Nie ste prihlásený login

Plody jesene: hrušky

Sezónne suroviny

27. 11. 2010



Opäť si trošku zaspomínam. Mám dve hruškové spomienky, ktoré sa mi natrvalo vryli do pamäti. Prvou sú zimné hrušky tvrdé ako kameň, ktoré rástli v dedovej záhrade. Ako malé deti sme sa nikdy nevedeli dočkať, kedy dozrejú (vtedy sme ešte nevedeli, že na strome nedozrejú, ale treba počkať, kým „dôjdu“ uskladnené v studenej izbe), trhali sme ich zo stromu a šli sme si zuby vylámať. Druhá spomienka sa týka hrušky, ktorá rástla neďaleko domu mojich sesterníc a rodila malé, tmavé plody s červenou dužinou. Tieto hrušky padali zo stromu na navozenú hromadu piesku (tuším sa tam vtedy stavalo), zbierali sme ich a vychutnávali šťavnatú dužinu nezvyčajnej farby. Odvtedy som sa s červenými hruškami nikdy viac nestretla. Dnes som trošku hľadala na internete a zjavne išlo o veľmi starú odrodu hrušky, ktorá sa ľudovo volá krvavka.


Hrušky nejedávam veľmi často, mám aj obľúbenejšie ovocie. Chuť hrýzť tvrdé zimné hrušky mi však ostala dodnes. Aj teraz, píšuc tieto riadky jednu takú hryziem. Hneď ako však hruška začne mäknúť a dozrievať, stráca pre mňa svoje čaro. Letné, maslové hrušky, z ktorých po zahryznutí tečie sladká lepkavá šťava a okolo vás lietajú samé osy, toto nie je nič pre mňa.
Hrušky, podobne ako jablká, sú tiež rovnako, ak nie viac všestranné. Ich plná, sladká chuť ich jednoducho predurčuje na prípravu dezertov a koláčov od výmyslu sveta. Aby sa odľahčila ich intenzívna sladká chuť, je dobré ich skombinovať s kyslejším ovocím, napríklad s černicami. Hodí sa k nim aj iná výraznejšia chuť, či aróma – napríklad štipľavý zázvor alebo exotický kardamón. Z hrušiek sa však dajú pripraviť aj iné dobroty ako koláče. Hrušku mám veľmi rada v šalátoch, hodí sa napríklad k valeriáne poľnej. Predovšetkým sa však výborne dopĺňa so syrmi a s orechmi. Hruška v kombinácii s vlašskými orechmi a syrom s modrou plesňou je neuveriteľná. V apríli ma očarili Medové hrušky s gorgonzolou, naposledy zasa hrušky plnené rokfortom. Pri týchto kombináciách mi sladkosť hrušky vôbec nevadí, práve naopak, bez nej by to nebolo ono. Hruška musí byť zrelá, ale stále pevná. Pravý rokfort je úžasný syr. Ak sa rozhodnete skúsiť pripraviť tieto hrušky, určite ho nenahradzujte našou nivou, nebolo by to už to pravé. Niva je slaný syr, rokfort je pikantný, ale zároveň sladký, jemný, mäkký. A v kombinácii s hruškou je neodolateľný. Okrem tohto štýlového predjedla, či chuťovky vám opäť ponúkam zopár jednoduchých a rýchlych receptov na dezerty.
Na záver sa ešte vrátim k téme mixér. Už ho máme doma. Závadu na ňom nenašli žiadnu, iba premazali motor. Nuž, neviem, snáď už smrdieť po spálenine nebude. Dnes som ho skúšala. Smrdieť nesmrdí, ale vrčí rovnako divne ako predtým. Keďže však neverím, že tento zvuk v servise nepočuli, začínam sa ho učiť považovať za normálny. No chvíľu mi asi potrvá, kým si naň zvyknem.

Hrušky s rokfortom

  

4 hrušky, zrelé, stredne pevné
šťava z 1 citrónu
100 g rokfortu
4 lyžice sladkej smotany
vlašské orechy, hrubo nasekané


Hrušky pozdĺžne rozpolíme a vykrojíme jadrovníky. Lyžičkou vydlabeme trochu dužiny a hrušky pokvapkáme citrónovou šťavou, aby nezhnedli. V miske zmiešame spolu rozdrobený rokfort s hruškovou dužinou a so smotanou. Vzniknutým krémom naplníme hrušky a posypeme nasekanými orechmi.

