Nie ste prihlásený login

Cesnak z lesa

Sezónne suroviny

24. 04. 2010



Cesnak medvedí (Allium ursinum) je prvým poslom jari v bylinkovom svete. Jasnozelené, kopijovité listy vyrastajú z podlhovastej cibule, obalenej bielymi, priesvitnými šupkami. Cesnak medvedí rastie na vlhkých lúkach, v tienistých a vlhkých lužných lesoch, pod krovinami a v listnatých a horských lesoch. Cesnaková vôňa sa šíri lesom v apríli a máji, kedy táto bylinka vytvára svojim lístím široké zelené záhony. V medveďom cesnaku sa nachádza veľká liečivá sila, organizmus odhlieňuje a prečisťuje, preto je veľmi vhodný na jarné očistné kúry. Sušením stráca cesnak medvedí na sile, preto ho treba v maximálnej miere využiť na jar, kým je k dispozícii. Listy sa zbierajú približne do polovice mája, kedy začína rastlinka kvitnúť. Počas kvetu už stráca svoju silu. Čerstvé listy sa dajú použiť podobne ako pažítka – nakrájajú sa nadrobno a posype sa nimi maslový chlieb. Môžeme ho použiť do šalátov, nátierok, ale všestranná je aj tepelná úprava. Upravuje sa podobne ako špenát, len treba dať pozor na jeho výraznú chuť.

Pred pár dňami sme si s mojou svokrou urobili malý výlet smerom na Devínsku kobylu a domov sme si priniesli plné košíky medvedieho cesnaku. Svokra stavila na domáce liečiteľstvo a z cesnaku pripravila liečivú tinktúru, ja som sa zasa trochu pohrala v kuchyni a uvarila z neho zopár jedál. Tu sú moje recepty s použitím medvedieho cesnaku.

Polievka z medvedieho cesnaku a špargle

200 g bielej špargle
200 g zelenej špargle
2 PL masla
250 ml smotany na šľahanie
1 viazanička medvedieho cesnaku
100 g varených kreviet
soľ
trocha cukru


Špargľu olúpeme, drevnaté konce odrežeme. Vo vriacej osolenej vode ju chvíľu blanšírujeme a následne schladíme v studenej vode. Necháme odkvapkať. Vodu, v ktorej sa varila špargľa si odložíme. Špargľu pokrájame, zopár bielych aj zelených hlavičiek si odložíme na dekoráciu. V hrnci roztopíme maslo a nakrájanú špargľu na ňom krátko restujeme. Zalejeme cca 300 ml vody, v ktorej sme varili špargľu, osolíme a pridáme aj trošku cukru. Špargľu uvaríme domäkka. Pridáme smotanu a nasekaný medvedí cesnak. Prelejeme do mixéra a rozmixujeme na hladký krém. Odložené hlavičky špargle pozdĺžne rozkrojíme. V panvici roztopíme trochu masla a orestujeme na ňom predvarené krevety ako aj hlavičky špargle. Polievku nalejeme do tanierov a ozdobíme krevetami a špargľou.

Rolky z medvedieho cesnaku a špargle

300 g medvedieho cesnaku
2 strúčiky cesnaku
3 PL strúhanky
300 g lístkového cesta
150 g bielej špargle
1 vaječný žĺtok
soľ, čierne korenie


Medvedí cesnak krátko blanšírujeme v horúcej vode, schladíme a potom na masle opražíme v panvici spolu s pretlačeným cesnakom. Premiešame so strúhankou, osolíme, okoreníme a necháme vychladnúť. Bielu špargľu ošúpeme a uvaríme do polomäkka vo vode so soľou, trochou cukru a masla.

Lístkové cesto rozvaľkáme na tenký plát a pokrájame na obdĺžniky s rozmermi 10 x 15 cm. Do stredu obdĺžnika dáme cesnakovú plnku, na ňu položíme kúsok špargle a zrolujeme. Potrieme rozšľahaným vajíčkom. Pečieme vo vyhriatej rúre pri teplote 200 °C približne 20 minút do zlatohneda. Podávame samotné alebo s nejakou výraznejšou omáčkou (z gorgonzoly, kôpru a pod.).

Pletienka s kyslou smotanou a medvedím cesnakom

(zdroj inšpirácie: www.mimibazar.sk)

550 g hladkej múky
125 ml teplého mlieka
125 ml perlivej minerálky
½ kocky čerstvého droždia
2 ČL soli
1 ČL cukru
1 vajce
1 žĺtok
2 PL oleja
20 g rozpusteného masla

Plnka:
20 g rozpusteného masla
150 ml kyslej smotany
medvedí cesnak, nasekaný

vajíčko na potretie
sezamové a ľanové semiačka na posypanie


Odkedy mám domácu pekáreň, robievam kysnuté cesta s jej pomocou. Do pekárne vložíme najprv všetky tekuté ingrediencie, pridáme rozmrvené droždie a lyžičku cukru. Navrch nasypeme múku a soľ. Nastavíme program „Cesto“. Hotové cesto vyberieme a rozdelíme na tri časti. Každú rozvaľkáme na obdĺžnik. Potrieme najprv rozpusteným maslom, potom smotanou a posypeme posekaným medvedím cesnakom. Pri potieraní necháme z každej strany cca 5 cm prázdnych, aby sa konce cesta dobre spojili a počas pečenia nevytekala plnka. Zrolujeme, konce dobre pritlačíme a zalepíme. Zo vzniknutých troch rolád zapletieme vrkoč a necháme cca 20 minút podkysnúť. Medzitým si rúru predhrejeme na 190 °C. Podkysnutú pletienku potrieme rozšľahaným žĺtkom, posypeme semiačkami a vložíme do rúry. Pečieme približne 25 minút.


Komentáre k článku

Nikto ešte nepridal komentár k tomuto článku.

Pre pridávanie komentárov k článkom musíte byť prihlásený.

Prihlásiť, alebo registrovať sa môžete tu  

 

food4fun © 2009 - 2024 | Všetky práva vyhradené