočné pečenie som sa začala tešiť snáď ešte niekedy v
októbri. Listovala som knihy a časopisy, robila širší a následne užší
výber, čítala svoje poznámky z minulého roku o tom, ktorý recept bol
fajn a naopak, ktorý ma neoslovil alebo sa nevydaril. V novembri som
začala zoznam vybraných receptov postupne zužovať. A to bola riadna
fuška. Totiž, ja som posadnutá všetkým nevyskúšaným!! Nakoniec, už keď
došlo na pečenie, sa výber vianočného pečiva zredukoval na číslo „10“.
To číslo asi neznie veľmi zredukovane, ale urobiť užší výber sa mi
nepodarilo. Vianočné pečivo má tú výhodu, že sa dá piecť už pár týždňov
pred Vianocami a vďaka svojej trvanlivosti pokojne vydrží aj do Troch
kráľov. S napečeným pečivom som sa podelila s mamou, ako aj so
svokrovcami, takže naša domácnosť neostala zavalená koláčikmi. So
všetkým, čo napečiem sa rada delím. A teší ma, keď ľuďom chutí a keď od
nich dostanem pochvalu a uznanie.
Vianočné pečivo mám veľmi rada. Zbožňujem najmä linecké cesto v
akejkoľvek úprave. Tento rok som vyskúšala klasické základné, orechové a
čokoládové linecké pečivo.
210 g hladkej múky
70 g práškového cukru
140 g masla
2 žĺtky
kôra z jedného citróna, jemne nastrúhaná
ríbezľový džem na zlepovanie
práškový cukor
Múku preosejeme na dosku, pridáme cukor, maslo, žĺtky a nastrúhanú
kôru. Rýchlo zmiesime a spracujeme na hladké cesto. Cesto zabalíme do
potravinovej fólie a necháme v chladničke odpočinúť minimálne hodinu.
Rúru predhrejeme na 180 °C. Cesto rozváľame na plát s hrúbkou cca 2
mm. Formičkou vykrajujeme obdĺžničky. Z polovice vykrojíme v strede
srdiečka. Prenesieme na vymastený plech a pečieme cca 5 minút do ružova.
Vychladnuté obdĺžničky spájame džemom a pocukrujeme práškovým cukrom.
200 g hladkej múky
100 g cukru
štipka soli
na špičku noža mletý kardamón
75 g mletých vlašských orechov
1 žĺtok
1 lyžica tuzemského umu
100 g masla
150 g marhuľového džemu
1 lyžica pomarančového likéru
práškový cukor na posypanie
Múku preosejeme na pracovnú dosku a rýchlo spracujeme s cukrom,
soľou, kardamónom, orechmi, žĺtkom, umom a maslom. Hotové cesto dáme na 1
hodinu schladiť do chladničky.
Rúru predhrejeme na 180 °C. Z cesta vyvaľkáme 5 mm hrubý plát a formičkou z neho vykrajujeme rôzne tvary. Pečieme 10 minút.
V hrnci rozohrejeme džem a primiešame k nemu lyžicu likéru. S týmto džemom zlepujeme upečené linecké pečivo. Pocukrujeme.
Tip: Krásne pocukrované pečivo s čistým džemom v strede získame tak, že najprv pocukrujeme pečivo s otvormi a až potom ho zlepujeme.
280 g hladkej múky
140 g práškového cukru
2 čajové lyžičky vanilkového cukru
200 g rastlinného tuku
2 žĺtky
70 g rozpustenej horkej čokolády
100 g mletých orechov
2 čajové lyžičky prášku do pečiva
štipka soli
Na čokoládovú plnku:
60 g cukru
60 g masla
60 g piškótových omrviniek
60 g rozpustenej čokolády
1 PL mandľového likéru
Čokoládová poleva:
100 g čokolády na varenie
60 g stuženého tuku (Cera)
Múku preosejeme s kypriacim práškom a premiešame s mletými orechmi. Pridáme práškový aj vanilkový cukor, pokrájaný tuk, žĺtky, rozpustenú čokoládu a soľ a vymiešame hladké cesto. Zabalíme do fólie a necháme 2 hodiny odpočívať v chladničke. Na pomúčenej doske vyvaľkáme na plát hrubý 3 mm a vykrajujeme z neho kolieska alebo ováliky o dvoch rozmeroch – väčšie cca 4 cm veľké a menšie cca 2 cm. Uložíme ich na suchý plech a upečieme vo vyhriatej rúre. Pečieme pri 180 °C cca 10 minút. Po vychladnutí polejeme menšie ováliky čokoládovou polevou a necháme stuhnúť. Potom ich pomocou plnky spojíme s väčšími oválikmi. Plnku si pripravíme takto: maslo vymiešame s cukrom do peny, pridáme rozpustenú čokoládu, piškótové omrvinky a likér. Dobre premiešame.
Nikto ešte nepridal komentár k tomuto článku.
Pre pridávanie komentárov k článkom musíte byť prihlásený.