Rýchly hruškový tarte tatin

  

5 zrelých, pevných hrušiek
7 lyžíc krupicového cukru
4 lyžice kvetového medu
2 lyžice citrónovej šťavy
1 vyvaľkané lístkové cesto


V ½ litri vody rozpustíme krupicový cukor, privedieme k varu a varíme 5 minút. Hrušky olúpeme, pozdĺžne rozpolíme a vyrežeme jadrovníky so stopkami. Uložíme ich v jednej vrstve do širokého hrnca alebo panvice, zalejeme pripraveným sirupom a varíme približne 3 minúty, kým hrušky nezmäknú. Uvarené hrušky vyberieme dierkovanou naberačkou, dáme do sitka a prepláchneme studenou vodou. Rozložíme na papierové obrúsky a necháme odkvapkať.
Rúru predhrejeme na 230 °C. Okrúhlu formu s priemerom 26 cm vyložíme papierom na pečenie a potrieme maslom. Odkvapkané hrušky nakrájame na tenké plátky tak, aby na strane, kde bola stopka zostali plátky spojené. Potom hrušky opatrne roztiahneme do tvaru vejára. Do hrnca s hrubým dnom dáme med, privedieme ho k varu a necháme ho skaramelizovať. Skaramelizovaný med nalejeme do pripravenej formy a poukladáme doň hrušky, oblou stranou dole. Lístkové cesto preložíme cez hrušky, okraje zahneme dovnútra. Vložíme do rúry a pečieme 10 minút. Potom teplotu znížime na 180 °C a dopekáme ešte 15 minút. Vyberieme z rúry a koláč ihneď preklopíme na servírovací tanier.

Čokoládovo-hruškový puding

   (zdroj inšpirácie: N. Lawson: Nigella Express, Ikar)

veľká konzerva zaváraných polených hrušiek, odkvapkaných
125 g hladkej múky
1 ČL kypriaceho prášku
½ ČL sódy bikarbóny
25 g kakaa
125 g prírodného krupicového cukru
150 g masla + na vymastenie formy, zmäknutého
2 vajíčka
2 ČL vanilkového extraktu


Rúru predhrejeme na 200 °C. Štvorcovú formu vymastíme maslom a poukladáme do nej odkvapkané hrušky, oblou stranou nahor. Všetky zvyšné uvedené ingrediencie dáme do kuchynského robota a vymiešame cesto. Navrstvíme ho na hrušky, uhladíme a v rúre pečieme 30 minút. Hotový puding necháme približne 10 minút odstáť, potom ho nakrájame a podávame najlepšie ešte teplý s čokoládovou omáčkou, so šľahačkou alebo s crème fraîche.

Čokoládová omáčka

   (zdroj inšpirácie: N. Lawson: Nigella Express, Ikar)

75 g kvalitnej horkej čokolády
125 ml smotany na šľahanie
2 ČL instantnej kávy rozpustenej v 2 lyžiciach vody
1 lyžica zlatého sirupu


Čokoládu nalámeme a spolu s ostatnými surovinami ju dáme do ohňovzdornej misy, ktorú položíme nad paru a necháme v nej všetko rozpustiť. Dobre premiešame, odstavíme a nalejeme do servírovacej nádoby.

Hruškovo-černicový crumble

  

125 g masla
40 g mandľových lupienkov
70 g jemných ovsených vločiek
30 g slnečnicových semien
70 g múky
1 ČL mletej škorice
80 g hnedého cukru
300 g černíc
300 g hrušiek, olúpaných a nakrájaných na menšie kúsky
2 ČL maizeny
50 g vanilkového cukru


Rúru predhrejeme na 200 °C. Do zapekacej nádoby dáme černice a nakrájané hrušky, posypeme maizenou a vanilkovým cukrom a dobre premiešame. Maslo rozpustíme a necháme chvíľu chladnúť. V mise zmiešame spolu mandľové lupienky, ovsené vločky, tekvicové semiačka, múku, škoricu a cukor. Prilejeme maslo, zľahka premiešame a naložíme na ovocie tak, aby nebolo úplne prikryté. Pečieme približne 25 minút, kým sa povrch nesfarbí dozlatista. Podávame so šľahačkou alebo so zmrzlinou.


Komentáre k článku

Nikto ešte nepridal komentár k tomuto článku.

Pre pridávanie komentárov k článkom musíte byť prihlásený.

Prihlásiť, alebo registrovať sa môžete tu  

 

food4fun © 2009 - 2024 | Všetky práva vyhradené