Nie ste prihlásený login

Jahodové leto

Sezónne suroviny

21. 06. 2010




Mojim najobľúbenejším ovocím sú všetky bobule – jahody, maliny, černice, čučoriedky. Ako prvé začínajú na prelome jari a leta dozrievať jahody. Sú pre mňa symbolom teplých dní. V záhrade to však s nim tento rok nevyzerá veľmi ružovo. Žiaľ, počasie im vôbec nepraje. Ja som veľmi nedočkavá a čakať na prvé domáce jahody sa mi už nechcelo. Otvorene priznávam, že som si túto sezónu už jahôdky párkrát kúpila. Viem, viem, najlepšie chutia tie domáce, ale čo mám robiť, keď som pre ne vybrala už zopár receptov a neviem sa dočkať, kedy ich vyskúšam?
Nejaký ten rok-dva registrujem u nás v Bratislave stánkový predaj bobuľového ovocia. Zatiaľ predávajú len jahody, čoskoro rozšíria svoju ponuku o maliny, čučoriedky a černice. Už teraz sa na to teším a vítam možnosť kúpiť si sladké bobuľky. Veď nie každý má záhradu, či nebodaj čas ísť si do lesa nazbierať maliny alebo černice.

Jahodovo-čokoládová pusinka

   (zdroj inšpirácie: časopis Apetit)

2 lyžičky kukuričného škrobu (Gustin)
2 lyžičky bieleho vínneho octa (alebo citrónovej šťavy)
štipka pravej vanilky
5 bielkov
300 g krupicového cukru
50 g kvalitnej čokolády na varenie
500 ml šľahačkovej smotany
450 g jahôd
20 g opražených a nasekaných orieškov alebo postrúhanej čokolády


Zvýšili bielka, tak som rozmýšľala čo s nimi. Najprv som chcela urobiť klasickú Pavlovu, ale potom som si spomenula na tento recept, ktorý som už raz skúšala pred pár rokmi a ktorý ma zaujal kombináciou bielkov s čokoládou a kakaom.

Rúru predhrejeme na 140/120 °C. Plech vyložíme papierom na pečenie a naznačíme si na ňom kruh s priemerom 24-26 cm. Škrob, ocot a vanilku vymiešame na hladkú pastu. Bielky vyšľaháme dotuha, potom postupne zašľaháme cukor a škrobovú pastu, až získame pevnú hmotu. Rozdelíme ju na dve časti. Do jednej zľahka vmiešame kakao a nastrúhanú čokoládu. Potom obidve polovice spojíme a len veľmi zľahka premiešame. Nanesieme na papier do guľatého tvaru. V strede vytvoríme miernu priehlbinu pre náplň. Okraje pusinky poprášime kakaom a špáradlom ho zatrieme do snehu. Sem-tam špáradlo vytiahneme, aby sneh vytvoril špičky. Vložíme do rúry a pečieme (sušíme) hodinu. Potom rúru vypneme a pusinku v nej necháme ešte ďalšiu hodinu.
Jahody umyjeme a pokrájame na plátky. Menšie jahôdky necháme v celku aj so zeleným chvostíkom. Vyšľahanú smotanu natrieme do stredu pusinky, okraje necháme voľné. Na šľahačku poukladáme plátky jahôd a dozdobíme celými jahôdkami. Na záver posypeme posekanými opraženými orieškami alebo postrúhanou čokoládou.

Expresný jahodový cheesecake

   (zdroj inšpirácie: www.bbcgoodfood.sk)

Na 4 porcie potrebujeme:
85 g zázvorových keksov (alebo hocijakých obľúbených - maslové, karamelové...)
200 g krémového syru
200 g hustého gréckeho jogurtu (alebo tučnej kyslej smotany)
4 PL cukru (alebo podľa chuti)
pár kvapiek vanilkového extraktu
2 PL jahodového džemu
100 g čerstvých jahôd


Tento cheesecake, netradične podávaný v pohároch (jeden pohár = jedna porcia), je snáď najrýchlejší dezert, aký som kedy robila. Pripravila som ho tuším za 5 minút, cez noc dala vychladiť (nie je podľa mňa potrebné) a výsledok stojí naozaj za to, je to ľahké a svieže! Keď jahody skončia, môžeme ich nahradiť malinami a malinovým džemom, čučoriedkam, či černicami.

Zázvorové keksy podrvíme valčekom, tĺčikom na mäso alebo v mixéri. Podrvené keksy navrstvíme do 4 pohárov. V miske zmiešame 200 g krémového syru. Pridáme 200 g hustého jogurtu alebo hustej kyslej smotany, vanilku, 4 PL cukru a vymiešame (prípadne šľahačom vyšľaháme) do hladkého krému. Ochutnáme, a ak je krém málo sladký, dosladíme. Krém navrstvíme na sušienky. Jahody umyjeme, rozpolíme a v miske premiešame s 2 vrchovatými lyžicami jahodového džemu. Nanesieme na krém a odložíme do chladničky na noc odležať.

Jahodové mini "tarte tatinky"

   (zdroj inšpirácie: www.mimibazar.sk)

2 PL masla
50 g cukru
vanilkový extrakt
1 ½ PL vody
250 g jahôd
lístkové cesto


Jahody umyjeme a pokrájame na plátky. Ak máme menšie jahody, necháme ich v celku. Cukor, vanilkový extrakt, maslo a vodu vložíme do hrnca a na miernom ohni miešame, až kým sa cukor a maslo neroztopia. Prestaneme miešať a zmes necháme variť cca 5 minút. 6 tarteletkových formičiek s priemerom 10 cm vymažeme maslom, na dno uložíme jahody a zalejeme pripraveným sirupom.


Z cesta vykrojíme 6 kruhov a pritlačíme ich na jahody. Pečieme v rúre vyhriatej na 200 °C cca 20 minút. Necháme vychladnúť. Pred podávaním vyklopíme na tanier a podávame s crème fraîche.


Komentáre k článku


Meno: Iveta Dátum: 30. 01. 2013 19:58:37
Čokoládová pusinka bola úžasná, premiéru mala na Silvestra, pred týždňom som robila opäť. Miesto jahôd som použila mrazené maliny zohriate s trochou trstin. cukru a miesto jednej veľkej pusinky som upiekla viac menších. Všetkým nám veľmi chutila, ďakujem za recept.


Meno: Adusha Dátum: 31. 01. 2013 08:31:17
Ivetka, som rada, že chutilo. Ja som akurát v pondelok doniesla kolegynke do práce pavlovu (bezé bez kakaa), a na to lesné ovocie z leta, ktoré mi zaplňalo chladničku. A ešte preliate malinovou omáčkou. Bolo to božské, v nedeľu urobím asi repete ;)


Meno: nora.tornosova Dátum: 06. 06. 2014 20:10:03
ahoj Adi, práve som pusinku šupla do rúry, ale asi som niečo pohnojila, lebo sa mi roztiekla :(..zatiaľ nechám tak a uvidím čo z nej bude...ale chuťovo je to super, ak sa mi nepodarí, tak zajtra zase skúsim


Meno: nora.tornosova Dátum: 06. 06. 2014 21:24:02
ja som tam nedala kakao do tých bielkov...nevedela som, koľko tam mám dať


Meno: Adusha Dátum: 07. 06. 2014 07:41:29
Nori, prave pozeram ze mi vypadlo z receptu kakao :-( musim dopisat. Original je vsaj biely, ja skoro vzdy robim len bielu verziu. A preco sa roztiekla? Nepridala si cukor prilis skoro, resp. naraz velke mnozstvo?


Meno: nora.tornosova Dátum: 07. 06. 2014 19:10:14
Neviem, možno skoro aj viac naraz....vyskúšam ešte raz a dám Ti vedieť, ako som dopadla. Inak chuťovo to bolo super, ale už som tam nedávala šlahačku, len som vyjedala z plechu :)))

Pre pridávanie komentárov k článkom musíte byť prihlásený.

Prihlásiť, alebo registrovať sa môžete tu  

 

food4fun © 2009 - 2024 | Všetky práva vyhradené